13 anys d'acollida de persones refugiades a Sant Feliu. Volem acollir!



Enmig d'un hivern d'un fred anormalment intens, és més intens encara el drama dels milers i milers de persones refugiades que fugen de la guerra i  malviuen en tendes de campanya en camps en condicions extremament precàries. Però el que més gela el cor és la indiferència amb què aquest drama sembla viure's en moltes institucions i governs que podrien mitigar tant i tant de fred, de dolor, de desesperació, d'impotència.

Des de l'inici del drama dels refugiats a l'estiu de l'any passat, el nostre Ajuntament va manifestar de manera clara i evident que Sant Feliu vol ser una ciutat acollidora,  Moltes persones es van oferir solidàriament per ajudar a fer front al drama humà de l'èxode massiu per por de la mort i de la guerra, molts encara amb el record del propi exili dels nostres avis i besavis. A nivell general, les mostres de solidaritat han estat amplíssimes, com ara aquesta magnífica versió del "Mediterráneo" de Joan Manuel Serrat, que dóna suport a la convocatòria de manifestacions el proper 18 de febrer sota el lema "Volem acollir" prepara l'organització de la campanya "Casa nostra, casa vostra".

Però Sant Feliu no és una ciutat acollidora només des de 2015 i només pel drama de la guerra de Síria.  Sant Feliu és una ciutat acollidora de persones refugiades des de 2004.

Des d'aquell any, a la nostra ciutat hi ha tres pisos d'acollida de persones refugiades. Aquests pisos estan gestionats per la Creu Roja. En aquests 13 anys, hi han passat 504 persones, provinents totes elles de diferents zones en conflicte, especialment de l'Est d'Europa i d'Àfrica. Tenim, doncs, una àmplia experiència en l'acollida de persones que arriben a casa nostra amb l'esperança d'una vida millor després d'haver deixat enrera la por al seu país. El programa de treball és el que té la Creu Roja per a l'atenció a les persones refugiades, però a cada ciutat es desenvolupa en coordinació amb els Serveis Socials municipals, en una relació que a Sant Feliu funciona com un rellotge. L'actuació de Creu Roja en aquest camp (i en tots!) té un valor enorme.

L'estada mitjana de les persones refugiades en els pisos és de 6 mesos en una fase inicial d'acollida (si hi ha menors poden estar fins a 12 mesos) i 6 mesos més en una segona fase d’integració, que el nostre municipi iniciarà properament. En aquests mesos es garanteix l'escolarització als fills i filles quan n'hi ha, i es facilita un període d'aprenentatge de les llengües, de convalidació de trajectòries acadèmiques i laborals, per mitjà d'una participació activa en el propi procés d'acollida, coneixement de l'entorn,entitats, tradicions, etc. Algunes de les persones, posteriorment, s'han quedat a viure a Sant Feliu, ja de manera absolutament autònoma. La valoració que en fem tant Creu Roja com l'Ajuntament és molt positiva, i ens permet afirmar que Sant Feliu té capacitat, a més de voluntat, per atendre a més persones refugiades en el futur.

De manera més concreta, en els diferents moviments polítics i socials de suport a les persones refugiades, es fixa un objectiu inicial d'atenció, a cada país, d'un nombre equivalent a l'1 per mil de la seva població. A Sant Feliu, això voldria dir atendre adequadament i solidàriament a 44-45 persones per any, aproximadament Voldria dir ampliar l'acord existent amb la Creu Roja, voldria dir reforçar els serveis que permetin l'adaptació de totes elles a la seva nova ciutat. Tenim la voluntat i tenim els recursos, tant humans com pressupostaris, sense que això suposi desatenció, ni molt menys, a la prioritat del pla de rescat social de la nostra ciutat.

Cal, això sí, que les institucions europees i el Govern d'Espanya abandonin la vella política de rentar-se les mans, sempre tement l'ascens de l'extrema dreta racista i xenòfoba al nostre continent, i s'impliquin, com reclamem tants i tants ajuntaments i tants i tants ciutadans i ciutadanes, en la defensa dels més elementals drets humans i valors ètics. Esperem que les mobilitzacions que properament hi haurà a tota Europa siguin massives i obliguin a la Unió  Europea a un canvi urgent de rumb!


Comentaris