L'anterior alcalde tenia 6 càrrecs de confiança (o més).

https://blocs.xtec.cat/directiusanonims/treball-en-equip/

Avís: sóc conscient que les rèpliques i contra-rèpliques en temes polítics més aviat cansen que interessen. Tot i això, vull contraposar les meves dades a un comentari frívol del tipus "tots són iguals i tots fan el mateix" que he llegit al Fet a Sant Feliu. Ja saps el pa que s'hi dóna: a partir d'aquí, agrairé la teva lectura.

Segon comentari: per a mi, la imatge més gràfica i bonica de la confiança en un gran equip és un castell. Havia pensat en una foto dels meus, dels Magentes. Un castell reuneix, a lo grande, les 5 C del treball en equip. Però les hauria d'explicar i m'allargaria i dispersaria l'escrit. Així que les he posat directament!

Llegeixo en l'article "Nou càrrec de confiança a l'alcaldia" un comentari de Mireia que afirma el que he reproduït al títol de l'escrit.

No sé si el comentari és refereix a mí, però l'aprofito per fer una mica de pedagogia política sobre l'estructura i el funcionament d'aquesta Administració Pública que és el nostre Ajuntament.

Per fer una mica de context, aquest article que parla del propi Ajuntament, de la seva estructura organitzativa, enllaça amb aquests, que convido a llegir:

I sobretot, aquest que cal llegir per entendre la meva visió de la funció directiva en l'administració local:
No reitero la importància d'un equip directiu cohesionat i ben coordinat, que ja he exposat en aquest darrer article. Em vull centrar en explicar qui i com es va configurar l'equip directiu en els meus darrers anys com a alcalde. Sería de desitjar que algú volgués explicar i, per què no, contraposar la lògica de l'actual estructura directiva municipal.

Estructura directiva al mig mandat 2015-19:

l'Ajuntament s'estructurava en quatre grans àrees:
  • Alcaldia (que incorpora les polítiques i competències de Comunicació, Participació, Relacions institucionals, etc)
  • Govern obert i Serveis generals (que coordinava els serveis jurídics, econòmics, de gestió del personal, d'informàtica, etc)
  • Drets de ciutadania  i polítiques socials (que coordinava les polítiques i competències de Cultura, Educació, Joventut, Dona, Gent Gran, Serveis Socials, etc)
  • Territori, Sostenibilitat i Activitat Econòmica (que coordinava les polítiques i competències d'Urbanisme, Habitatge, Medi Ambient, Serveis municipals (neteja, residus, manteniment,...), Promoció Econòmica, Comerç, etc)
Aquestes quatre àrees estaven coordinades per una gerent. Al capdavant d'aquestes quatre àrees hi havia un director o directora d'Àrea. La legislació de règim local obliga a què tots els ajuntaments d'Espanya tinguin tres alts funcionaris d'habilitació estatal, designats en l'Estat de les autonomies per la Generalitat: el Secretari, la Interventora i la Tresorera. 

L'equip directiu de l'Ajuntament estava constituït, per tant, pels quatre directors/es d'Àrea i pels tres funcionaris/àries i presidit per la gerent. També en formaven part la cap de Comunicació (per raons òbvies) i la cap de Promoció Econòmica, per assegurar específicament la màxima coordinació entre les polítiques socials i les d'ocupació. En total, 10 persones a la màxima direcció tècnica de l'Ajuntament. No hi havia cap persona amb funcions exclusivament polítiques (cap assessor o assessora). 

Forma d'accés a l'estructura directiva entre 2015 i 2019:

La forma d'accés d'aquestes deu persones a aquest nivell de responsabilitat va ser:

Funcionaris amb plaça a l'Ajuntament:
  • Secretari,
  • Interventora,
  • Tresorera,
  • Director d'Àrea de Serveis Generals,
  • Cap de Promoció Econòmica 
Personal directiu eventual, sense plaça de funcionari a l'Ajuntament, contractats per haver guanyat el corresponent concurs públic:
  • Director d'Àrea de Territori,
  • Directora de l'Àrea de Drets de ciutadania,
  • Cap de Comunicació 
Personal de lliure designació de l'alcalde, sense cap concurs previ, de caràcter també eventual, que el ple ha de ratificar:
  • Gerent
  • Cap d'alcaldia
En l'actualitat, maig de 2025, continuen a l'Ajuntament les persones funcionàries del primer grup, amb la substitució del Secretari, que ha canviat per jubilació de l'estimat Agustín Recio. De les  tres persones del segon grup, que van guanyar una plaça de personal directiu però no de funcionariat, una s'ha jubilat, una treballa a l'Ajuntament de Molins i l'altra és regidora a l'Ajuntament de Barcelona. Finalment, l'anterior cap d'alcaldia treballa en el sector privada i l'anterior gerent, Àngels Salas, persona d'una altíssima professionalitat i que va ser fonamental en els meus anys d'alcaldia, treballa a l'Ajuntament de Sant Just. No vaig tenir cap assessor polític: tenia al meu costat el meu partit i em reunia sovint amb entitats i persones de la ciutat. Un suport essencial i suficient: el meu agraïment a ells és infinit!


Resumint i per acabar: així... quants càrrecs de confiança tenia?

Com acabo de dir, en l'equador o mig mandat de la meva darrera legislatura, exacament fa vuit anys, tenia només dos "càrrecs de confiança", designats a dit per mi,  Això sí: tenia 10 persones directives amb tota la confiança (per tant, sí, més de 6!) i tenia més de 370 persones de plena confiança, tots els treballadors i totes les treballadores municipals als qual agraïa sempre que en tenia ocasió el seu treball al servei de la nostra ciutat.