L3 de Metro, 23/09/08: només un mes per plantejar el que molts creiem millor per a Sant Feliu.

Bé, s'han acabat les vacances... Adéu a les tardes de dolce far niente a Sant Feliu, jugant amb les àvies, bricolatge a casa, poca piscina i poca platja, molta lectura i conversa, molt d'amor, força recerca inesperada sobre avantpassats a Sant Feliu, tots els partits de bàsquet de la selecció als Jocs de Beijing (molt bé Navarro davant els Estats Units: li farem aviat a Sant Feliu el reconeixement que es mereix?), música, museus, que de tot i bo tenim ben a prop i a l'abast nostre!

S'han acabat i reprenem el fil si fa no fa on el vam deixar. C'est la vie! La primera data d'aquesta tardor, com sempre, l'Onze de Setembre. Amb motiu de la Diada Nacional, el 16 de setembre a Fundació Nous Horitzons organitza un acte públic a l'Ateneu sobre finançament i desenvolupament de l'Estatut: no podria ser més oportú després dels acords (?) vilanovins d'en Saura i la de la Vega. De debò calia, Joan?

La primera data en clau local serà, però, per a "un vell conegut": el traçat de la línia L3 de Metro. Al 23 de juliol, el DOGC va anunciar una exposició pública... de 30 dies! Algú devia adonar-se del despropòsit, i dos dies després es va corregir l'error: tenim temps per fer al·legacions, debatre, comparar, imaginar i compartir la ciutat que voldríem tenir... fins al 23 de setembre! Em pot semblar bé o malament (que és el que em sembla tant poc de temps per a un tema tan estratègic i clau), però és el que hi ha... Així que al·legarem cap al 23 del mes que ve.

Un mes, doncs, per parlar-ne i perquè tothom que vulgui (associacions de veïns, entitats, particulars,...) reclami un projecte millor i temps suficient per definir-lo.

Quedeu-vos amb aquesta imatge:


Us podeu descarregar aquesta foto aquí, i podeu accedir a la globalitat de la documentació que està en exposició pública fins al 23/09/08 aquí.

Així, d'entrada, algunes qüestions per a l'anàlisi. Vejam...

  • No s'hauria de preveure també la planificació del conjunt del transport ferroviari: tramvia i línies C4 iC3 de Rodalies? No hauríem de poder considerar també l'ambició pla de metros que hi haurà d'aquí al 2016 i l'encaix que té en la mobilitat, per exemple, amb l'altra banda del Llobregat?
  • Es preveuen dues parades de metro a Sant Feliu: davant el Palau d'Esports (amb transbord amb el Trambaix) i a la plaça Laujar de Andarax (sense transbord amb el tren). De debò es pot argumentar que aquesta proposta és millor, com fan PSC i CiU, que tres parades a la nostra ciutat: Mas Lluí, estació i Falguera, com proposem ICV-EUiA i ERC?
  • Qui, amb el plànol a davant, pot sostenir que la L3 de Metro no fa un recorregut gairebé coincident amb la que fa des de 1854 la C4 de Renfe?
  • Renunciem definitivament a tenir Metro a Mas Lluí i a l'estació?
  • Fa dos anys, el ple va aprovar per unanimitat la proposta que s'estudiés la viabilitat del Metro al Mas Lluí. Algú ha informat amb temps i forma suficient dels resultats d'aquest estudi de viabilitat?
  • Final de línia a Laujar de Andarax: quina prolongació futura, si s'escau, permet de la L3? Amb un final de línia a Falguera, permetria la connexió, evidentment a llarg termini, amb Sant Vicenç dels Horts.

Ens han deixat 60 dies, amb l'agost i la tornada de setembre al mig, per parlar-ne. Com ja hem dit públicament en molts àmbits, al·legarem contra aquesta proposta perquè creiem que hi ha la possibilitat de traçats millors per a Sant Feliu i la comarca que aquest avantprojecte. En els comentaris, agrairé les aportacions i reflexions que ens ajudin a construir unes millors al·legacions, tant a ICV-EUiA com a qui estigui interessat en defensar la seva en aquest brevíssim període d'exposició pública.

I només dos mots al PSC de Sant Feliu. A la gent no se la pot tractar com a borregos: pareu ja de dir que ICV-EUiA no volen que el Metro arribi a Sant Feliu (em fa mandra fins i tot enllaçar amb el seu pamflet...). Atacar-nos a nosaltres amb mentides no acosta a forces que en molts llocs governem juntes i que, de més bona o més mala gana, haurem d'entendre'ns algun dia. Però és que, per a qui tingui dos dits de front i una mica d'interès per la vida local, és absolutament inexplicable, injustificable i inacceptable que ataquin de forma tan barroera i gratuïta a qui exerceixi el dret legítim de pensar diferent, d'expressar i defensar les seves opinions.

Comentaris