Intervenció de Jaume Bosch al Parlament en suport a la resolució sobre el Tribunal Constitucional (28/04/10)


Ahir vaig anar al debat mensual d'Esplugues TV amb els portaveus dels grups municipals de Sant Feliu, al programa "El Pols de la ciutat". Vam parlar de les properes Festes de Primavera, amb la Fira i l'Exposició de Roses i després vam parlar de temes judicials: del Tribunal Suprem amb el tema Garzón i del Tribunal Constitucional, amb el tema Estatut.

Per a aquest darrer tema, vaig fer servir la magnífica intervenció del nostre amic, conciutadà i portaveu al Parlament, Jaume Bosch, tants anys portaveu del PSUC i d'ICV a l'Ajuntament de Sant Feliu. En podeu llegir el text complet aquí.

Algunes idees fonamentals per resumir el text i que comparteixo plenament:
- l'Estatut és plenament constitucional (va fer un repàs en aquest sentit dels organismes i els professors de Dret Constitucional que ho avalen),
- no té sentit que el Tribunal dictamini sobre lleis que han superat els tràmits previs de constitucionalitat i han estat aprovats en seu parlamentària i refrendats per la ciutadania. Així ja ho va defensar Solé Tura a la ponència constitucional (sense èxit, malauradament) i en Joan Herrera ha presentat una modificació de la Llei del TC en aquest sentit.
- és inadmissible la paràlisi en la renovació dels membres del TC. En són clarament responsables els dos grans partits de l'Estat. Cal la dimissió de tots els seus membres i que un nou TC es limiti a avalar l'Estatut, atenent als criteris exposats en el punt anterior.
- cal que les institucions de l'Estat entenguin el que diu el Parlament i el poble de Catalunya. Si qüestionen l'Estatut, es qüestiona la interpretació integradora i oberta de la Constitució de 1978 que va votar la majoria del poble de Catalunya. I això té conseqüències evidents i que cal no ignorar.
- denúncia dels culpables d'aquesta situació: el Defensor del Pueblo, fent un mal ús de la seva responsabilitat, per la qual ICV-EUiA li tornem a demanar la dimissió i, sobretot, el PP, que vol canviar reinterpretant restrictivament la Constitució allò que ha decidit el poble de Catalunya.
- crida a tothom a respectar i donar valor al que Catalunya va decidir el juny de 2006.

Us el recomano!

Comentaris