12/12/13: pregunta, data i procediment. Una data per recordar.

Ahir, dues hores després de la concentració en rebuig de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, es col·lapsaven tots els mitjans de comunicació: a les 14.00, van comparèixer els dirigents dels partits polítics que donen suport al dret a decidir i van anunciar la pregunta que es proposa plantejar a la ciutadania el proper 9 de novembre de 2014 i el procediment que cal seguir fins arribar a aquesta data.

Al vespre, la redacció del Fet a Sant Feliu ens plantejava un qüestionari, per respondre avui mateix. Aquestes han estat les respostes de la coalició de què formo part.

1)Quina valoració feu de la doble pregunta que s'ha decidit finalment? I la data?
En fem una valoració positiva. Una doble pregunta permet que tant les persones que volen independència com les persones que vulguin superar l’actual marc autonòmic però que creuen innecessari el trencament amb Espanya se sentin reflectits en la consulta. Pel que fa a la data, hi havia poques opcions per fer-ho d’una altra manera: a mig camí de les europees i les municipals. I també veiem bé el procediment acordat, amb voluntat de respecte al marc constitucional. Per tant, fem una valoració positiva de les tres qüestions (pregunta, data i procediment).

2)Quines sensacions teniu arran d'aquest anunci que s'ha fet avui? (alegria, decepció, incomoditat...)
Tenim la sensació de donar la resposta que toca a una voluntat inequívoca expressada per milions de persones al carrer i pel resultat de les darreres eleccions al Parlament. Estem fent el que democràticament toca, per tant. Tenim la sensació també que correm el risc de perdre de vista que el nostre problema no és essencialment de relació amb Espanya, sinó de sotmetiment a un model econòmic que genera pobresa i desigualtat. La situació d’un aturat català no és pitjor que la d’un aturat valencià per la relació amb Espanya, o la precarietat d’una treballadora catalana no és pitjor que la precarietat d’una treballadora madrilenya per la relació amb Espanya, o els resultats PISA a Catalunya no són pitjors que els PISA d’Andalusia per la relació amb Espanya. Des d’ICV-EUiA sempre hem defensat el lema de “Dret a decidir, sí; drets socials, també”, i hem d’evitar el risc que només parlem durant tot un any de la primera meitat del lema.

3)Què votareu el 9 de novembre del 2014?
ICV-EUiA demanarà el Sí a la primera de les dues qüestions, d’acord amb la resolució que va aprovar ICV a la X Assemblea a Viladecans, la tardor passada i la que va aprovar EUiA a la seva VI Assemblea a Sabadell a la primavera de 2012. Pel que fa a la segona qüestió, obrirem un procés intern de debat per decidir si acordem proposar una resposta o per deixar-la oberta.

Comentaris