18/08/17: Sant Feliu amb Barcelona al cor, i amb la indignació i la calma al cap.

Ciutadanes i ciutadans de Sant Feliu,

Com a tota Catalunya, com a tota Espanya, com a molts punts d'Europa, ens concentrem als carrers i a les places per demostrar i per compartir la nostra tristor, la nostra solidaritat, el nostre agraïment, la nostra indignació,   i la nostra determinació, després dels fets i les morts d'ahir a Barcelona, Sant Just i Cambrils.

Tristor per les tretze persones mortes, per les desenes de persones ferides, pels trencaments familiars i vitals que comporten. Tristor perquè podíem haver estat qualsevol de nosaltres, passejant per les nostres Rambles. Tristor perquè ens és fàcil posar-nos a la pell de les persones que cinc minuts abans de morir passejaven en una tarda assolellada de vacances i sentim intensament proper el seu dolor i el de les persones que els estimen.

Solidaritat amb les persones atacades, amb les seves famílies, amb les persones que coneixien i estimaven. Solidaritat amb els seus municipis i ajuntaments, que perden injustament, inesperadament, veïns i veïnes que omplien de vida els seus carrers i deixaran un buit que ningú podrà omplir. Solidaritat també amb tots els pobles del món, especialment a Àsia i Àfrica, que viuen dia a dia aquest terror, que fugen dels mateixos crims que ahir van colpejar casa nostra.

Agraïment a totes les persones que es van bolcar ahir per ajudar solidàriament a les persones atacades. Agraïment a tots els cossos d'emergències, de seguretat, a tot el personal mèdic i sanitari, i també a tants ciutadans i ciutadanes que van acollir gent a casa seva, taxistes que van portar ferits desinteressadament, treballadors de tots els serveis que van ajudar en el que van poder, barcelonins i barcelonines que van omplir en poques hores els bancs de sang, que van alleugerir el neguit de les persones que no podien tornar a casa seva atrapades a les vies i mitjans de transport. Agraïment a la nostra capital, grandíssima i generosa en uns moments tan difícils.

Indignació per la injustícia i l'absurditat de les seves morts. Indignació perquè el terror, la mort indiscriminada continua formant part, al segle XXI, de l'estratègia política d'organitzacions criminals, que intenten justificar-se amb el nom del seu déu, però que no són sinó l'expressió d'un feixisme que no té res a veure amb el fons de l'Islam. En aquest sentit, cal destacar el rebuig unànime i explícit de les unions de comunitats islàmiques de Catalunya i d'Espanya, condemnant una violència que s'exerceix prenent el nom de Déu en va. La indignació pels crims ens agermana tinguem o no religió, sigui quin sigui el nostre origen o la nostra ideologia.

I, finalment, determinació a no deixar que ens guanyin cap espai de les nostres vides. Determinació a fer front al neguit i la por amb calma i amb els valors de democràcia i de solidaritat que volem per a la nostra societat. Determinació perquè l'odi i la discriminació que els terroristes volen sembrar siguin arrencats de les nostres vides, de les nostres ciutats. Determinació per no equivocar-nos ni de problema ni d'adversari: ni el problema és la religió que practiquen milions de persones de bona voluntat arreu del món ni l'adversari són els catalans i catalanes, santfeliuencs i santfeliuenques de fe musulmana que conviuen dia a dia amb nosaltres i que tenen i han de tenir els mateixos drets que la societat, que la ciutat, de què formen part indestriable i solidària.

Determinació per seguir sent com som i per seguir fent la nostra vida. Determinació per vèncer amb calma i amb convivència a tots els neguits. Determinació per castigar concretament a criminals, no per criminalitzar indiscriminadament a cap col·lectiu. Determinació per mantenir la unitat política i social (com es pot veure en la representació de regidors de tots els partits) i la coordinació de tots els cossos policials, també a Sant Feliu, la nostra estimada ciutat.

Determinació perquè el terror mai no ens guanyi la vida.

Comentaris