Mas Lluí: per què el Butlletí (des)informa tan interessadament?

En el meu escrit anterior, un comentari em pregunta pel posicionament d'ICV-EUiA en relació a la modificació de PGM en l'àmbit genèricament conegut com a Torrent del Duc i que afecta d'una manera especial al Mas Lluí.

De fet, tenia ganes d'escriure sobre el tema per la notícia que n'ha sortit al Butlletí. És una manera indignant de dir les coses, coherent d'altra banda amb l'estil de govern de PSC i CiU. Jo no voldria dedicar tant de temps a parlar "d'ells" i voldria dedicar molt més temps a parlar de les nostres pròpies propostes i formes de fer... però és que fan coses que crec imperdonables i que mereixen una resposta argumentada i clara.

El títol ja omet un adverbi imprescindible: inicialment. Perquè aquest planejament no està aprovat, i és absolutament infundat i prematur afirmar-ho així en el Butlletí Municipal... a no ser que es tingui la intenció de desmobilitzar a qui legítimament estigui en contra d'allò que s'exposa a la (des)informació que dóna el Butlletí. En aquests moments, hi ha una munió d'al·legacions a les quals cal donar resposta (entre les quals, les d'ICV-EUiA), que encara s'han de debatre en el ple municipal perquè en doni l'aprovació provisional (ple de maig o juny, previsiblement), i que posteriorment encara han de passar a la Generalitat de Catalunya perquè ho aprovi definitivament. És a dir, només hem fet un dels tres tràmits d'aprovació que requereix qualsevol modificació de PGM. Per què anuncien, doncs, que està aprovat?

Si el títol és així d'inexacte, la resta ja no cal dir... Convido a qui tingui interès i estona a trobar més "imprecisions" en l'article del Butlletí. I sí: a més de sortir quan l'equip de govern vol, surt amb la (des)informació que li interessa...

I pel que fa a la modificació, ICV-EUiA convocarà un acte públic al Mas Lluí després de la Fira per debatre amb les veïnes i veïns les darreres informacions que tinguem sobre la resposta a les al·legacions i l'actuació que haurem de fer en conseqüència. Parlant amb la gent, com hem fet sempre.

Comentaris

Anònim ha dit…
"ICV-EUiA" ... "Parlant amb la gent, com hem fet sempre"

Si... els típics processos de participació ciutadana que es llencen desde les conselleries de'n Francesc Baltasar i en Joan Saura.

Catalunya està plena de plataformes populars i ecologistes (de debò) que estan molt contentes amb la manera en que el conseller de Medi Ambient i Habitatge parla amb la gent per solucionar els problemes.

Gràcies Iniciativa!
Anònim ha dit…
Jordi,

Iniciativa-Verds teniu una magnífica oportunitat de lluir-vos, perquè el contacte Sant Feliu Collserola no pot ser més desastrós per al parc natural.
Caldria recordar que a Sant Feliu tenim una cimentera incrustada en Collserola i amb l'ambició de convertir-se en Incineradora de residus.

Aprofiteu l'oportunitat per a fer alguna cosa DE DEBÓ, que ja toca.
Anònim ha dit…
Jordi,
Tot el que vulguis, pero ICV-EUIA no ens explica clarament la seva posició.
Dones moltes voltes al procés burocràtic....peró rés més.
Com també es diu aqui, teniu una magnífica oportunitat de lluir-vos, i al mateix temps reconèixer que va ser una gran cagada la carretera/tunel de les Grasses, que ara s'ha d'esmenar i fer anar per el Torrent del Duc.
Respecte als proccessos participatius d'ICV... millor no parlar-ne gaire, alguns/nes vàrem passar pel de l'agenda 21 a Sant Feliu, i ja m'explicaràs de que va servir. Omplen molt la boca, però com el tabac, queden en fum i cendra.
Salut!
A tots tres,

Si em coneixeu, sabreu que no sóc gaire amic de donar voltes a les coses i no resoldre res o no dir-les amb claredat. Si coneixeu el tarannà d'Iniciativa a Sant Feliu, sabreu també que cada vegada que hem de donar algun pas important en relació a temes estratègics, com ara el planejament urbanístic o la política educativa, els hem presentat sempre en actes públics i els hem debatut amb la ciutadania.

Debatre i dialogar no vol dir sempre compartir: això crec que ho hem de tenir tots molt clar. Per exemple, jo no estic d'acord en barrejar el tema de les zones verdes del Mas Lluí amb la Sànson: en podrem parlar tant com calgui, i ho haurem de fer, i ho farem, és clar que sí, però tan legítim és sostenir-ho com no, i discrepar no legitima a ningú per penjar-me, com m'han dit, l'etiqueta de venut als interessos dels poderosos.

