Què cal mantenir i què cal canviar de l'Exposició de Roses, la Fira Industrial i comercial i les Festes de Primavera de Sant Feliu?
Fotos extretes del web de l'Ajuntament de Sant Feliu |
Un cop passats els esdeveniments d'aquest cap de setmana (la 54a edició de l'Exposició Nacional de Roses, la 33a Fira Industrial i Comercial i el munt d'activitats que hi ha hagut als carrers de Sant Feliu). m'agradaria recollir directament les valoracions que vulguin compartir les persones que en tinguin ganes. Hi haurà, és evident, reunions amb les entitats i les persones que han participat directament en els esdeveniments del cap de setmana, però m'agradaria recollir també el màxim de valoracions individuals, i de conèixer el debat que es pugui generar al seu entorn. Tal com vaig fer en aquest escrit després de les darreres festes de Nadal i Reis.
Vull reiterar, a més a més, el meu agraïment més sincer a les persones, entitats, comerços i indústries de Sant Feliu per la seva participació, com també als treballadors i treballadores de l'Ajuntament que han fet tot el possible i més per assegurar que tot anés com una seda aquests dies.
M'agradaria recollir opinions (tant favorables com desfavorables) i propostes entorn els temes següents:
- El propi sentit i paper de l'Exposició, la Fira i les activitats que viu Sant Feliu aquests dies.
- Acte d'inauguració i pregó.
- L'Exposició de roses i la incorporació del roserar.
- La Fira, la disposició de la plaça de la Vila, la ubicació dels comerços i de les entitats.
- Les activitats culturals, musicals, etc. del cap de setmana: quantitat, qualitat, varietat, ubicació,...
- El coneixement i la projecció de l'Exposició i la Fira més enllà de Sant Feliu.
- La logística: ubicació, muntatge i desmuntatge,...
Moltíssimes gràcies per les aportacions de la gent que s'animi a plantejar-les!
Comentaris
1_ tan de bo , que la Festa Major de agost tingues un punt, nomes un punt
de activitats i Fira,!! seria FANTASTIC !!
2_ Encara que l'Auditori sigui un lloc acollidor per molts actes, penso
que per el Pregó resulta petit, molta gent grant dreta, calor asfixiant i gent al carrer sense, poder entrar...
potser un altre lloc,caldria buscar?
DE las preguntes 3, fins la 7 ho sento peró no puc opinar, el motiu es el no haber estat a cap lloc..
Engany hem viscut unes Festes de Primavera amb més proactivisme però també amb més sol•lapaments d’activitats. Comparteixo plenament la reflexió de l’Alberto. L’oferta era abundant i diria que bona, però la tendència a l’autorealització fa que no s’acabi de mesurar bé la diversificació de propostes i l’obertura a nous públics. Sobrecarregar d’oferta a un mateix públic pot causar desencís i malestar. No crec que hi hagi majors problemes però de ben segur que les valoracions dels concerts de divendres i dissabte a la Lluís Companys no són tan bones com hagués convingut, tant pels organitzadors com per la ciutat en sí. Cal més cooperació entre els agents locals implicats i més implicació per tal de captar nous públics provinents d’altres ciutats veïnes, per exemple. Si no s’amplia públic, amb l’autòcton no n’hi ha prou.
La consolidació d’un tarannà més popular i identitari ( Expo i no Fira) fa que en clau interna, de ciutat, les Festes de Primavera es visquin com a tals: festes. I això que és positiu pot plantejar algunes incompatibilitats estratègiques. D’aquí ve la segona reflexió. Sobre la conceptualització de Festes de Primavera: Estic a favor de fer prevaldre el concepte de "Festes de Primavera" que engloba diferents activitats característiques: Exposició Nacional de Roses, Fira i activisme del teixit associatiu local. Sóc dels que encara tenim l'inercia d'anomenar "la Fira de maig" a les Festes de Primavera, i d'entendre aquestes festes com unes festes de rang inferior al de les Festes de Tardor, que encara anomeno "Festa Major". Inferiors en programació i en activisme ciutadà, doncs al llarg dels vuitanta i noranta el model de Festes de Primavera es basava molt en la promoció de la Fira, com espai i concepte, amb més “professionalisme” i menys “activisme popular”, amb voluntat de projecció exterior, d’espai de negoci i no tant de participació. En aquest sentit el concepte de Fira comercial “al uso” ha mort. El concepte Fira en canvi té una cosa positiva: i és que per molts veïns de la ciutat esdevé una proposta vàlida de participació. Picotejar pernilets i formatges té tan atractiu com anar a un concert. És qüestió de gustos i em sembla que no m’equivoco gaire si penso que el manteniment de la Fira un cop ja fa anys que no compleix cap dels objectius de màxims, es manté vigent i costa tan reemplaçar-la perquè compleix uns objectius de mínims: permet trencar algunes fronteres internes i passejar per la ciutat. Suposo que des del govern municipal seria difícil suprimir-la, a la vegada que promocionar-la a l’exterior també és feina àrdua. Per tant convé rellançar la Expo de Roses. Singularitat,qualitat i identitat, ja en té. Li falta projecció exterior i més pes especific dins les FPrimavera i elements vertebradors al seu voltant.
La segona reflexió la concreto en una pregunta: Festes de Tardor i Festes de Primavera tenen el mateix rang ? Va per aquí la cosa? És a dir, pressupost similar, mobilització ciutadana similar, protagonisme associatiu, etc...si és així, caldria diferenciar-ne la proposta d’activitats, fet que en certa manera ja passa. I si no tenen el mateix rang, també convindria saber-ho, doncs caldria reconsiderar esforços i canalitzar el proactivisme en activitat que ajudi a reforçar ciutat. Crec que és un bon moment per a reflexionar-hi i que la invitació a pensar-hi que has fet en el teu blog hi ajuda. Si el camí traçat és equiparar dues festes a l’any, dos moments per fer ciutat des de l’esperit festiu, endavant. Però diferenciem objectius i oferta d’activitat.
D'una manera o altra, sobretot el del Funti, apunten a una reflexió que caldrà continuar fent, i que apunto en el primer dels set punts que proposo: un cap de setmana que ha de continuar sent de roses, de comerç i de festes, però en què els accents que voldríem posar des de l'Ajuntament i els que hi posa la ciutadania han de trobar un millor punt de trobada.