2017: enllumenat més clar, més barat i més ecològic a Sant Feliu.


Aquesta imatge molt recent de la nova plaça Rafael Alberti representa bé el que volem: un enllumenat de molta qualitat i molt eficient, un enllumenat lluminós, valgui la volguda redundància, amb molt baix consum gràcies a la tecnologia LED i, en conseqüència, amb un molt menor impacte en el medi ambient. I ho volem per a tot Sant Feliu, i ho volem amb una actuació ràpida i completa, que començarà i acabarà aquest mateix 2017. D'això va aquest article!


 Per fer possible aquest objectiu, el passat 19 de desembre, la Lídia Muñoz i jo vam culminar un treball de molta gent i molts mesos. Vam signar a Madrid, a l'Instituto para el Ahorro y la Diversificación Energètica (IDAE), dependent del Ministeri d'Energia, un préstec d'1,55M€ a tornar en deu anys i a un interès immillorable: zero!. L'objectiu ja l'he dit i el reitero: posar l'enllumenat públic de Sant Feliu en un nivell òptim de qualitat i aconseguir alhora un gran estalvi econòmic i una gran reducció en l'impacte ambiental. Completar, en definitiva, la solució a un problema que ja vam detectar i abordar a meitat del mandat anterior, quan em preguntava "què passa amb l'enllumenat públic a Sant Feliu?" i ja avançava el conjunt d'actuacions municipals que culminaran, com deia, abans de l'estiu que ve.

Per començar, algunes dades per entendre la importància i l'abast de la inversió que farem només començar l'any que ve:
  • A 31 de desembre de 2016, Sant Feliu té un total de 5.854 punts de llum, dels quals poc menys de 5.000 al casc urbà i la resta als polígons industrials. Tots aquests punts de llum estan connectats per més d'un centenar de quilòmetres de cablejat subterrani. 
  • D'aquests 5.854 la immensa majoria són fanals: entorn de 5.400. La resta són llums arran de terra (com a la plaça de la Vila) o balisses (com al Parc Nadal o al Parc Europa). 
  • Tots aquests punts de llum estan controlats per 67 quadres elèctrics, equipats amb els seus corresponents instruments de control i mesura. Actualment, el control d'aquests quadres elèctrics el fan manualment els electricistes del Servei de Manteniment de la Ciutat (SMC).
  • En els darrers anys, ja s'han substituït entorn de 1.200 lluminàries antigues per LED. Els nous projectes de remodelació de l'espai públic (com el que es pot veure a la fotografia de la plaça Rafael Alberti) ja incorporen tecnologia LED i quadres de comandament adaptats a la telegestió. Amb el pla de polígons que s'està fent, aquest canvi de sistema d'enllumenat arribarà també a les zones industrials. 
  • Per completar el que ja s'ha fet, els nous projectes i els polígons, hem fet un projecte de molta envergadura i per al qual hem obtingut el préstec que vam anar a signar a Madrid.
En què consistirà, doncs, la inversió d'enllumenat que farem l'any 2017?
  • Substitució de les lluminàries (les làmpades, per entendre'ns) de 3.817 punts de llum.
  • Renovació total de 40 dels 67 quadres elèctrics de la ciutat. La resta s'han anat renovant també els darrers anys. Amb això, la prevenció d'avaries farà un gran salt qualitatiu endavant, en coherència en anar avançant del manteniment correctiu posterior a una avaria, al manteniment preventiu anterior a què es produeixi.
  • Instal·lació de tecnologia de regulació i control (horari d'encesa, intensitat de la llum, etc) a cadascun dels 67 quadres elèctrics de la ciutat. Això permetrà el canvi d'un control manual un per un (cosa que fa molt difícil ajustar els canvis d'horari d'encesa a les diferents estacions de l'any) a un control remot del conjunt, permetent que els fanals s'encenguin no a una hora determinada, sinó a la intensitat de la llum natural en els moments de la sortida i la posta del sol.
Quins resultats s'aconseguiran amb aquesta inversió de més d'un milió i mig d'euros?




Aquestes són les dades que resumeixen l'auditoria energètica prèvia al concurs públic de les obres. Una auditoria que va fer l'empresa Soningeo Energy després de guanyar el corresponent concurs públic convocat a finals de 2015, i a partir de la qual s'ha fet el concurs públics per a les obres, que ha guanyat l'empresa Citelum. Un estalvi de consum de més del 75% i que es tradueix en un estalvi econòmic de prop de 225m€/any, cosa que permet amortitzar el valor de la inversió en només 7 anys.

Com deia a l'inici, també és el resultat del treball de moltes persones durant molts mesos. A finals del mandat 2011-15, el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital va publicar les bases d'un concurs adreçat a tots els ajuntaments d'Espanya, i nosaltres vam ser el 8è ajuntament en aprofitar aquesta possibilitat i presentar-nos-hi. Posteriorment, sota la direcció política dels regidors Manel Leiva i Lídia Muñoz i el treball coordinat de la gerència i els directius municipals de les àrees de Govern Obert i de Territori i Sostenibilitat, amb tots els serveis econòmics, jurídics, d'enginyeria, medi ambient, etc han permès donar compliment en cada moment a totes les peticions que ha anat fent el Ministeri (documentació administrativa, projectes d'enginyeria, solvència econòmica, etc). A totes les persones que hi han treballat a fons, els vull fer públic el meu agraïment.

I que més farem en el camí de l'eficiència energètica?
Tot i que la inversió que farem és molt positiva en termes econòmics, de consum energètic i d'impacte ambiental, ni podem ni volem quedar-nos aquí. Aquest mateix plantejament el volem traslladar al consum del conjunt d'equipaments públics que depenen de l'Ajuntament, des de les escoles públiques fins als equipaments esportius. I també el volem traslladar al conjunt de la ciutadania i les empreses, amb la creació dels agents energètics que estan ajudant a optimitzar el consum en el marc de la campanya Connecta't a l'estalvi energètic, com vam explicar al butlletí del mes d'octubre.

Tot plegat, formant part ja d'un programa de treball que donarà sentit i perspectiva comuna a tot el que estem fent per marcar el perfil verd i ecologista del govern de la nostra ciutat: el Pla del Clima i l'Energia, que és una de les prioritats del pla de treball per a l'any 2017, liderada pel regidor de Medi Ambient, Manel Leiva. Una prioritat de la qual properament exposarem i debatrem les seves línies de treball i com ha de marcar el futur de la gestió ambiental municipal, amb una perspectiva clara de sostenibilitat en la política energètica i de contribució a la lluita contra el canvi climàtic per mitjà de la reducció la contaminació i les emissions de CO2 a la nostra ciutat.

Comentaris