En aquest escrit, a mi no em sembla que doni voltes al tema de la requalificació sense aportar res. Al novembre, ICV-EUiA va aprovar inicialment una tercera proposta de planejament a partir de la informació que li va donar l'equip de govern i fent-hi un vot de confiança. Hem parlat amb molts veïns i veïnes del Mas Lluí, hem pogut contrastar que el PSC no ens va dir ni tot el que hi havia ni tot el que pensava fer, i no ens han contestat a cap dels elements fonamentals que vam plantejar en les nostres al·legacions. Tot plegat, ens ha portat a la revisió del nostre vot al novembre i a un nou posicionament de cara a l'aprovació provisional. Això és el que explicarem en un acte públic al Mas Lluí després de la Fira de la setmana que ve.

És evident, finalment, que pot haver-hi processos ben intencionats que no hagin acabat de rutllar: errors de plantejament crec que en vam fer pocs, però de funcionament en vam fer més d'un. Ara bé, això no invalida ni una mica un criteri general d'acció política a Sant Feliu, tant al govern com a l'oposició: en allò que a tothom ens afecta, elaborem propostes de decisió que després contrastem amb l'opinió de tothom.

I en puc donar molts exemples en els meus 18 anys de regidor: el debat del mapa escolar de 1993 (quina diferència amb l'actitud opaca i autoritària d'avui...), la definició del nou barri de Can Bertrand, la remodelació de la Rambla Marquesa Castellbell o la definició de la política festiva i cultural a la nostra ciutat. Sempre així: proposta política que no s'imposa, sinó que s'exposa, es debat i, sempre que es pot, s'acorda.

Parlar, sempre. I estic convençut i sé que els nostres consellers a la Generalitat actuen amb aquest criteri. Que s'arribi a acords que, per exemple, comparteixin tots els interlocutors, no sempre. I com a mostra, el tema de la Sànson. És ben sabut que ICV-EUiA defensem la protecció de Collserola i defensem que és possible una activitat industrial respectuosa amb la salut pública. I és ben sabut que, per exemple, Aire Net opina el contrari. Se'ns pot acusar a Iniciativa d'actitud intolerant per pensar el contrari? Jo estic convençut que no!

I, resumint una mica les al·legacions que vam presentar al febrer, a què diem SÍ i a què diem NO:
- diem sí al vial pel Torrent del Duc que elimini el tràfic de camions per les Grases i estem convençuts (i ho estem dient amb tota claredat des de 2002!) que és plenament respectuós amb Collserola,
- diem sí a la requalificació definitiva del sòl urbanitzable que hi ha a Collserola per convertir-lo per sempre més en sòl forestal públic,
- diem sí a la generació d'una zona industrial com a continuïtat del polígon de les Grases, com a compensació legítima als propietaris de sòl urbanitzable a Collserola,
- diem no a una intervenció al Mas Lluí sense consens social ni polític,
- diem no al malbaratament del sòl públic verd i d'equipaments fet de forma improvisada i sense una planificació adequada i coneguda de les necessitats futures d'equipaments escolars, esportius, sanitaris, culturals,...

I tot això és el que, de viva veu i de cara a cara, debatrem amb tothom (amb vosaltres també si així ho voleu) així que puguem veure la disponibilitat de sales al Mas Lluí per fer-hi un acte públic abans del ple de maig.

Salut!
Anònim ha dit…
Dius que no es pot barrejar el tema del Mas Llui amb l´Sanson i tu saps que en el mateix PGM si s´aprova la carretera fins la cimentera es perpetua la seva existencia.
Josep
Hola, Josep,

Jo no dic que no es pugui barrejar el tema Sànson amb el tema Mas Lluí: cadascú pot, en el seu discurs, fer els vincles que consideri més oportuns.

El que dic, justament, és que és possible un planejament que permeti els punts que considerem positius (els tres SÍ del meu comentari anterior) sense tocar per res al Mas Lluí: de fet, és la nostra proposta inicial de 2003!!!

És a dir, la vinculació entre Collserola i Mas Lluí ve de després, quan encara ERC era al govern, tot i que ara se'n vulgui desdir...

Hi insisteixo: el sòl públic del Mas Lluí només es podria tocar, en el nostre parer, en unes condicions que avui no es donen i que PSC i CiU, en els darrers mesos, ja han fet impossibles. Ara bé, el vial pel Torrent del Duc és, en el paper, un vial que no interfereix, al nostre parer, en el nostre objectiu de protecció, ara i aquí, de Collserola(ja saps la meva teoria que hem de partir de la realitat que tenim i no del miratge de la que voldríem). Una altra cosa és que, finalment, aquest vial acabi trobant el finançament en un moment com el que ens trobem...
saguantambpinces ha dit…
.perdona Jordi,
saps que s'intentarà trobar finançament a base de re-qualificar, a pesar del mal moment del totxo.
Parles d'activitat industrial i de protecció. Tens raó, normalment en els accessos a Parcs Naturals ( em sembla que Collserola tindrà algun dia aquesta qualificació) es parla de no tallar floretes, apagar els aparells de música, no molestar els animalets, no llençar brossa, no fer foc...etc, en cap moment diu, no feu aquí una activitat industrial i/o cimentera. Perdona, faria-ho els mateixos equilibris lingüístics/politics de no tenir la Conselleria pertinent? A l'època dels contenidors, ens vare-ho empastifar la ciutat de cartells al.lusius al tema. En el cas de les re-qualificacions, la conversió del Golf en equipament, la carretera, ... etc passeu de puntetes.
Si les vostres explicacions al barri, depenen només de que trobeu local, ho teniu difícil, no hi han locals al barri (apart del de l'associació de veïns / de dones i l'escola), podem quedar directament en un dels solars abans de que passin a una altre vida.
Tot i aquestes mogudes, ja que vare-ho arrencar el creixement desmesurat e insostenible de la ciutat, ara podríem començar a parlar de "decreixement".

