De coincidències programàtiques i confiances personals.

La frase “Aquesta ha estat, finalment, la seva manera d'escoltar Sant Feliu” ha aixecat una petita polseguereta que no m’esperava. Dic que és petita, perquè afortunadament la gent que vota no viu pendent d’aquestes qüestions (quanta raó té en Loquillo cantant allò de les “hazañas de la gente normal”) i perquè malauradament repampinflen al gairebé 50% de gent que ni s’acosta a votar.

Així que no deixa de ser una polseguereta entre nosaltres. Però no deixa de tenir el seu interès...
Parlava de “la seva manera d’escoltar Sant Feliu” sense voler donar-hi (i estava segur que ho havia aconseguit...) cap to pejoratiu. Com que no existeix una manera inequívoca d’interpretar els resultats electorals, s’obre la possibilitat a diverses interpretacions. És a dir, els resultats són clars (PSC:8, ICV-EUiA:7, CiU:3, PP:2, ERC:1) però el que en fem posteriorment deixa un enorme camp de maniobra als partits, que actuen com a intèrprets d’una voluntat que no ha estat explícitament preguntada a la ciutadania.

Aquesta possibilitat d’interpretar o filtrar la veu de la gent que va a votar s’ha de regir per algun criteri, òbviament. Jo en situo bàsicament dos, però declaro oficialment inaugurat aquest debat. Per a mi, en principi, tot és qüestió de coincidències programàtiques o de confiances personals. Si es donen les dues, oli en un llum i, si no, comença l’espectacle de les negociacions.

Si tinguéssim en compte les coincidències programàtiques, Sant Feliu hauria optat decididament per un govern d’esquerres. Aquesta ha estat “la nostra” manera d’escoltar Sant Feliu, obrint el govern, a més, a CiU, en reconeixement de la seva tasca al govern de la ciutat aquests 4 anys. Ai, nosaltres sempre amb el lliri a la mà...

Prioritzar les confiances personals per damunt de les coincidències programàtiques ha estat, com deia, “la seva” manera d’escoltar Sant Feliu. El PSC diu que no ha enganyat ningú i és cert: ja ho havia anunciat amb anterioritat. Però això no treu l’obligació del PSC d’analitzar amb cura la voluntat de Sant Feliu: també hauria prioritzat un acord amb CiU si finalment la correlació de regidors hagués estat 9-7-2?

I, finalment, també deixo per al debat públic que he declarat formalment obert la correlació entre les variables coincidències programàtiques / confiances personals i les variables interès general / interès de partit.

Jo, personalment, em quedo amb una conclusió que fa temps que considero imprescindible portar a la pràctica de forma urgent. Els partits han de proposar horitzons a la ciutadania (i no només propostes a 4 anys), han de posar noms i cognoms creïbles i triables per la ciutadania (i no per la cúpula corresponent) i han de gestionar els resultats explícits de la voluntat popular (i en cap cas interpretar-la en virtut dels criteris a què vulguin donar prioritat en cada moment).

Per això, demano també formalment al meu partit (i als partits que vulguin corregir definitivament el fenomen de l’abstenció i el desafecte envers la vida pública en comptes de lamentar-se’n cada cop que toca) que impulsi una reforma clara de la llei electoral en el sentit de poder escollir directament l’alcalde (i algun dia el president de la Generalitat o el del Govern o el de la República!) i de poder triar entre els diversos regidors de les diferents candidatures mitjançant llistes obertes, per tornar tot el poder d’elecció a la ciutadania i corregir l’excés de poder que tenen les direccions dels partits.

Comentaris

Anònim ha dit…
Programes, confiances personals, valentia, assemblees. Sí, les assemblees manen. Però potser hagués estat positiu, ja no dic intel.ligent, votar en Vázquez.
Anònim ha dit…
SÍ, señor!! acabas de decir en pocas líneas mi pensamiento. Si tanto se llenan la boca con la reconciliación, la valentía, etc... que den el primer paso ellos y voten a Vázquez, será una manera de generar confianza. Pero eso nunca lo van aceptar. El PSC, si no me equivoco, en el 99 votó a Baltasar como alcalde, y a partir de ahi se hizo un pacto de gobierno. Vamos señores de ICV hasta donde llega vuestra valentia!!
Anònim ha dit…
Pero de quina confiança parles!!! la confiança es va perdre fa 4 anys quan ens veu excloure del pacte de govern!!! quane estaveu governant i veu fer oposició amb lo de fabrica de les tovalloles ... i etc.
Com us sentirieu si Ciu i erc aquest cop hagues pactat amb ICV???
Anònim ha dit…
No decíais que íbais a mirar al futuro?
Anònim ha dit…
SI PERÒ SENSE OLVIDA EL PASSAT!!
I ara contesat a la pregunta!!!
Anònim ha dit…
Com us sentirieu si Ciu i erc aquest cop hagues pactat amb ICV???

La veritat és que si de les 3 setmanes de termini per a les possibles negociacions no en surt cap acord, i a més hi ha un altre grup que pot formar majoria alternativa (cosa que sé però que menystinc)... estaria molt emprenyat amb el cap de colla dels altres. A no ser que fos prou reflexiu, analític i humil... llavors estaria enfadat amb mi mateix.
Anònim ha dit…
Creo que la falta de confianza se generó cuando hubo cambio de alcalde y entró Merino, ahí empezaron los problemas.
Anònim ha dit…
Doncs això emprenyat amb el cap de colla dels altres, i emprenyat amb també per haver confiat durant 4 anys amb algu que despres et menysprea ... PEro en fi com dius això es aigua passada, el que vull dir es que sembla que ICV es el que ha de fer un gest envers psc per recuperar la confiança, i el psc no hauria de fer el mateix????
Anònim ha dit…
Creo que la falta de confianza se generó cuando hubo cambio de alcalde y entró Merino, ahí empezaron los problemas.

