S015: que la teva opinió compti de debò.

El 30 de març de 2010 serà una data a recordar en la llarga història del soterrament. En el ple de l'ajuntament, vam aprovar amb 20 vots a favor i una sola abstenció, el procediment que ha de servir per obrir un procés de recollida de suggeriments i propostes entorn de la urbanització de la superfície que cobrirà les actuals vies del tren i, més enllà, del seu encaix amb la ciutat que tots coneixem. En termes de gestió urbanística, és el que es coneix com a avenç de planejament i és un moment previ a l'aprovació administrativa pròpiament dita.

En un sol dels cinc apartats d'aquest avenç de planejament, ICV i EUiA ens vam abstenir: fa referència al calendari d'aquest procés de recollida de suggeriments i propostes. Considerem que no es pot limitar, com pretenen PSC i CiU, a només dos mesos. Ens hi juguem massa per dedicar-hi tan poc temps. PSC i CiU potser prioritzen el calendari, però crec que la resta de la ciutat prioritzem el contingut, volem aprofitar bé i no de pressa i corrents l'oportunitat magnífica i única que tenim davant nostre per definir la ciutat que volem avui, el Sant Feliu que deixarem per al futur.

L'Ajuntament ha enviat a totes les cases un quadern de participació i ha obert una pàgina web amb el nom, justament, de La teva opinió compta. Tal com vaig explicar al ple, em sembla un material ben estructurat, amb tres grans blocs que són els que cal decidir per configurar de manera òptima un espai de 12 hectàrees al bell mig de Sant Feliu i que avui se'ns fa molt difícil de visualitzar:

1) El nou espai urbà.
Quins usos han de tenir prioritàriament els milers de m2 de sòl públic que apareixeran on ara hi ha les vies? Com hem d'enllaçar els carrers...
... Joan Maragall i Terrisser,
... Sant Llorenç i Santiago Russinyol, unint els barris de Can Nadal i Roses-Castellbell,
... Pi i Margall amb Girona atravessant l'actual zona esportiva de la Rambla,
... la plaça de l'Estació amb Llorenç Martí i/o Roses,
... el carrer de Dalt amb Comte Vilardaga per damunt de l'actual pas a nivell,
... la Riera de la Salut i el Passeig Onze de Setembre confluint davant de Can Llobera, en un espai on les vies se sustenen en pedra rogenca des de meitat del segle XIX,
... el carrer Hospitalet amb el carrer Picasso, unint definitivament la Salut i Can Maginàs,
... la carretera de la Sànson a peu pla, sense el pont de més de cinc metres d'alçada que hi hem vist des de sempre anant cap a l'escola Gaudí...

També haurem de parlar de la superfície que avui ocupa el camp de futbol de la Rambla i dels seus usos, en superfície i subsòl. Per a ICV-EUiA, en el subsòl hi hauria d'haver un gran aparcament soterrat, mentre que la superfície hauria de ser un gran espai públic obert, amb la configuració d'un espai esportiu que connecti el pavelló amb el complex de piscines, donant sentit i continuïtat al conjunt d'equipaments esportius que ocupen el sòl de l'antiga Torre dels Dimonis i per a la qual va ser cedida a la ciutat en el seu dia.

I, sobretot: com fem tot això conservant la personalitat de Sant Feliu, els elements patrimonials i de referència que ens identifiquen, que ens fan sentir "com a casa"?


2) La mobilitat.
Està clar (vull creure!) que configurarem un espai de prioritat per al vianant i per al transport públic, amb un ús racional però restringit del vehicle privat. Però això com ho farem?

Per a ICV-EUiA, ha de ser un espai amb tramvia (així ho vam defensar als programes electorals de 2003 i 2007), però no serveix qualsevol configuració. I no podem bandejar aquest punt del debat, que es troba inexplicablement absent tant del quadern com de la pàgina web. Per exemple, ens cal una doble via, com es veu a la presentació del quadern o la web? Com disposem el tramvia en l'amplada de 40 m que l'avinguda tindrà com a mitjana? Si en parlen a Barcelona amb la Diagonal, crec que també ho hauríem de poder parlar nosaltres a Sant Feliu. En altres escrits, jo he fet ja alguna aportació en aquest sentit.

Creiem també que cal fer palès que volem que el metro arribi a l'estació, creant un punt òptim d'intermodalitat amb tren, tramvia, metro i autobusos que, sens dubte, reforçaria el caràcter de centralitat (també metropolitana!) que volem donar a aquest nou espai de la ciutat.

És important, en aquest sentit, que hi hagi una visió conjunta de la mobilitat a Sant Feliu i que, per tant, el màxim de persones i d'entitats participin en l'elaboració del Pla de mobilitat urbana de la nostra ciutat, en què hem de proposar i aconseguir una mobilitat a la mida de totes les persones, sostenible i segura, basada en el transport públic i l'optimització de la nostra xarxa viària interna.


3) Usos del nou espai.
Aquest és un tema d'una importància evident, i en què es plantejaran de ben segur opinions diferents entre partits i potser també dins la ciutadania, segons el nivell de prioritat amb què cadascú ho consideri. Em refereixo a dos grans aspectes: els equipaments i l'habitatge.

