"Quan les parets parlen", Neus Ribas, Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Imatge extreta de l'article original, a la pàgina web del CECBLL.

Conèixer i comprendre les memòries que constitueixen els nostres relats històrics, com a societat democràtica, és un exercici de reflexió imprescindible per entendre la realitat actual. Quan les parets parlen és el nou projecte de memòria democràtica que tracta de la interpretació i facilitació del coneixement de les lluites socials durant la Transició relacionades amb la defensa de l’espai públic i els drets i serveis que avui considerem elements centrals de l’estat del benestar. L’escenari és la ciutat de Sant Feliu de Llobregat i el Mural de la Plaça de la Salut, un espai públic guanyat pel moviment veïnal l’any 1977, que recull les principals lluites democràtiques i les esperances de la ciutadania de Sant Feliu durant la Transició. 

El projecte Quan les parets parlen proposa un itinerari interpretatiu que parteix de la identificació de quatre espais de memòria: Plaça de la Salut (lluita pel dret a l’espai públic); Ambulatori (lluita pel dret universal a la salut pública); Escola Pau Vila (lluita pel dret a l’educació); i Fàbrica Hispano Suïssa (lluita pel dret al treball). 

Els impulsors d’aquest projecte i les persones que l’estan tirant endavant són els nostres socis i col·laboradors M.Jesús Bono, Jesús Martínez, Ángel Merino i Jordi San José. Els quatre han treballat i treballen perquè aquest itinerari sigui una realitat de cara a l’any que ve. 

En aquests moments les instal·lacions del Centre d’estudis s’han convertit en un plató de gravació d’entrevistes. Durant una setmana, algunes persones protagonistes dels moviments socials dels anys 70, han passat per la nostra seu per explicar-nos les lluites que van dur a terme per fer de Sant Feliu una ciutat digne per a tothom. Agraïm des d’aquí les experiències i la veu cedida per Paquita Cano, Josep Maria Pi, Eni Novell, Alejandro Huerga, Manuel Guerra, Lluis Isern, Imma Prats, Paco Romero, Natàlia Alcántara, Francesc Baltasar, Manuel Andújar, Llúcia Junoy, Vicenç Paris, Martí Obiols, Angelina Maestre, Jorge Rodríguez, Benito Quero, Domingo Arribas, Paco Romero Laguna i Manuel Fernández. Moltes gràcies! 

Totes aquestes gravacions, les cedirem a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat perquè siguin consultables per qualsevol persona que vulgui conèixer aquest període de la història recent de Sant Feliu. 

Les gravacions les hem realitzant amb l’empresa MTK Space, una cooperativa de serveis audiovisuals ubicada en una de les fàbriques on es van viure aturades i lluites dels treballadors pels seus drets laborals: la fàbrica Matacás. 

L’itinerari interpretatiu que proposem té tot el sentit des de la perspectiva històrica i social de la construcció democràtica de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat. Ha de ser una eina més per conèixer millor la ciutat i els valors de ciutadania que son presents a l’itinerari i per consolidar el patrimoni existent.

Comentaris