Un bon dia
Hola, saguantambpinces,
Anirem a parlar al Mas Lluí, al local de l'Associació de Veïns, el dimecres 20 de maig. I sense passar de puntetes per res: ni és ni ha estat mai la meva intenció.
Una altra cosa és que coincidim o no. Mira, aquesta Fira hi ha hagut les parades de recollida de signatures davant l'antiga Creu Roja: de l'Escola d'Adults, del Metro, de la modificació de PGM i contra la incineració a la Sànson. Jo no crec que ni jo ni ICV-EUiA hàgim passat de puntetes en cap tema. M'explico.
1) No estem d'acord en el trasllat de l'Escola de Persones Adultes.
2) Volem una prolongació de la L3 que tingui estacions a Mas Lluí, estació i Falguera.
3) Vam votar a favor de l'aprovació inicial de la modificació de PGM amb un seguit de cinc condicions, a les quals PSC i CiU no han donat resposta: explicarem el nostre posicionament a l'acte del 20 de maig.
4) He escrit a bastament en el meu bloc (mira l'etiqueta "Sànson") sobre la meva convicció que avui seria impensable ubicar una cimentera a Collserola, però que hi és i hi és legalment. El que cal és garantir que treballi amb totes les garanties exigibles de salut per als treballadors i per a la població en general (com passa a tota Europa), mentre altres creuen que el que cal és suprimir-la (però no diuen com...!). És una diferència de criteri: jo d'aquí en dedueixo que hi ha opcions legítimament diferents sobre com protegir la salut pública, però en cap cas en dedueixo ni que marejo la perdiu ni que passo de puntetes sobre res que afecti la ciutat en què visc, que m'estimo i que aspiro, amb la meva coalició, a tornar a governar.
Salut!
Anònim ha dit…
Por fin dareis explicaciones de forma directa y personal el próximo día 20 en el centro de barrio de Mas Lluí. Creo que sería muy esclarecedor que trajerais copia de las alegaciones que presentateis.
Nos veremos en el centro
Saludos
Anònim ha dit…
Sr. San José, ¡otra vez con lo de la "legalidad" de la Sanson! Por decirlo de forma suave: resulta cansino que se amparen siempre en lo mismo para justificar el atentado contra la salud que significa esa industria.

Y no la compare con incineradoras de Europa. Esta de aquí ni tan siquiera es una incineradora, es una cementera que como tal ya contamina cantidad, así que incinerando......

La política que Medi Ambient lleva a cabo actualmente en Cataluña es nefasta. Los ciudadanos
lo pagaremos muy caro y durante muchos años.
La legalidad, anónimo comentante, no es una cantinela. Es la pura/puta realidad, te guste o no. He participado directamente en la elaboración de la Llei d'Educació de Catalunya y, aunque no la comparta en lo fundamental, va a ser de aplicación, me guste o no.
La legalidad tiene consecuencias e implicaciones que sólo pueden abordarse desde dentro de la legalidad: es una obviedad, pero a veces se olvida. Y a mí, la revolución no me interesó ni en los setenta.
Claro que a mí no me gusta que la Sànson esté ahí, pero como se ajusta a la legalidad, o la expropias o la controlas de cerca, a no ser que se vayan solitos. Cualquier otro escenario forma parte de la fantasía que cada cual tenga sobre el mundo.
Yo opto con toda claridad por controlarla de cerca. Yo opto con toda claridad por la industria como fuente de empleo y de riqueza para mi país y mi ciudad. No quiero eliminar problemas eliminando industria, sino exigiendo a la industria que trabaje con las mismas tecnologías y con la misma responsabilidad laboral, social y ambiental que en Alemania, por decir algo.
Esa es la ciudad y la sociedad que deseo, y lo explico como suelo hablar: sin rodeos, sin medias verdades, sin meras intenciones vacías de contenido.
Y perdona el tono, si te molesta. Yo no pretendo ser cansino, claro está, pero tampoco graciosillo ni mucho menos demagógico: mi escrito informa que vamos a hablar en el Mas Lluí de la implicación que en el barrio tiene la modificación del PGM.
Pero no vamos a cuestionar lo que consideramos (ya desde 2002) lo más relevante de la operación: la conversión definitiva e irreversible de suelo residencial a forestal en Collserola, sin "pagar" por ello con suelo público ni en Mas Lluí ni en ningún otro barrio de la ciudad, sino, como fuente de empleo y de riqueza con vistas al futuro, con suelo industrial más allà de las instalaciones de Cusam.
Anònim ha dit…
Sr. San José: sin comentarios.