El municipalisme dels Comuns ha de ser el municipalisme de la fraternitat i la sostenibilitat.


Dissabte, 7 de juliol, vam fer una trobada de càrrecs públics d'Iniciativa al Palau Falguera. A la imatge superior, la Lídia va ser encarregada de la salutació inicial. A la central, la taula d'alcaldes i alcaldesses, en què vaig prendre part. D'esquerra a dreta, Joan Moisès, alcalde de la Sènia, Isabel García, alcaldessa de Santa Perpètua, Candela López, alcaldessa de Castelldefels en els dos primers anys d'aquest mandat, jo mateix i Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac. A la foto inferior, una imatge de les prop de 150 persones que vam compartir un matí de treball a Sant Feliu.

En la meva intervenció, vaig parlar que el bo i millor del municipalisme d'ICV havia de ser assumit i ampliat pel municipalisme dels Comuns, de Catalunya  en Comú, el nou subjecte polític de què forma part ICV: el municipalisme de la fraternitat i de l'equitat. I vaig posar tres exemples de Sant Feliu: un d'històric: el nostre compromís amb l'educació a la ciutat; un del mandat anterior: una fiscalitat equitativa amb la tarifació social; i un de recent: l'impuls al dret a l'habitatge mitjançant polítiques de lloguer assequible i social, que tot just comencen però que hauria estat impossible sense la victòria de Barcelona en Comú a les municipals de 2015.

Al final, en la cloenda de la jornada, i després d'un matí molt profitós de treball, el nostre coordinador nacional, David Cid, ho va acabar d'arrodonir: partint de la fraternitat com a criteri i valor màxim de la relació entre les persones, i de la sostenibilitat com a criteri i valor màxim de la relació amb l'entorn, en David va dir que el nostre municipalisme present, que el nostre municipalisme futur, ha de ser el municipalisme de la fraternitat i de la sostenibilitat.

D'aquí a poc més de deu mesos, hi ha eleccions municipals (26 de maig de 2019, coincidint amb les eleccions europees). Uns mesos abans, a cada poble i ciutat, els Comuns (i qualsevol altra candidatura, és clar...!) haurem de plantejar un programa electoral que concreti propostes per als propers quatre anys, emmarcat en una perspectiva de temps més àmplia i que defineixi les respectives visions de futur. Als Comuns, haurem de plantejar i compartir propostes per construir pobles i ciutats fraternals i sostenibles, propostes capaces de connectar amb les expectatives de la major part dels nostres veïns i veïnes i de consolidar hegemonia social i electoral en un llarg cicle a les municipals. Sense anar més lluny, a Sant Feliu ho hem sabut fer, com vam explicar en Cesc, l'Àngel i jo en aquest escrit. A Barcelona, per la seva importància evident, cal consolidar la victòria del 2015 i que l'Ada torni a ser l'alcaldessa de la capital de Catalunya... i la presidenta de la seva Àrea Metropolitana.

Pobles i ciutats fraternals i sostenibles... Cada assemblea dels Comuns a cada municipi haurà de definir i comunicar les seves propostes per al mandat 2019-2023.

Però deixeu-me que, a títol merament individual i en el meu blog, expressi el que jo entenc com a fraternitat i sostenibilitat des d'una perspectiva municipal...

La fraternitat és la convicció profunda en la igualtat de drets, deures i oportunitats de totes les persones; la fraternitat és no sentir foraster a ningú ni sentir-se estranger enlloc; la fraternitat és voler posar-se en la pell de l'altre/a volent que sigui plenament i lliurement aquest/a altre/a; la fraternitat és voler per als fills i filles dels altres el que voldries per als teus propis fills i filles; la fraternitat és no mirar mai a ningú a través de cap prejudici de gènere, de classe, d'ètnia, de llengua, de condició...; la fraternitat és voler ser i construir un "nosaltres" que doni sentit i ampliï un món reduït al meu "jo i els meus"; fraternitat com a rebuig a la idea que només el benefici empresarial privat ha de ser el motor de l'economia; la fraternitat com a base sobre la qual construir qualsevol projecte polític d'ètica, d'equitat, de justícia social...

