Pla de Rescat Social: per justícia, no per caritat. Digues la teva fins al 31 de gener.

Et demano una visió ràpida d'aquesta imatge, que resumeix bé el tema que vull abordar en aquest escrit: la necessitat i la voluntat de fer un Sant Feliu on tothom pugui tirar endavant el seu projecte de vida en peu d'igualtat, siguin quines siguin les seves circumstáncies.

Les dades corresponen a desembre de 2016 i són, al meu parer, el resum més sintètic possible de la relació entre la població atesa pels serveis socials municipals i el conjunt de la població. Estan extretes d'un document, complet i molt important, del qual en recomano vivament una lectura a fons: "Pla de Rescat Social: document per a l'aprovació inicial", aprovat per unanimitat al ple municipal d'octubre. En resumeixo l'índex: 

Diagnosi de la situació social actual de Sant Feliu:
  • Dades demogràfiques bàsiques.
  • Distribució de la renda.
  • Ocupació.
  • Habitatge i serveis bàsics.
  • Nivell de formació.
  • Situacions de vulnerabilitat.
  • Col·lectius de risc social.
El pla de rescat social com a garantia vital:
  • Dret a l'alimentació.
  • Dret a l'habitatge.
  • Dret a l'educació.
  • Dret al treball.
  • Dret a l'autonomia personal i a la salut.
Pla d'acció. Dotació de recursos. Seguiment i avaluació del Pla.

A més d'aquest extens document, hi ha molts materials per entendre els objectius i el contingut del Pla de Rescat Social. Els pots trobar en la part inferior d'aquest enllaç de l'Ajuntament. Simplement vull resumir el resum anterior, valgui la redundància, amb dos petits videos de youtube.

El primer, sobre la diagnosi social de la nostra ciutat:


El segon, sobre el contingut del Pla de Rescat Social:


El Pla de Rescat Social és, en definitiva, un compromís per fer efectius els drets de ciutadania a totes i cadascuna de les persones que formem Sant Feliu. Per garantir-los, en el cas de l'alimentació, l'educació, l'habitatge i l'autonomia i la salut, i per afavorir-lo en el cas del dret al treball, perquè cap ajuntament pot garantir-lo per si sol. És una qüestió de drets individuals i socials, no és una qüestió d'ajuda puntual. Com sempre dic, és qüestió de justicia, no de caritat.

De moment, hem aprovat inicialment el Pla. I l'hem sotmès a debat amb les entitats veïnals, educatives, socials i solidàries de la nostra ciutat. També el volem sotmetre a coneixement i debat amb les persones que hi estiguin interessades, inicialment fins al 31 de gener. Després, a meitat de febrer, farem una presentació pública de les aportacions d'entitats i ciutadania al document inicial del Pla de Rescat, amb la voluntat d'aprovar-lo definitivament en el ple de març o abril.

Evidentment, no partim de zero: els serveis socials municipals fa molts anys que funcionen i que funcionen molt bé, com vaig explicar en aquest escrit. Només cal pensar com haurien estat els efectes d'una crisi econòmica tan important com la que estem vivint sense el compromís dels ajuntaments i el treball dels serveis socials i d'ocupació per acompanyar als ciutadans i ciutadanes en situació més difícil, en un context en què tant l'Estat com la Generalitat han tirat massa pilotes fora.

Però volem anar més enllà: fer una reflexió més àmplia, que parteixi de millorar els sistemes de detecció del risc d'exclusió (com ja hem fet amb les comissions socials de cada centre escolar), que permeti donar més informació i protagonisme a la ciutat, que revisi i millori recursos que han d'estar en un procés d'ajustament continu a les necessitats de cada moment (com ara els bancs d'aliments) i que abordi prioritàriament i clarament l'àmbit del pla de rescat en què portem un retard més evident: l'habitatge. Justament a aquest tema, al Pla Local d'Habitatge, hi vull dedicar el proper escrit.

Comentaris

Anònim ha dit…
Hola, fuimos a los servicios sociales y le contamos la historia de mi pareja.....le dijeron que le pidiera dinero a la familia para poder coger un abogado y que no sabían como ayudarle..... Está divorciado y está de baja por depresión, y ya lleva 4 meses....los asuntos sociales no funcionan también como dicen.