Cal pluralisme i rigor als mitjans informatius de l’Ajuntament.


Fa alguns mesos que la informació dels mitjans de comunicació municipals (butlletí, web, ràdio,...) és molt polèmica . A tall d’exemple, voldria comentar dues notícies recents relatives a la infància a la nostra ciutat a la pàgina web institucional.

1. Una, per ignorar-la, per no dir-ne ni gall ni gallina. Em refereixo a la presentació a la nostra ciutat del llibre “La participació dels infants a la ciutat des del Consell d’Infants”.

2. L’altra, per manca de rigor, per fer una apropiació indeguda. Em refereixo a la notícia de la destinació de més de 9.000€ a ajuts per a menjadors d’escoles bressol en el marc de les mesures contra la crisi.

Algú decideix què entra i què no entra en l’apartat de notícies de la web. Que la Generalitat hagi concedit un premi al Consell d’Infants de Sant Feliu, que hagi publicat un llibre sobre aquest tema i que l’autora el vingui a presentar a la nostra ciutat (20 de gener), em sembla motiu més que suficient per dedicar-li unes línies a l’apartat de notícies de la web municipal. Clar que també deu ser motiu suficient perquè hi assisteixi l’alcalde o algun altre regidor acompanyant la regidora d’Infància... Doncs d’aquest acte, ni una sola paraula, tot i que relatava l’experiència d’un treball municipal de més de dotze anys, fruit d’una coincidència exemplars de voluntats polítiques i tècniques i d’un treball tècnic excel•lent. El fet que hi hagués cinc regidors d’ICV vol dir l’interès que el tema ens mereix, no que això comporti no dir-ne ni un borrall al web de l’Ajuntament!

Algú decideix què dir i què no dir a les notícies a la web municipal. El 24 de desembre el web de l’Ajuntament anunciava: L'Ajuntament destina 9000 euros a ajuts per al servei de menjador. Jo, que hi treballo, suposava que la informació faria referència a què aquests diners els ha transferit, íntegrament, la Diputació de Barcelona. Doncs no, tampoc no se’n fa cap esment. Es veu que la cooperació entre administracions no té l’interès suficient per informar-ne. Però existeix una cosa que es diu bona educació, si més no! Tant costava fer un esment, per petit que fos, a què aquests diners provenen del pla de mesures anticrisi que la Diputació de Barcelona duu a terme en col•laboració amb els ajuntaments?

És evident que, en tots els mitjans, algú amb responsabilitats de redacció pren aquestes decisions, però des d'un punt de vista periodístic o professional. En canvi, a Sant Feliu, fa tot l'efecte que les decisions es prenen interessadament, amb criteris sospitosament partidistes.

I no només en els mitjans escrits (web o butlletí). Fa uns mesos, vam denunciar la mala política informativa de Radio Sant Feliu (RSF), demostrant amb dades contrastades la seva absoluta manca de pluralisme, i vam demanar responsabilitats polítiques i tècniques per aquesta situació.

Davant la nostra petició de responsabilitats tècniques, l’alcalde es va limitar a cessar al director de Radio Sant Feliu, Paco Iglesias. Ara bé: respon això a la nostra petició de cessament de qui va decidir marginar a ICV-EUiA (i als altres grups de l’oposició, i a tantes i tantes entitats que no diuen “amén”...) dels informatius de Ràdio Sant Feliu? És a dir, Paco Iglesias és el responsable de la manca de pluralisme? ell és el responsable d'aquesta "línia informativa" o o es va limitar a complir la decisió que li va comunicar algú altre? I si és així, qui és aquest “algú altre”?

Jo tinc la certesa que Paco Iglesias no va prendre la decisió de marginar l’oposició i les entitats dels informatius de RSF. La prova del cotó és molt senzilla. Aquest tècnic municipal va ser director de la Ràdio i coordinador de comunicació des que mitjans de 2004 fins a mitjans de 2008. En aquest període de temps, podíem no compartir algunes decisions o orientacions de la Ràdio, però en cap cas vam plantejar queixes sobre la seva línia informativa. Teníem un espai setmanal de cinc minuts, cada dijous a la tarda; s’explicava (amb més o menys detall) el nostre posicionament davant les decisions municipals; tant a l’Àngel com a mi ens entrevistaven amb certa regularitat,...

Fins que a mitjans de 2008, quan la crisi ja es manifestava plenament, l’Ajuntament contracta un altre càrrec de confiança, una nova cap de comunicació, la senyora Victòria Ríos. La nova cap imposa una línia informativa nova i, de cop, som totalment exclosos de Ràdio Sant Feliu: ni entrevistes, ni espai setmanal d’opinió, ni informació dels nostres posicionaments al ple o actes a la ciutat... Res. Res de res. Ni ICV-EUiA, ni els altres partits de l'oposició, ni les entitats, més enllà d'anunciar-les a l'agenda. Hi insisteixo: no des que Paco Iglesias va ser director de la Ràdio (2004), sinó des que l’alcalde “fitxa” una nova cap de comunicació que executa més fidelment les seves instruccions (2008).

Aquesta manca de pluralisme és el que vam denunciar davant els òrgans corresponents: el Consell de la Informació de Catalunya i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Com també ho va fer, amb motiu de la seva sortida del govern, Esquerra. I també ho vam denunciar davant el ple, reclamant responsabilitats tècniques i polítiques. Aparentment, per un cop, l’alcalde ens va fer cas... cessant la baula més feble de la cadena, però mantenint la persona que realment és la responsable! Per què?

Notícies que no es donen, notícies que es maquillen, opinions que es marginen, cessaments que no van a l'arrel dels problemes... En síntesi, manca de pluralisme i de rigor. Hi ha algú que ho decideix i algú que ho consenteix. Pot la política (des?)informativa del nostre ajuntament continuar així?

Comentaris

Anònim ha dit…
A la web de l´ajuntament no hi sutr cap correu ni telefon de Radio Sant Feliu.
Josep
Anònim ha dit…
También es significativo que todos los elementos de la ciudad están pasando a tener la marcada señalización socialista. Cualquier edificio o instalación del Ayuntamiento ha pasado a tener el cartelito con fondo rojo y caracteres blancos, en publicidad subliminal todos sabemos qué se consigue con esto. El partido tiene esta simbología, se le pone a la web el marcado predominio del rojo y el blanco, se le pone a los logotipos poco a poco, la radio, el periódico, el cartelito donde pone "piscina municipal", etc. y al final tenemos que todo lo que hay en esta ciudad resulta que es socialista, lo han hecho ellos y el resto ni existe ni nunca ha trabajado por la ciudad.

Examínese la cartelería y se verá lo que comento.