Adela Barquín, la Passionària de la Salut que va apassionar tot Sant Feliu.

 

Foto de l'article "Envellir en comunitat" a www.social.cat

Aviat farà dos anys que està en funcionament l'edifici de pisos amb serveis per a les persones grans que hi ha al barri del Mas Lluí, davant del parc Europa. El ple municipal li va posar per unanimitat el nom d'Adela Barquín. Però... qui era Adela Barquín?

Foto de l'Adela lliurada per la seva filla Aurora.

Adela Barquín Cobo va néixer l'any 1932 al poble càntabre de Corbera de Toranzo. Va anar a la petita escola unitària del seu poble fins als setze anys. Va conèixer el seu marit, Alejandro Huerga Martín, natural de Aldehuela de Bóveda (Zamora) i que llavors vivia a Tejares, un poble de Salamanca, quan ell treballava en la carretera que uneix Burgos amb Santander. Es van casar al 1953, i van anar a viure al poble del marit, on van néixer els dos germans grans, Andrés i Alejandro. Més endavant, van tornar a Cantàbria, on van néixer els altres tres fills de la parella, l'Aurora, la Rosi i en Fidel.

La família Huerga Barquín al poc d'arribar a Sant Feliu. Foto cedida per Aurora Huerga.

La família Huerga Barquín va arribar a Sant Feliu l'any 1971. Com tants altres immigrants, un germà del pare el va precedir, Florentino Huerga, que treballava al Banco Urquijo i vivia a l'edifici Lisboa, al barri de la Salut. Al gener d'aquell any, els pares i els dos fills grans van anar a viure amb el tiet, i al cap de sis mesos ja van anar al seu propi pis a l'edifici Colón, on ja va poder viure tota la família junta. L'Alejandro Huerga pare va començar a treballar a una immobiliària vinculada al Banco Urquijo, on al cap de poc va començar a treballar l'Alejandro Huerga fill. Pel que fa als germans més grans, l'Andrés va començar a treballar a l'empresa metal·lúrgica Dentex i l'Aurora va començar a treballar a Manufacturas del cartón , la Fibrofil i després a la fàbrica que l'empresa de perfumeria Legrain tenia a Sant Just. Però aquell setembre de 1971, els germans més petits, la Rosa i en Fidel, es van trobar... sense escola. Allò va encendre l'Adela Barquín, que no s'esperava tampoc la precarietat del barri on havia anat a viure. El seu esperit reivindicatiu es va canalitzar a través del moviment veïnal, com el de la seva família en el moviment sindical i polític, ja que Florentino Huerga ja estava en contacte en la clandestinitat amb el PSUC i amb Comissions Obreres. Aurora Huerga ja era, al 1975, delegada sindical a la seva empresa sempre amb el seu, meu, nostre sindicat, CCOO.

Des de la seva arribada a Sant Feliu, l'Adela va ser una activista incansable i una líder natural del barri de la Salut. Primer va ser la lluita per l'escolarització, i ja tot va venir rodat: la lluita pels espais públics al barri, per l'ambulatori, la constitució de l''Associació de Veïns, la implicacó en l'incipient moviment feminista organitzat,  pel soterrament i un llarguíssim etcètera. Més encara quan el seu fill Alejandro va ser detingut l'octubre de1973, amb els 113 de l'Assemblea de Catalunya, com a impulsor de la incipient AVV de la Salut i de la seva Vocalia de Joves, i ja militant comunista amb 18 anys. Va participar en totes les gestores de les futures associacions de Veïns de Sant Feliu entre 1974 i 1977, quan totes les AAVV van ser legalitzades. Llavors, l'Adela va ser vicepresidenta de l'Associació de Veïns de la Salut. L'Adela, i tota la seva família, van tenir un paper molt destacat en la lluita per la plaça de la Salut i la vaig voler recordar explícitament, al costat de molts altres dirigents de fa mig segle, quan, al gener de 2018, en vaig inaugurar la remodelació.

Fins que va morir fa vint anys, l'Adela va impulsar totes les activitats socials, festives, solidàries, etc que es feien a la plaça de la Salut, i en totes les manifestacions i lluites que es van fer al conjunt de Sant Feliu. L'Adela era tota generositat, espontaneïtat, alegria, lluita, i la seva personalitat era impossible que passés desapercebuda. Per l'ímpetu, el to de veu, la facilitat com connectava amb la gent i el contingut dels seus discursos, era coneguda com "la Pasionaria de la Salut", però el cert és que electritzava a qui l'escoltava i va acabar apassionant a tota la ciutat. Com vaig explicar aquí, amb Joanes Raspall i amb Adelas Barquín, amb voluntat de ser un sol poble, hem construït el Sant Feliu que m'apassiona i m'estimo, des de Falguera fins al Mas Lluí, des de la Salut fins a Roses Castellbell, amb tots els seus barris, amb tota la seva gent. Incombustible militant comunista, mai va ser sectària i va treballar al costat de qualsevol persona que treballés pel seu barri i per la seva ciutat. La recordo en els grans actes, però també venint discretament a l'Ajuntament a demanar informació o acompanyar a fer algun tràmit a alguna persona, normalment amb dificultats a causa de la pobresa i/o de la solitud, com moltes persones grans, Per a mi, és un orgull enorme que el primer edifici per a gent gran de la nostra ciutat porti el seu nom. I ja vaig avançar quin nom m'agradaria per al segon...

Avui, l'Adela no ens acompanya, però el seu marit Alejandro i el seu fill del mateix nom participen activament en les concentracions periódiques de lluita per les pensions i per la sanitat pública que hi ha els dilluns a la plaça de la Vila, la seva filla Aurora ha tingut les més altes responsabilitats sindicals a Comissions Obreres, l'Alejandro va ser regidor en diversos mandats, la Rosi i en Fidel també van ser delegats sindicals de CCOO. També  avui diversos dels seus néts i nétes són dirigents sindicals als seus respectius llocs de treball. Van tenir bona mestra... i la seva besnéta, que ha recollit també el seu nom, diuen que s'assembla a la besàvia!!! 

La història de l'Adela no és només una història familiar: explica molt bé una part decisiva de la història de Sant Feliu i de la comarca, del que va ser el PSUC, del que hauria de recuperar l'esquerra i del que és i ha de seguir sent CCOO! 

En tot cas, i per acabar, m'encanta aquesta foto al costat de la seva família el dia que es va inaugurar l'edifici Adela Barquín, l'última gran iniciativa de quan vaig ser alcalde de Sant Feliu!:


Aquest article ha estat redactat conjuntament per l'Aurora Huerga Barquín i per mi.