Piscina: Club, FCC i Ajuntament. Fort amb el feble, feble amb el fort.

Complint un acord que vam prendre al ple de juliol, el 23 de setembre es va constituir la comissió especial que havia de valorar les conseqüències derivades del tancament de la piscina entre el 30/11/08 i el 15/06/09, a causa del trencament d’una biga.

La comissió la formem els cinc portaveus dels cinc grups municipals del ple de l'Ajuntament. A la primera sessió, vam acordar que la presidís el Sr. Sergi Jiménez, portaveu del PP. En la primera sessió (23/09/09), vaig demanar una sèrie de documentació tècnica i econòmica, per tal de poder-la valorar i actuar en conseqüència.

Un cop lliurada la documentació demanada, ens vam reunir per segon cop el dia 19 d'octubre. Poques hores abans, els serveis jurídics municipals ens van informar que el Tribunal de Cuentas havia arxivat la denúncia de l'interventor sobre alguns aspectes de la gestió de la piscina. En la documentació, a més, hi figurava una carta del Club Natació Sant Feliu (CNSF) adreçada a l'Ajuntament de Sant Feliu en què accepta la indemnització que estableix l'empresa constructoria (Fomento de Construcciones y Contratas). En opinió dels portaveus de PSC i CiU, Srs. Grisó i Burgui, per tant, tema tancat: el Tribunal de Cuentas arxiva i el Club accepta. La comissió, per tant, s'havia de tancar.

Hi havia, però, alguna cosa que no quadrava: el CNSF accepta l'import que estableix l'empresa constructora, però deixa clar que l'import és insuficient. Vaig demanar explicacions als Srs. Grisó i Burgui: ells van insistir que hi havia hagut una negociació entre el Club i la constructora, i que l'Ajuntament havia d'acceptar el resultat d'aquesta negociació. No em van convèncer: el CNSF acceptava un import, però no parlava de negociació. Vaig demanar una tercera reunió de la comissió, amb la compareixença dels directius del CNSF. Els Srs. Grisó i Burgui s'hi volien oposar, però en Sergi Jiménez, com a president de la comissió, va considerar que la petició d'ICV-EUiA era correcta i, finalment, es va acordar una tercera reunió amb la presència del Club.

Era absolutament lògic: considero inadmissible que a l'Ajuntament es valori la gestió d'una instal·lació municipal per part d'una entitat santfeliuenca... a la seva esquena i sense donar-li l'oportunitat d'explicar-se.

Finalment, dilluns passat, 2 de novembre, va tenir lloc la tercera reunió de la Comissió especial sobre la piscina.

A l'inici de la reunió, vaig plantejar per escrit tres qüestions als directius del CNSF: a) import, segons el CNSF, de la indemnització adequada, b) raons de l'acceptació de la xifra acordada, c) previsió de tancament de l'any 2009 i de pressupost de l'any 2010.

A resposta de les meves qüestions, el Club Natació Sant Feliu va ratificar que l’import total fixat com a indemnització per l’empresa constructora (FCC) és insuficient per eixugar el dèficit generat en el període de tancament, amb una diferència de 259.128,24€, segons els càlculs del mateix Club. En resposta a la segona qüestió, el Club va explicar-nos el mateix que ja havia explicat en una assemblea extraordinària de socis el 29 de setembre: la impossibilitat de mantenir un litigi judicial amb la constructora els ha obligat a acceptar la xifra final establerta per FCC.

Amb la seva compareixença, el Club va evidenciar que no hi va haver acord. Llavors, vaig demanar explicacions al portaveu del PSC i alhora regidor d'Esports, Sr. Joan Grisó (PSC), sobre el paper de l'Ajuntament. Joan Grisó va tirar pilotes fora: l'Ajuntament havia cedit a la Mancomunitat de Municipis la construcció i la direcció d’obres de l’equipament, i no tenia capacitat per intervenir en les converses entre la Mancomunitat, la constructora i el Club, i a més cal tenir en compte que la concessió de la instal•lació és a risc i ventura del seu gestor.

Vaig trobar la resposta inaudita i indignant: si l'Ajuntament és el propietari de la piscina (ni el club, ni FCC, ni la Mancomunitat!), com és que es renta les mans en l'establiment d'una indemnització per un dany a la seva propietat? com és que a la comissió no se'ns ha presentat ni un sol informe tècnic o econòmic dels serveis municipals que indiqui -com a propietaris de la piscina- la valoració que l'Ajuntament -com a propietaris de la piscina- considera l'adequada per als sis mesos i mig de tancament de la piscina... de què és propietari?

En opinió d'ICV-EUiA, amb aquesta actitud, l'Ajuntament es mostra fort amb el feble (el Club, sense capacitat per enfrontar-se a FCC) i es mostra feble amb el fort (FCC, que es pot imposar al Club amb la passivitat de l'Ajuntament). Amb aquesta actitud, el propietari de la piscina sembla que es renta les mans de la situació en què es troba el seu gestor. Molt mala opció per tirar endavant un complex esportiu que ens pertany a totes i a tots i en què tothom hem d'anar a una.

