Sí: el Consell Escolar Municipal existeix.


S’anuncien canvis importants en el mapa escolar de Sant Feliu: podem perdre els terrenys per a una nova escola de primària a Mas Lluí / Roses Castellbell / Hoechst, podem tornar a tenir una escola de tres línies (el Pau Vila) com en els vells temps, podem remodelar o reubicar escoles sense consultar-les, podem tenir una escola d’hosteleria comarcal... Tot això sembla que per decisió de la Generalitat i ens consta que amb el vist-i-plau de l’equip de govern de Sant Feliu.

Però ahir l'equip de govern i la Generalitat es van ensopegar amb una cosa que es diu Consell Escolar Municipal. Sí: el Consell Escolar Municipal existeix.

Com que no deixem de ser un poble (i que duri!), ens vam assabentar del que la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Educació i la regidora d’Educació han anat presentant, entre juny i setembre, a les escoles Pau Vila i Monmany. Com que són canvis que afecten al mapa escolar de Sant Feliu, la directora i la regidora han actuat ignorant el que diu la llei 25/1985, de consells escolars, que obliga a la Generalitat a consultar els consells escolars municipals en els temes relacionats amb la ubicació i construcció de centres.

Per esmenar aquesta circumstància, ICV-EUiA vam presentar una instància el 14 de novembre reclamant la convocatòria urgent del Consell Escolar Municipal. Finalment, va tenir lloc el dia 2 de desembre.

I allà va passar el que havia de passar: l’alcalde explicant els avantatges de la proposta que ja tenen molt avançada amb la Generalitat a unes persones que o bé la desconeixien o bé hi estaven en contra. Volen traslladar l’Escola de Persones Adultes... i ningú els ho havia comunicat. Volen ampliar l’Escola Pau Vila i el claustre i l’AMPA hi estan en contra. Volen remodelar instal·lacions i patis de l’Escola Monmany, i la seva representant de l’AMPA no en sabia res. Volen revocar un acord de ple pel qual destinàvem un solar al Mas Lluí per fer-hi una nova escola, sense presentar-ho tampoc al ple. I ho volen fer tot sense ni tan sols dir les coses pel seu nom: en l’ordre del dia hi figurava “Informació sobre nous equipaments” en comptes del que realment és “Revisió del mapa escolar de Sant Feliu”.

En nom d’ICV-EUiA, vaig intervenir al CEM per fer valer el paper i les funcions de les persones que representem la comunitat educativa de Sant Feliu. I vam arribar, després de les intervencions corresponents, a una petició unànime que l’alcalde i la regidora hauran de presentar als Serveis Territorials i exigir que la directora hi doni compliment: volem exercir la nostra responsabilitat d'elaborar un dictamen sobre la nova proposta de mapa escolar de Sant Feliu. És a dir, volem complir i fer complir la llei 25/1985 de consells escolars. Com vaig dir al plenari del CEM, amb delegats de governs anteriors de CiU (Carme Arnau i Emili Pons, d’altíssima professionalitat i responsabilitat tots dos), mai la Generalitat havia bandejat el CEM com ara. Més encara, el mapa escolar que el CEM va aprovar el 1992 es va fer amb totes, absolutament totes, les garanties de contingut i de procediment que ara (16 anys després!) exigim que es tinguin.

Per acord unànime del CEM del 02/12/08, per tant, l’alcalde o la regidora s’hauran d’adreçar a la directora dels Serveis Territorials, Sra. Olga Adroher, per demanar-li:

1. Documentació en què s’argumenti adequadament la proposta presentada i la seva necessitat,

2. Temps per poder debatre als centres la proposta presentada i per poder fer el dictamen preceptiu que el CEM ha d’elaborar sobre el mapa escolar.

La llei diu que és preceptiu que el CEM elabori un dictamen sobre la proposta que presenti formalment la Generalitat, però enlloc no diu que aquest dictamen és vinculant. Ho sabem.
Espero, però, que l’equip de govern del nostre Ajuntament assumeixi el que digui la representació de la comunitat educativa de Sant Feliu i ho defensi davant la Generalitat.

(...de fet, espero que algun dia el nostre Ajuntament defensi davant la Generalitat o altres institucions el que creu o proposa la nostra ciutadania, en comptes que el nostre Ajuntament defensi davant la nostra ciutadania el que volen la Generalitat o altres institucions....)

Ras i curt: documentació i temps suficients per fer el dictamen que ens pertoca. Perquè tenim una bona feina a fer, i perquè volem fer-la. Sí, el Consell Escolar Municipal existeix.



Comentaris

Anònim ha dit…
Ets el portaveu del meu grup, som del mateix partit i compartim molta feina junts. Per tant, no soc imparcial.
Però vull manifestar-te el meu orgull de compartir tasca amb una persona com tu, per la teva convicció, per la teva fermesa.
Sé que no és facil, i que es requereix de molt esforç fer tasques com les que fas al CEM, però la gent de Sant Feliu i els seu i les seves joves s'ho mereixen.

Manel Martínez
Anònim ha dit…
Els de l´escola d´adults ja han començat les mobilitzacions perque els hi han dit que s´en van al Centre Collserola mes amunt de la deixalleria.