Pel que fa als equipaments, ICV-EUiA va reiterar per enèssima vegada la necessitat de disposar d'una visió de conjunt dels equipaments que volem per a Sant Feliu. Improvisacions com la de Can Bertrand no són admissibles en aquest nou espai. L'alcalde va dir al ple que ell ja té al cap el mapa d'equipaments de Sant Feliu. Però no es tracta que ell no tingui una visió sobre el tema (seria estrany que no tingués opinió donada la responsabilitat que ocupa), sinó que sigui una visió coneguda i si pot ser compartida per la ciutadania a què representa. Nosaltres vam plantejar la necessitat de situar, en el nou espai creat o en els seus entorns, però amb caràcter de centralitat, tres equipaments públics que considerem fonamentals:
1) una ubicació definitiva i central per a l'Escola de Persones Adultes Mestre Esteve. Com és sabut, la comunitat educativa del centre es va posicionar clarament en contra del seu trasllat a l'anomenada Aula Sant Feliu, davant de l'Escola Mestral. ICV-EUiA va estar també en contra d'aquest trasllat, que dificulta l'accés a l'escola de persones d'edat més gran i sense vehicle propi.
2) una decisió en relació al Teatre de la nostra ciutat. Sant Feliu disposa d'un eix cultural de primera magnitud, que va des del Palau Falguera fins a la Biblioteca Montserrat Roig, i en el marc del qual cal que prenguem decisions sobre l'espai teatral que la ciutat necessita, d'acord amb el pla d'equipaments culturals de la Generalitat i, sobretot, amb la importància històrica que el teatre ha tingut a Sant Feliu i que ICV-EUiA volem que continuï tenint.
3) un espai de trobada i d'activitat per a la gent jove de Sant Feliu. El Casal de Joves se'ns ha quedat possiblement petit i les propostes d'ampliació cap a les naus de Can Bertrand que ICV-EUiA teníem plantejades no han estat recollides per PSC i CiU. En la meva opinió, per exemple, seria més idoni ubicar a la nau de Can Bertrand un espai per a joves amb un nivell d'usos o activitats similar a la Capsa del Prat i molt a prop del Casal, més que no la segona biblioteca de Sant Feliu, que se situa molt a prop de l'eix cultural Palau Falguera - Biblioteca que abans comentava i que, segurament, seria més lògic construir al Mas Lluí, amb una visió més equilibrada del territori.

Davant això, l'alcalde va comentar que era més urgent el trasllat del Mercat municipal, tenint en compte les seves limitacions actuals i l'opinió favorable de les associacions de comerciants de la ciutat. És, crec, una proposta que també cal tenir en compte, sempre amb l'objectiu compartit de potenciar el comerç local. En tot cas, tots els temes que he assenyalat en negreta requereixen d'alguna cosa més que la mera opinió de l'alcalde, important, sens dubte, però que no té l'exclusiva (ni ell ni cap alcalde!) de la capacitat de decidir sobre les necessitats i les prioritats de la nostra ciutat.

D'altra banda, cal situar el debat sobre l'habitatge. En la proposta que presenten PSC i CiU, en l'àmbit del soterrament hi haurà una densitat certament lleugera: 660 habitatges, dels quals 360 a preu lliure de mercat i 300 protegits. La finalitat de l'habitatge lliure és finançar la part corresponent al municipi de les obres del soterrament.

Crec, però, que hi ha visions alternatives a la de PSC i CiU. Tal com ho veiem a ICV-EUiA, es podria incrementar lleugerament la quantitat edificable i dedicar-la de forma molt prioritària a l'habitatge protegit de lloguer, de titularitat municipal i en el marc del Pacte Nacional per a l'Habitatge, aprofitant la propietat pública del sòl i la necessitat evident a Sant Feliu d'habitatge social. En tot cas, com amb els equipaments, les decisions a mig i llarg termini sobre aquest tema no es poden prendre unilateralment i en un termini de dos mesos.

Quina és la prioritat: el termini de dos mesos o la construcció col·lectiva de la ciutat?
Com deia a l'inici, molts temes i molt importants per resoldre només en dos mesos. I així ho vam denunciar al ple.

La rèplica de l'alcalde va ser la previsible:
1) no comencem un procés de dos mesos, sinó que tanquem un procés participatiu que fa anys que dura.
2) el que vol fer ICV-EUiA és frenar el soterrament.

Deixo a la consideració de cadascú les conclusions que es mereixen aquests dos "arguments".

Em sembla que, en l'exposició que he intentat fer, deixo clares les intencions i les propostes de la coalició en què milito i que, per descomptat, intentarem que es facin realitat en el primer document pròpiament dit de gestió urbanística: l'aprovació inicial de la proposta d'ordenació urbanística que, com ha manifestat l'alcalde, vol portar al ple tant sí com no el proper mes de juny.

Animo a tothom a omplir el qüestionari que hem rebut fer poc, a deixar clares les seves idees i propostes. I, en acabat, a demanar a l'Ajuntament informació sobre el conjunt d'idees i propostes rebudes, i sobre com tot plegat ajuda a construir col·lectivament la nostra ciutat.

Perquè això és, justament, fer política, com va dir Jordi Gibert, ciutadà de Sant Feliu i professor universitari, a la II Assemblea de la Federació d'AAVV de Sant Feliu:
  • posar les bases del futur
  • resoldre de forma col·lectiva els reptes i els problemes col·lectius.

Comentaris

Anònim ha dit…
Noticia del Periódico:
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=702953&idseccio_PK=1032

Otra noticia del Periódico:
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idtipusrecurs_PK=7&idnoticia_PK=702600