Obres d'estiu de 2017: al setembre, proposa, i al novembre, decideix!
Dimarts que ve, 20 de setembre, a les 19:00, serà la tercera i darrera reunió informativa sobre les obres d'estiu de l'any que ve. Seran les segones obres proposades pels ciutadans i ciutadanes que ho desitgin i decidides amb el seu vot. Recordo les dades de la primera edició: es van recollir 198 propostes i van 748 persones. En aquesta presentació de l'Ajuntament, es pot veure com va anar tot el procés d'enguany, les obres d'estiu del 16. Les obres que van sortir més votades i entraven en pressupost les vaig explicar aquí (són les divuit primeres de l'escrit). La major part ja s'han acabat i les que falten ja s'estan acabant,
1. Calendari.
Però el cert és que algunes obres o s'han acabat molt darrerament (les actuacions en paviment es van fer... al setembre) o encara no estan: és el cas de l'obra més votada, la rampa al costat del CAP Rambla. La raó és simple: votant al gener, es necessiten tres o quatre setmanes per convertir els avantprojectes més votats en projectes executius i prop de quatre mesos per fer el concurs públic perquè es presentin les empreses interessades, per valorar les seves propostes i per completar el procés d'adjudicació i contractació. Resultat: vam començar a la segona meitat de juliol, en comptes de l'endemà de Sant Joan, quan comencen les vacances escolars. Per guanyar dos mesos i començar puntualment les obres de 2017 a finals de juny, hem avançat el calendari: propostes al setembre, votacions al novembre.
2. Dos tipus de propostes.
Si tens al cap alguna proposta, sàpigues que cada persona o entitat en pot presentar quatre de diferents, agrupades en dos grans blocs:
- Accessibilitat i seguretat vial (supressió de barreres arquitectòniques, millora de seguretat de cruïlles, etc), amb un objectiu molt i molt clar: Sant Feliu, pràcticament 100% accessible abans que acabi 2018.
- Altres millores de la via pública (millores en places, en espais de joc infantils, en parcs, en tota mena d'espais públics a tots els barris de la nostra ciutat).
Recorda: propostes al setembre, votacions al novembre.
3. Per què proposar i votar? Per què no ho fan "els polítics"?
Com explico a les trobades informatives, les obres municipals són, bàsicament, de tres grans tipus:
- les més petites, les de manteniment: reparacions de voreres, reposicions de mobiliari urbà,... Són petites obres, imprescindibles, que podem fer des del Servei de Manteniment de la Ciutat i els plans d'ocupació (amb persones aturades de Sant Feliu) i que formen part del seu pla de treball, sense necessitat de sotmetre a un procés de votació. Les propostes arriben directament a l'Ajuntament, a les regidories de barri, de les reunions amb les associacions de veïns, etc.
- les més grans, els nous equipaments i les remodelacions integrals: són obres de gran envergadura, d'import mínim de sis xifres i sovint de més d'un milió d'euros, i que cada partit proposa en els seus programes electorals. En aquest mandat, ICV-EUiA vam proposar la remodelació de tres grans places (Rafael Alberti, la Salut i Francesc Macià) i de diversos equipaments culturals (Biblioteca i Casal de Joves) i esportius (camp de futbol de Falguera i Parc Esportiu de les Grases). Són les inversions principals que proposa cada candidatura, les que més visió de futur tenen, i es voten globalment quan arriben les eleccions municipals.
- les mitjanes, obres que requereixen projecte, que comporten millores d'equipaments o espais sense plantejar una reforma integral. Aquestes són les obres que sotmetem a proposta i decisió de la ciutadania. Responen a l'urbanisme i la mobilitat del dia a dia, més que a la visió de futur que impliquen les grans inversions.
He vist que dos partits polítics (Veïns per Sant Feliu i Ciutadans) qüestionen aquest punt de vista i diuen que no cal que la ciutadania proposi i decideixi: que ho facin els polítics, que per això els triem. De fet, fins a 2015 s'havia fet així. Però el dia a dia de la ciutat no el viuen només els càrrecs electes: el vivim absolutament tothom, i tothom ha de tenir la possibilitat de construir i millorar el seu entorn més immediat i quotidià. Però, a més, el pressupost no és infinit i les necessitats i propostes de millora el superen llargament: per què han de prioritzar els deu ciutadans i ciutadanes que representen a la ciutadania en el govern municipal, i no el conjunt de la ciutadania que viu a la ciutat? Sorgeixen millors propostes i decisions per al dia a dia de la gent en un despatx a l'Ajuntament, que fent possible que les propostes i les decisions estiguin en mans de la gent? A Iniciativa creiem que no, i per això hem començat a fer possible la participació de la ciutadania en la definició d'inversions i ho estendrem a la participació en altres àmbits de la decisió municipal.
i 4. On proposar i on votar?
Simplement, vés aquí o clica sobre la imatge:
Comentaris