Donada la situació, vagi proposar la continuïtat de la comissió per poder avaluar amb precisió el dèficit amb què el Club Natació tancarà el pressupost de 2009 i per començar a corregir una situació crítica en el pressupost de 2010.

Joan Grisó es va negar a continuar amb la comissió especial, argumentant que s’havia constituït només amb motiu del trencament de la biga, i que la indemnització ja havia estat acceptada pel Club Natació.

En conseqüència, i com a alternativa, vaig proposar que la comissió de seguiment del funcionament ordinari del Club s’ampliï amb una representació de tots els grups de l’oposició. A més, vaig proposar una reorientació en les seves funcions, per tal que sigui un veritable organisme d’acompanyament al Club i de visibilització que Ajuntament i Club (propietari i gestor) treballen en un marc ampli i de confiança per superar la difícil situació actual.

El president de la comissió especial, el regidor Sergi Jiménez (PP) va acceptar la petició d’ampliació, la qual es va sotmetre a votació.

Hi vam votar a favor en Carles Soriano (ERC), en Sergi Jiménez (PP) i jo mateix, i van votar en contra de l'ampliació a tots els grups municipals els dos que ara hi són en exclusiva: en Joan Grisó (PSC) i la Rosa Maria Martí, que substituïa al Sr. Burgui (CiU). Per tant, la comissió va arribar a una conclusió que segurament molta gent considera òbvia: en una concessió a 25 anys, cal que tots els representants de la ciutadania (i no només la majoria cojuntural de cada moment) participin en els seus òrgans de govern i seguiment.

Havent pres aquest acord, la comissió especial va acordar, per unanimitat, la seva dissolució.

Això vol dir que ICV-EUiA, PP i ERC podrem formar part de la comissió de seguiment del dia a dia de la piscina? Ja ho veurem. La comissió especial ho ha demanat... però aquesta petició ha de debatre's i votar al ple de l'Ajuntament... on CiU i PSC tenen 11 dels 21 vots totals. Tota manera, un debat que Burgui i Grisó devien fins i tot fer d'amagat del Club, s'haurà de fer amb la informació i la participació del mateix Club i de totes les persones que vulguin assistir al ple.

Com a mínim, tots haurem guanyat en informació i en transparència... En els temps que corren, és cosa bona: contra l'opacitat, la resignació i el desànim, només s'hi val més i més democràcia!

Al final de la reunió, vaig voler remarcar la necessitat que es vegi amb claredat que tot l’Ajuntament està al costat del Club i dels usuaris i usuàries de la piscina, en un projecte comú de ciutat al servei de tota la ciutadania. Un projecte comú en què caldrà identificar els factors que han portat a la difícil situació actual i corregir-los amb l’esforç, la participació i la responsabilitat de tothom.

Aquesta és l’aportació que, amb la nostra incorporació a la comissió de seguiment, volem fer realitat el grup municipal d’ICV-EUiA.

Comentaris

Pedro Gómez ha dit…
Esto demuestra una vez más, que el Sr. Alcalde y su equipo de gobierno tienen un "lado oscuro”, intentan esconder la porquería debajo de la alfombra y por supuesto, no están, ni cerca de los ciudadanos, ni de las entidades que forman nuestra ciudad.
Ahora como tú dices, esto se tendrá que hacer con la participación del club y todas las personas que podamos asistir al Pleno y servirá, para que almenos esta porquería no quede debajo de la gran alfombra del Ajuntament.
Pedro Gómez ha dit…
Perdonad lo del nombre " Datos Persosales", espero que ahora salga bien
Anònim ha dit…
Dóna la impressió, que un ajuntament que ha intervingut una instalacion, després no sàpiga com estan els comptes d'ella, si té deficit o no, o si té creat un pla de viavilidad, un pla de reflotament etc, Una qüestió molt dubtosa també és que obligui a donar per bo un quitança, quan tothom proper al desenvolupament d'aquesta trama, sap que és insuficient o no, ja que tampoc no sabem si al final d'aquest embolic són reals les xifres que es barallen o estan dissimulades a través d'espècie, el que està clar que de moment a l'ajuntament es va actuant, tal com vénen els problemes amb lentitud, deixant passar el temps, esperant que surti alguna cosa que tapi l'anterior pegat i amb molt poca informació, tant des de dins com cap a fora, culpant a qui els aquesta salvant la butaca i deixant caure com bé dius, a qui no pot defensar-se. El problema esta ahi, cada vegada es va fent més gros i com sol passar en les allaus de les muntanyes, una simple boleta de neu pot arrossegar una gran quantitat d'ella, enterrant en els seus comptes, no sabem si a aquest govern o al que aquest per venir.