Acords i votacions del ple de novembre de 2015. I un primer resum d'urgència.
Quan el ple va començar, la sala era plena a vessar de ciutadans i ciutadanes convocats per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, la PAH. Presentaven una moció amb propostes per garantir el dret a l'habitatge, el punt número 6 de l'ordre del dia. Es va aprovar amb l'abstenció de Ciutadans i, en finalitzar, vaig voler agrair a la PAH el que, per a mi, és el seu servei més fonamental i impagable: haver sabut convertir un problema que moltes persones vivien de manera individual, solitària i desesperada en una reivindicació política fonamental i en una lluita comunitària que les mateixes persones viuen ara de manera col·lectiva, forta i organitzada. Per a mi, a més dels resultats que la PAH obté diàriament de fre als desnonaments, aquest paper de la PAH s'haurà d'agrair a Sant Feliu, Catalunya i Espanya durant anys i anys.
Abans, el ple havia començat amb la commemoració de quatre esdeveniments que vam voler destacar vam aprovar per unanimitat: el 20 de novembre, Dia Universal dels Drets dels Infants, el 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència envers les Dones, l'1 de desembre, Dia Mundial contra la Sida i el 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
Després, vam entrar en el debat del punt més important de l'ordre del dia. Durant una hora i mitja (el ple va durar gairebé quatre hores) vam parlar llarg i ample del pressupost de l'ajuntament per a l'any que ve: 36 milions d'euros per al pressupost ordinari i 8 milions d'euros per al pressupost d'inversions. Abans del ple, el regidor d'Hisenda, Josep Maria Rañé, i jo mateix vam donar a tots els sis grups de l'oposició tota la informació sobre el pressupost i, sobretot, totes les facilitats per respondre qualsevol pregunta sobre el seu contingut. A més, vam donar més temps i vam ampliar els formats d'explicació pública del pressupost. Abans del ple, comptava amb el vot contrari de Ciutadans, Partit Popular i Veïns, i amb l'abstenció d'ERC, CDC i Junts per Sant Feliu. No formant part del govern, era molt improbable que votessin a favor del pressupost, però després de les múltiples reunions i facilitats amb aquests tres grups, considerava també molt improbable que votessin en contra. Per a mi, el vot contrari de CDC i ERC va ser una sorpresa, i vull esperar la seva explicació pública a la ciutadania sobre les raons del seu vot per poder acabar d'interpretar-lo. En conseqüència, el pressupost va tenir 10 vots a favor (ICV-EUiA i PSC), 10 vots en contra (ERC, C's, CDC, Veïns i PP) i una abstenció (Junts), per la qual cosa es va aprovar amb el meu vot de qualitat com a alcalde. En tot cas, per a mi està clar que el ple del pressupost és el més important de l'any, i el vot de cadascú també és el vot més important de l'any. Tothom ha pres l'opció que ha considerat millor, però és evident que aquest vot genera interrogants. Cal saber llegir bé les raons de cada vot, la seva finalitat i l'escenari de relacions i interaccions que genera.
L'altre gran debat del ple van ser les tres mocions que vam debatre sobre la resolució del passat 9 de novembre al Parlament iniciant el procés de desconnexió. La primera la va presentar Rosa Maria Martí, en nom de CDC i ERC. La segona, Manel Martínez en nom d'ICV-EUiA. La tercera, Javier Molina en nom del PSC. Abans, Xavier Alegre havia denunciat el fet mateix del debat (com si al ple no poguéssim parlar lliurement del que decidim lliurement) i va sortir de la sala de plens.
La moció de CDC i ERC tenia dues parts: en la primera, es demanava donar suport a la resolució de desconnexió, i en la segona, es demanava rebutjar la suspensió de la resolució per part del Tribunal Constitucional. Després del debat, en què Manel Martínez va exposar els arguments d'ICV-EUiA en favor del dret a decidir sense cap drecera unilateral i mancada de base social i electoral suficient, el resultat va ser el següent. El ple va acordar no donar suport al procés de desconnexió: 6 vots a favor de la resolució del Parlament (3 d'ERC, 2 de CDC i 1 de Veïns per Sant Feliu) i 13 vots en contra (6 d'ICV-EUiA, 4 del PSC, 1 de Veïns, 1 del PP i 1 de Junts per Sant Feliu). I també vam decidir mostrar el nostre rebuig i desacord a la suspensió del TC: 12 vots a favor (6 d'ICV-EUiA, 3 d'ERC, 2 de CDC i 1 de Veïns per Sant Feliu) i 7 vots en contra (4 del PSC, 1 de Veïns, 1 del PP i 1 de Junts per Sant Feliu).
Un resum d'urgència per a un ple llarg i molt important que, com sempre, comentaré amb qui tingui interès a fer-ho.
Comentaris