Bingo...
Anònim ha dit…
PEro en fi com dius això es aigua passada, el que vull dir es que sembla que ICV es el que ha de fer un gest envers psc per recuperar la confiança, i el psc no hauria de fer el mateix????

Oh, i és clar, és que resulta que és ICV qui demana entrar en un govern d'unitat.
Anònim ha dit…
Doncs això mateix va passar a barcelona (canvi alcalde) i el tripartit va continuar, en fi jo crec que el psc te un problema que quan es tracta de governar arribar a pactes, en canvi quan ha de donar govern els altre li costa moltissim.
Anònim ha dit…
El PSC no en té cap de problema.
Anònim ha dit…
no le ha costado nada pactar con CIU y ERC o sea que de eso no se trata, de lo que se trata es que le cuesta pactar CON PERSONAS que no le generan confianza y lo he puesto en mayúsculas para que quede clarito.
Anònim ha dit…
por cierto los comentarios no se deberían de tocar porque la palabra "bingo" yo no la había incluido. Cuando hablo de cambio de alcalce no me refiero al hecho si no a la persona, estamos todo el tiempo hablando de personas y Merino no es Baltasar o ¿no os habiais dado cuenta?
Anònim ha dit…
"Creo que la falta de confianza se generó cuando hubo cambio de alcalde y entró Merino, ahí empezaron los problemas."
Anónimo

Comentario: BINGO...
Anònim ha dit…
CLar que no li ha costat res pactar amb cIU i ERC justament es que dic jo, no li costa perque es queden l'alcaldia el problema es quan el psc ha de donar l'alcaldia.
Hi insisteixo: no s'hauria de tractar que els caps de colla facin i desfacin com bonament sàpiguen, puguin o vulguin, amb l'aplaudiment o el xiulet de la colla pròpia o la contrària.

S'HAURIA DE TRACTAR DE L'ELECCIÓ DIRECTA DE L'ALCALDE I DE L'ELECCIÓ EN LLISTES OBERTES DELS REGIDORS I REGIDORES QUE SINTONITZEN DIRECTAMENT AMB LES EXPECTATIVES DE LA GENT. (i no, insisteixo, de les conductes gairebé oligàrquiques de les direccions locals, comarcals, provincials, nacionals, estatals o mundials de cada colla, vull dir, partit)
Anònim ha dit…
El propietari del bloc te raó: nos estamos pasando desviándonos del tema. Disculpa.
Però la vida real és com és: què passaria si voteu Vázquez?
Anònim ha dit…
Y si volvieras 4 años y 2 semanas para atrás, qué haríais? Sí, impecable decir que lo mismo, que la fidelidad al pueblo que te vota y demás verdades. Pero puede que buscarais con más ahínco un acuerdo, o puede que como mínimo no repitierais conductas desconfianzantes para con el aliado natural. Puede que ahora todo fuera distinto... pero ahora es ahora.
Espero que dentro de 4 años no suceda lo mismo... si hubierais hecho algo distinto de lo que os pedía el cuerpo 4 años antes, justo ahora, pasado mañana.
Anònim ha dit…
El que tiene más ha de poner más, ...recuerdas...?
Anònim ha dit…
sí claro, por eso hace cuatro años cuando ganasteis por 422 votos el dialogo vuestro era decir ALCALDIA INNEGOCIABLE. Es absurdo seguir discutiendo sobre algo que cada partido ve de un manera. Para resumir, en Sant Feliu en todas las elecciones ha ganado el PSC por lo que lo que ha pasado ahora es lo normal, que el alcalde sea socialsita y punto. A partir de aquí pues ya veremos lo que depara la legislatura pero por el tono de todos los comentarios temo que los cuatro años que vienen serán como los pasados, CRITICA DESTRUCTIVA, pues ala nos vemos en las próximas.
Anònim ha dit…
PEro si tu mateix ho dius:
"Es absurdo seguir discutiendo sobre algo que cada partido ve de un manera"
Pues en el proyecto de ciudad lo mismo, no es el objectivo hacer una "CRITICA DESTRUCTIVA" sino todo lo contrario constructiva.
De totes formes aquest discurs que no pareu de repetir que ICV diu sempre que NO a tot es fals, hi ha un document del jordi on resumeix les votacions de l'ultima legislatura i el recolzament al ajuntament es abrumador.

Per cert i mira que us a costat guanyar EH!!!! 27 anys ICV-EUA-PSUC guanyant les eleccions municipals!!!!!!
Anònim ha dit…
Porque vosotros teníais un buen candidato "BALTASAR". Pero con VÁZQUEZ todo cambió. Que crees que le va a pasar a El Prat cuando se vaya Tejedor que lleva desde las primeras elecciones municipales gobernando ¿que no tenéis más gente? pues que las elecciones las ganará el PSC
Anònim ha dit…
Lo que no tiene ICV es la capacidad economica que tiene PSC-PSOE.
Anònim ha dit…
no la tendrá ahora, porque todavía recuerdo las campañas faraónicas del Baltasar.
Dos comentaris més amunt, un anònim escrivia "¿qué no tenéis más gente?".
Home, sigui dit amb una mica d'humor, sí que en tenim més, de gent. Tanta... que fins i tot no tenim cap regidor de fora de Sant Feliu ni cap que confongui l'Ibèria amb l'Olímpia... suposo que de París.