"Responsabilitats clares com l'aigua". Article Butlletí 433, juliol 2009.

Després de sis mesos i mig d’estar tancada, el 15 de juny va tornar a obrir la nova piscina coberta. És la segona incidència greu, després dels problemes inicials de pèrdues d’aigua que van retardar-ne l’obertura dos mesos, a l’estiu de 2007.

És evident que no hi ha responsabilitat municipal en el trencament de la biga. Però la gestió de l’equip de govern en els mesos següents a aquest incident ha plantejat el desconcert i malestar de molts usuaris i també ha generat dubtes en la forma com s’han exigit responsabilitats. Cal recordar, a més, que al 2007 ja van quedar moltes preguntes sense respondre i que l’equip de govern es va negar a crear una comissió d’investigació per aclarir-les.

ICV i EUiA ja vam demanar al mes de març els informes tècnics, jurídics i econòmics sobre el funcionament de la piscina abans i després de l’incident de la biga. Creiem que és imprescindible saber qui assumirà i pagarà la totalitat de les obres i de les indemnitzacions pel tancament, que han situat el Club Natació en una situació delicada i de la qual no és responsable. Serà difícilment admissible, en aquesta segona ocasió, que l’equip de govern no doni una resposta completa i suficient sobre la seva gestió en aquests mesos.

La piscina no és, però, l’única obra pública que genera interrogants. Els veïns i veïnes de Can Calders estan veient com les obres de l’aparcament de la fàbrica de les tovalloles tenen un ritme irregular, amb parades freqüents. La complexitat tècnica de l’obra, que ha de tenir present la canalització de la Riera i el futur projecte del soterrament, requereix una informació completa i a temps, que des d’ICV-EUiA també reclamem.

Les obres públiques tenen com a objectiu més qualitat de vida de tothom, en àmbits tan diversos com la salut i l’esport o la millora de l’espai públic. Però s’han de fer també des de la qualitat democràtica: amb informació i temps suficients i criteris clars per a la ciutadania que n’és propietària, i per a les empreses i treballadors que les construeixen. Aquesta és una responsabilitat, clara com l’aigua, dels governants que gestionen bé i que respecten la ciutadania.

Comentaris

Anònim ha dit…
sr. San José, una pregunta que espero que no la vea como un ataque hacia nadie sino como lo que es, una simple pregunta:
Después de leer este post cualquiera puede preguntarle y yo me permito hacerlo si a usted no le importa:
¿Y teniendo las ideas tan claras sobre las cosas, porqué en los más de veinte años de gobierno de ICV, su partido (no usted) que sé que lleva menos tiempo que otros, no construyó o promovió la construcción de una piscina en condiciones en Sant Feliu? Si se hubiera hecho hace años, nos hubiéramos ahorrado los disgustos que parece que está dando esta piscina, que al fin y al cabo es un equipamiento básico de cualquier ciudad mínimamente moderna. Nada del otro mundo. Tampoco se pedía construir en Sant Feliu un centro de alta tecnología espacial. Bueno, permítame esta pequeña broma..
Fíjese que Sant Joan Despí tiene dos piscinas y no me extrañaría que construyera una tercera…Afortunados ellos…
Veinte años dan mucho de sí y aún hoy día me pregunto porque no se hizo nunca una piscina en nuestra ciudad. Es algo que jamás entenderé. Y sigo sin entenderlo. ¿Tan difícil era? ¿Tan costoso? ¿Era un equipamiento tan extravagante? Es una carencia que todos hemos padecido y que hemos tenido que resolver, pues o marchando a Sant Joan Despi o resignándonos a usar una piscina obsoleta y a todas luces impropia de una ciudad tan grande como Sant Feliu. Es que me sorprende que usted, que parece tener las ideas tan claras sobre este tema, no sugiriera cuando formaba parte del equipo de gobierno, que Sant Feliu no necesitaba por ejemplo parques insostenibles, sino una piscina que en algunos casos es un tema de salud. Sabe usted, sr. San José, llevamos tantos años de retraso respecto a las ciudades cercanas como Sant Joan Despi y Esplugues, que claro, ponerse al día cuesta muchísimo. No se me ofenda, pero le recuerdo que no hace muchos años la basura se dejaba en la calle y los containers no existían en Sant Feliu. Ya sé, ya sé, me dirá que también se hicieron cosas buenas y necesarias. Por supuesto, que lo sé porque llevo viviendo en Sant Feliu desde el año 1973 y se como estaba todo. Pero se como están las ciudades de alrededor y como está Sant Feliu en muchos aspectos. Reconózcalo. Pero hay cosas que los ciudadanos nunca llegamos a entender y lo de no tener una piscina en condiciones hasta el año 2007, pues que quiere de le diga, me parece excesivo. Como diría Serrat, nunca es triste la verdad, lo que no tiene es remedio. Con toda cordialidad se lo digo.