Hi haurà una resposta institucional i unitària per aconseguir pressupost de l'Estat per al soterrament aquest 2011.


Moltes actuacions i importants aquests darrers dies en relació a les previsions pressupostàries de l'Estat per al soterrament. Amb el projecte ja gairebé acabat, el Ministeri de Foment ha de pressupostar la totalitat de l'obra per poder licitar-la primer i adjudicar-la després. La previsió era que en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2011 hi hagués la partida pressupostària, però el 30 de setembre passat, quan el projecte de llei dels PGE va arribar al Congrés dels Diputats, vam comprovar que els diners previstos i inicialment compromesos no hi eren.

El dilluns següent, vaig enviar una carta a l'alcalde i als quatre portaveus dels altres grups (PSC, CiU, PP i ERC) demanant una resposta institucional i unitària davant l'absència de pressupost en una partida inicialment compromesa i per a la qual ja està pràcticament enllestit el projecte d'obres. Ningú no va respondre-la, segurament perquè va coincidir en el temps amb els anuncis de l'alcalde sobre les seves decisions de futur en relació a la continuïtat en el seu càrrec. Aquella mateixa setmana (el dia 07/10), en Jaume Bosch i jo mateix vam fer una roda de premsa a l'estació anunciant la presentació d'una esmena d'ICV-EUiA als PGE per aconseguir la recuperació de la partida pressupostària per al soterrament.

Després del parèntesi de les Festes de Tardor, des d'ICV-EUiA de Sant Feliu vam fer dues coses. Una, la tramesa al nostre company Joan Herrera de l'esmena als PGE 2011 que hauríem preferit presentar com a unitària de tots els grups de Sant Feliu, i que presentarem i es debatrà al Congrés dels Diputats. L'altra, la presentació d'una moció al ple, demanant el suport de tots els grups del Congrés a les esmenes que s'hi debatran per aconseguir pressupost per al soterrament.

Finalment, ahir va ser el ple de l'Ajuntament i vam estar gairebé una hora discutint aquesta moció. Jo mateix vaig intervenir al ple, exposant les raons i el contingut de la moció i argumentant els acords proposats. Vaig insistir en dos temes fonamentals:
1) evidenciar la unitat de la ciutat i del seu ajuntament entorn el projecte de soterrament.
2) que tots mantinguem a Madrid el mateix discurs sobre el soterrament que diem a Sant Feliu

Tot seguit, van intervenir els portaveus d'ERC i PP, que hi van donar tot el suport (teníem, doncs, 10 vots de 21). En nom de PSC i CiU va intervenir únicament i directament l'alcalde (qui farà el seu paper, sostenint llargs i intensos debats, rèpliques i contrarèpliques (que, per cert, ho sol fer molt bé) quan finalment se'n vagi...?). L'alcalde va exposar les gestions que ha fet l'equip de govern i les que va fer ell mateix demanant al Grup socialista del Congrés la presentació d'una esmena als PGE, cosa que els seus companys li van desaconsellar. En un moment va insinuar que es podria fer algun altre tipus de manifestació conjunta (va suggerir, per exemple, una roda de premsa conjunta), però va afegir que la veia difícil donada la dinàmica habitual del ple. Va insistir que els diners hi eren i que no era imprescindible que figuressin al pressupost per poder licitar l'obra l'any que ve.
 
En una de les rèpliques, li vaig prendre la paraula i li vaig plantejar que ICV-EUiA retiraria la moció si es prenia l'acord d'una declaració institucional unitària, presentada públicament amb tots els portaveus i ratificada en el proper ple del mes de novembre. L'alcalde ho va valorar positivament i ho va acceptar, i vaig retirar la moció, de manera que no es va votar i ningú es va veure en la tessitura de votar-hi en contra. Després de tota l'activitat i les propostes d'ICV-EUiA, hi haurà finalment, doncs, una declaració institucional i unitària adreçada al Ministeri de Foment perquè expliciti el seu compromís que licitarà les obres del soterrament al llarg de l'any 2011, la qual serà presentada properament en una compareixença conjunta de l'alcalde i els cinc portaveus i que serà ratificada en ple. L'important per a nosaltres no era defensar a capa i espasa la nostra moció, sinó, com deia abans, evidenciar unitat entorn la reclamació que el Ministeri pressuposti i liciti les obres del soterrament de les vies al llarg de l'any 2011, encara que sigui al mes de desembre. Ho vam aconseguir acordant un format diferent amb l'alcalde: el que importa és que tots junts demanarem el mateix i amb la mateixa finalitat. Crec que aquest és un molt bon camí.

Dues notes finals en aquesta exposició del que va passar ahir al ple entorn aquest tema. Una, que vaig adreçar a l'alcalde. És evident que l'equip de govern ha fet bones gestions en relació al soterrament, però les ha emprès en solitari i sense informar-ne a ningú. Ha decidit liquidar el marc creat l'any 2000 de la Ponència Unitària per al Soterrament, i això limita la informació i la capacitat de col·laboració dels partits de l'oposició, però també de les entitats i de la ciutadania: d'aquesta manera, no s'hi guanya res.

I l'altra la vaig adreçar al força públic que hi havia a la sala i l'estic també repetint en els actes que ICV-EUiA estem fent a tots els barris.Tinc tota la confiança en què el soterrament de les vies tirarà endavant, i que a més es farà aviat. Vull transmetre un missatge de confiança, de treure del cap de la gent la idea que "d'aquí a 30 anys seguirem parlant del soterrament" o "jo no veuré mai el soterrament". Avui tenim una configuració de governs que ha facilitat les coses: els socialistes manen a Sant Feliu, Barcelona i Madrid, però les retallades d'inversions del Govern de l'Estat ha estroncat el procés gairebé al seu final. Però aquestes retallades no seran eternes, i el projecte ja el tenim i és bo! Però és que amb un altre escenari de governs, també tirarà endavant. La prova és que, com vaig dir al ple, en l'altra ocasió que vam estar a punt a punt del soterrament (any 2002), a Sant Feliu hi havia alcalde d'ICV i a Madrid hi havia govern del PP i vam arribar a acords i a l'elaboració d'un projecte d'obres. No es va fer perquè a Barcelona hi havia un govern de CiU, amb un conseller Felip Puig extremadament intransigent, que es va negar a invertir un sol euro en una obra que era de l'Estat. Però és que ara la gestió de rodalies ja està transferida a la Generalitat,i hi ha un acord de finançament amb l'Estat previ al traspàs també de les infraestructures: CiU ja no té cap raó per no comprometre's amb el soterrament .

Per tant, tant els partits que actualment són als tres governs com els que constituiran els nous governs al 2010 (Generalitat), 2011 (Ajuntament) i 2012 (Estat), han explicitat el seu suport al soterrament de les vies. Estic totalment convençut que aquest cop aquest tren no passarà de llarg, i espero que cap partit tingui la temptació de desentendre's demà del que proclama avui.

I després vindrà el gran debat sobre la urbanització de la superfície. Crec que aquest serà, sens dubte, un dels eixos centrals de la propera campanya electoral a l'Ajuntament de Sant Feliu, d'aquí a mig any: quin Sant Feliu volem que sorgeixi quan es cusi la ferida a cel obert que ens parteix en dos? I com acordarem entre tots aquest Sant Feliu que volem? Una qüestió apassionant que no es pot abordar, com han fet massa sovint PSC i CiU, sense crear els marcs, les informacions, els temps i les complicitats necessàries perquè tothom se senti autènticament implicat i compromès en la construcció compartida de la nostra ciutat. 

Comentaris