75 dies: Lídia alcaldessa!

 

Avui, 14 de març, falten només 75 dies per a les eleccions municipals del 28 de maig. Les onzenes eleccions municipals després de la dictadura franquista seran molt importants a Sant Feliu: entre 2023 i 2027 acabaran les obres del soterrament de les vies i començaran les obres d'urbanització de la superfície. En cap altre mandat hem viscut una transformació urbanística similar (entre 1995 i 2003 es van construir i habitar Falguera II, Mas Lluí i les Grases, però era un creixement exterior, gens comparable al que viurem properament) i no és previsible una transformació urbanística d'aquesta  magnitud en les dues o tres properes dècades. 

Serà enormement important, per tant, votar d'aquí a 75 dies qui liderarà aquesta transformació urbanística sense precedents anteriors i sense perspectives properes. Jo votaré, sens dubte i amb ple convenciment, la candidatura de Sant Feliu en Comú Podem i que encapçala la Lídia. Amb tant convenciment, que fins i tot en formaré part en el lloc d'honor de tancament de la llista, el número 21. I tot seguit ho explico.

Vist com van anar les eleccions passades, la lluita per l'alcaldia serà cosa de tres: Lourdes, Lídia i Oriol, si em permeteu personalitzar en els candidats. La resta de candidatures (Tots Som Sant Feliu, PP, Vox, Veïns i Viva, si no hi ha sorpreses de darrera hora amb alguna altra candidatura) juguen en una lliga a part i només aspiren o a entrar o a condicionar d'alguna manera la coalició que s'acabi formant. No són una bona opció (en la meva opinió, evidentment) per triar la persona i el partit que han de liderar l'enorme importància dels quatre propers anys. 

Crec, per tant, que la reflexió i el debat sobre la propera transformació urbanística ha de ser decisiu en aquestes eleccions, partint del fet que el marc general (Rambla Major) ja va ser fixat en la consulta del soterrament de novembre de 2021. I crec que ha de ser un factor molt més important i decisiu que traslladar al vot local la conjuntura de la política general (previsible capitalització del vot de Ciutadans per part del PSC i incògnita de com es repartirà el vot indepe). És fonamental votar en clau local i no en clau catalana o general.

I res millor per intuir per on aniran els criteris i models urbanístics que comparar la gestió urbanística d'uns i altres en els darrers mandats. I ho faig comparant dos planejaments: un d'acabat i un en fase de planificació. Compararé Hoechst amb Mas Lluí, i la planificació urbanística post-soterrament que es va aprovar el 2010 i anul·lar el 2011, amb el planejament actual. I convido a tos els lectors i lectores a fer aquesta mateixa comparació abans de decidir el vot. Passegin pel Mas Lluí i per Hoechst i comparin. I, també per veure per on anirien "els tiros", passegin pel barri de Sant Joan Despí davant de les Franceses i pel barri santfeliuenc de Can Bertrand i també comparin.

El planejament dels terrenys on, fins a l'any 2000, hi havia Hoechst Ibérica i Estampacions Colom, és l'únic que es va començar i acabar en el primer mandat de l'alcalde Vázquez i amb un equip de govern format per PSC, CiU i ERC (mandat 2003-2007). És va aprovar provisionalment amb el nostre vot contrari (7 de 21) al juliol de 2005 i es va aprovar definitivament per la Generalitat el novembre d'aquell any. El planejament del Mas Lluí es va acabar una dècada abans i sense cap vot en contra (mandat 1991-1995) i va ser aprovat definitivament per la Generalitat el desembre de 1993. Sóc conscient que tenen superfícies diferents, però això és independent de la comparativa que proposo. Els meus paràmetres de comparació són tres: la densitat d'habitatges, l'espai públic i els equipaments. 


Només per informar: tres dels actuals candidats a les municipals van governar en alguns d'aquells quatre anys i van aprovar el planejament de Hoechst: Lourdes Borrell (PSC), Jaume Manyoses (Tots) i Carme Bonet (Veïns). També eren regidors aquell 2005 i s'hi van oposar dos candidats dels Comuns: la Lídia Muñoz i en Manel Martínez. Només per resumir: els partits de la Lourdes i l'Oriol (PSC i ERC) van impulsar el planejament de Hoechst, el partit de la Lídia (En Comú Podem) va impulsar el planejament del Mas Lluí. Compareu. Penseu-hi.

Un quadre similar es pot fer amb el planejament del post-soterrament que PSC i CiU van impulsar en el seu segon mandat (2007-2011) i que només van tenir temps (jo crec que afortunadament!) d'aprovar inicialment. Un planejament que ICV-EUiA es va comprometre a paralitzar si guanyàvem les eleccions de maig de 2011 i que, essent jo alcalde i la Lídia regidora d'Urbanisme, vam paralitzar immediatament.


Estan clares les diferències sobre la concepció de com construir Sant Feliu, oi?

Hi ha, per tant, visions molt diferents i clarament contraposades sobre la construcció de la ciutat. Serà molt diferent si s'acaba portant a terme, per entendre'ns, amb "prioritats Hoechst" o amb "prioritats Mas Lluí", amb la visió i trajectòria de la Lourdes o amb la visió i trajectòria de la Lídia. Com que estic segur que un dels possibles escenaris de govern d'aquí a 75+1 dies sigui una possible coalició del partit socialista amb nosaltres: també estic molt segur que és molt i molt important qui tingui la majoria i l'alcaldia en aquest possible escenari de govern. Per això és molt important que, comparades les seves trajectòries en l'aspecte urbanístic, el lideratge (és a dir, l'alcaldia!) sigui clarament dels Comuns i de la Lídia.

75 dies per fer-ho possible!!! Sé que moltes persones voten més per aspectes emocionals i subjectius que per aspectes racionals i objectius, o que moltes altres voten en clau política general que en clau estrictament municipal. Sé també que és inevitable i és així a tot arreu. Però, tot i saber-ho, apel·lo a la reflexió i el debat per analitzar i decidir un vot decisiu: el d'aquí a dos mesos i mig, d'aquí a setanta-cinc dies!!!

Comentaris