Moisès Broggi, un bon nom per al nostre nou Hospital Comarcal.
Ahir vaig ser a la presentació, a l'auditori del Palau Falguera, del nou Hospital Comarcal del Baix Llobregat "Moisès Broggi". Va ser un acte que em va agradar: tant la presentació dels responsables mèdics de l'hospital, com les preguntes i intervencions del públic, totes elles molt pertinents, com, sobretot, les mateixes característiques del nostre nou Hospital. Amb molts anys de retard, tal com van destacar tots els assistents, per fi obrirà les seves portes el proper mes de gener. Crec, sincerament, que ens n'hem de felicitar!
En trec un extracte del seu text de presentació:
Equipament
L’Hospital Comarcal que obrirà les portes el gener de 2010 està en un terreny de 53.000 metres quadrats, dels quals 46.000 estan construïts i comptarà amb 310 llits convencionals, 18 llits crítics i semicrítics, 12 sales d’operacions, 18 places de recuperació, 24 places de cirurgia major ambulatòria, 53 consultoris, 21 gabinets de proves, 40 boxes d’urgències i 13 places d’observació. També comptarà amb 46 places d’Hospital de dia, 27 places d’hemodiàlisi i una cambra hiperbàrica.
Pel que fa a l’activitat, s’estima que anualment n’hi haurà unes 24.200 altes, l’àrea quirúrgica atendrà més de 7.000 intervencions amb ingrés i unes 8.500 intervencions de cirurgia major ambulatòria. Les visites de consultes externes s’estimen sobre les 250.000 anuals i el nombre d’urgències per sobre de les 110.000, també a l’any.
Població de referència
Gràcies a tots aquests serveis, està previst que la població de referència a la que pugui atendre l’hospital sigui de prop de 350.000 persones d’11 municipis del Baix Llobregat: Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, El Papiol, Vallirana, Corbera de Llobregat, Cervelló i la Palma de Cervelló.
I m'agrada molt que es digui Moisès Broggi. Un gran metge i cirurgià, encara viu, de 101 anys, que va exercir fins als 80, i que té el reconeixement i l'afecte de tota la professió mèdica i, molt més enllà, de tota la societat catalana. En vaig sentir a parlar per primer cop conjuntament amb el doctor Josep Trueta i el seu paper en la sanitat durant la Guerra Civil al front i a la reraguarda republicana. No fa ni quinze dies, en la sortida que la USLA va organitzar als escenaris de la Batalla de l'Ebre, em vaig assabentar del paper del doctor Broggi i els seus col·laboradors en el funcionament dels anomenats "hospitals de sang" i la creació dels primers bancs de sang. 101 anys de vida intensa i dedicada a la medicina són el reflex d'una vida també intensa, que he trobat ben reflectida en aquest article del periodista Josep Martí Gómez, amb motiu del centenari del Dr. Broggi.
Comentaris
La societat va madurant i vol el mateix, ni més ni menys, que la resta de nacions del món. Ves que no us agafi a alguns amb el pas canviat!!