Algunes conclusions de les nostres primàries de juny.
Entre el divendres 19 i el dilluns 22 de juny, la nostra coalició va dur a terme eleccions primàries per ratificar, en un procés obert a la ciutadania, la proposta que jo havia presentat personalment a la direcció local d'ICV-EUiA. Hi van participar 266 persones, que van omplir -si tenien temps i ganes- un petit qüestionari. Gairebé un mes més tard, a la darrera reunió de la direcció local abans de l'estiu, vaig presentar-hi un resum dels qüestionaris, que prèviament havia sintetitzat la nostra companya Susana (moltíssimes gràcies, Susana! ). Us el podeu descarregar aquí, però encara ho he volgut sintetitzar més i el resum del que van dir les persones que van expressar la seva opinió crec que es pot resumir al màxim en això:
He deixat de banda, per simplificar, els temes que no han estat plantejats per un mínim de 4 persones. No és, evidentment, una mostra estadísticament significativa de res, però apunta algunes conclusions interessants:
- la insatisfacció evident de la majoria de la gent amb l'estat dels nostres carrers,
- un descontentament important (tot i que a molta distància de la manca de neteja i al manteniment deficient) pel que fa a la forma de governar la ciutat per part de PSC i CiU,
- la necessitat de polítiques adreçades als joves i als ciutadans de menor edat,
- la necessitat de planificar la ciutat, els seus equipaments i les seves zones verdes escoltant més a la gent i amb un procés realment participatiu.
També m'han sobtat algunes coses. A mi no em feia l'efecte que hi hagués una insatisfacció significativa respecte a la seguretat ciutadana: n'haurem de parlar, tant a la coalició com amb la ciutadania. També m'ha estranyat que temes que considero importants i que han generat mobilitzacions a Sant Feliu, com ara l'increment injustificat de l'IBI, el trasllat de l'Escola d'Adults o les mobilitzacions sobre la Sànson no s'han plantejat amb gaire freqüència. Finalment, m'ha sorprès obertament que no s'hagin plantejat amb més claredat temes que considero prioritaris: l'impacte de la crisi i el creixement de l'atur, la relativa conformitat amb temes que, com l'educació o les polítiques socials, són fonamentals per a la construcció de ciutadania, però que amb prou feines algú indica com a prioritat...
Construir una proposta per a un Sant Feliu millor per a tothom haurà de partir d'una gestió millor del dia a dia, en temes que tothom percep com que funcionen malament (recollida d'escombraries, neteja dels carrers,...), però no es pot quedar aquí.
Encara que no sigui explicitat com a prioritat, caldrà construir una proposta política que posi en el centre de l'acció de govern el conjunt de polítiques socials que donin protagonisme a les entitats locals de tota mena i faciliti l'accés de tota la ciutadania a tots els serveis i equipaments, superant especialment les barreres econòmiques. Una ciutat per a tothom ha de ser molt més que un lema: cal definir i proposar les mesures concretes que la facin possible.
Aquest serà el repte, l'apassionant repte, que ens espera tot just tornar de vacances. I és un repte en què, si el comparteixes i vols prendre-hi part, tu hi pots tenir la paraula.
Comentaris