Fraternitat entre generacions, que vol dir des de la plenitud dels drets dels infants fins al foment de la vellesa activa, que vol dir atendre abans que res els nostres infants i la nostra gent gran, els ciutadans i ciutadanes que més necessiten una mà... i una administració! al seu costat. Fraternitat entre homes i dones lliures i iguals, que tenen dret a estimar a qui vulguin estimar, que tenen dret a viure sense cap mena de por ni cap mena de condicionament, sense ni el més mínim micromasclisme, sense cap ombra de cap armari... Fraternitat entre persones de qualsevol origen i procedència, que implica respecte al pòsit cultural de qualsevol veí i veïna i alhora cohesió en un projecte compartit de ciutat... Fraternitat entre qui té totes les seves capacitats i a qui la vida n'hi ha limitat alguna, que vol dir espais plenament accessibles, que vol dir equipaments i serveis preparats per a la diversitat funcional... Fraternitat per combatre la desigualtat, fraternitat per defensar els serveis públics i per fer que siguin realment per a tothom, implantant la tarifació social en els serveis municipals per tal que el preu no sigui una barrera invisible infranquejable... Fraternitat per explicar-ho tot i per explicar-se sempre, mirant als ulls i de manera transparent a la ciutadania a qui simplement representem i que en cap cas substituïm...

Si la fraternitat vol dir solidaritat amb les generacions presents, la sostenibilitat és la solidaritat amb les generacions futures. La sostenibilitat és la voluntat que l'aire, l'aigua i la terra siguin sempre la pàtria dels humans; la sostenibilitat és la protecció dels nostres entorns agrícoles i naturals, però no només és això; la sostenibilitat no és salvar el planeta (per si sol es regeneraria en molt poc de temps!) és preservar la Humanitat; la sostenibilitat és governar tenint present el metabolisme de les ciutats, els requeriments de la seva vida digna: l'aire que respirem, l'aigua que bevem, els aliments que mengem, els residus que generem, el transport i les infraestructures en què ens movem, l'energia que consumim, l'energia que produïm, els productes que produïm; la sostenibilitat és planificació harmònica dels espais urbans: compartir usos, equilibrar activitats, ordenar fluxos, barrejar formes compartides de vida en places ben repartides per tot arreu, fer compatibles l'activitat productiva i l'activitat social; la sostenibilitat és fer ciutats econòmicament i ecològicament sostenibles, on es pugui viure i treballar; la sostenibilitat és tenir present la sostenibilitat dels altres pobles, ciutats, comarques, regions, països, continents; la sostenibilitat és responsabilitat envers el futur!

Sostenibilitat de l'activitat econòmica: ordenant bé el territori i la mobilitat requerida pel transport vinculat a l'activitat industrial i dels serveis; sostenibilitat dels residus: promovent-ne la reducció i el reciclatge, millorant-ne la recollida, compartint-ne el tractament; sostenibilitat del transport: prioritzant el transport públic, concebent l'espai públic per a la mobilitat a peu o en bicicleta, facilitant l'intercanvi de modes de transport i les rutes òptimes; sostenibilitat de la neteja i la jardineria, amb el reaprofitament de les aigües procedents de depuradora; sostenibilitat de l'energia, plantejant passes immediates en la racionalització de consums i el subministrament públic o cooperatiu i, cada cop més, en la perspectiva de la transició energètica; sostenibilitat en el manteniment, prioritzant el manteniment preventiu i les inversions de reposició des d'una perspectiva de proximitat; sostenibilitat, en definitiva, per Viure, no per (mal)viure.

El de la fraternitat i de la sostenibilitat: aquest és el municipalisme a què continuo aspirant després de 27 anys de presència al ple municipal. Aquest és el municipalisme que sé que té, en Catalunya en Comú, la millor garantia de ser portat a terme!!!

Comentaris