Qui sóc?

1/2: 2012, l'alcalde.

Em dic Jordi San José i Buenaventura. Vaig néixer a Sant Feliu el 10 de juliol de 1957, a l'habitació dels meus pares, a casa, a l'actual carrer Pi i Margall.. Estic casat per segona vegada i tinc tres fills: Marc (1981), Laura (1983) i Jordi (1986). Visc al barri Falguera. Sóc professor de Ciències a l'institut Francesc Ferrer i Guàrdia, de Sant Joan Despí. Des de l'11 de juny de 2011, sóc l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat. I he pogut comprovar que no hi ha res més gran que ser l'alcalde de la ciutat que és teva i estimes.

Vaig estudiar Químiques a la Universitat de Barcelona (1974-1979) i posteriorment vaig fer Empresarials a la UOC (1999-2004), en el camp de la gestió pública,. Sempre he estudiat i treballat. Entre 1974 i 1976, vaig treballar d'administratiu a la fàbrica Matacàs, que fabricava components per als camions Pegaso. De 1976 a 1981, de professor de català a l'Escola Gaudí (el primer any, compaginant-ho amb l'Escola Nadal, llavors Escola Lahoz Burgos). El curs 1981-82 vaig ser professor de català a l'Escola Falguera (llavors, Escola Modelo). El curs 1982-83 vaig treballar com a mestre de 1r d'EGB a l'Escola Pau Vila. Després, vaig treballar quatre anys a l'Escola Monmany (1983-87), com a mestre de Cicle Inicial.

El juny de 1987, l'Ajuntament i la Generalitat van crear el Centre de Normalització Lingüística Roses. L'Àngel Merino em va fitxar per primera vegada, per ser-ne el director. Recordo amb dramatisme el dia de la inauguració, allà al Centre Cívic Roses. A mig parlar de la llavors directora general de Política Lingüística, la senyora Aina Moll, ens van dir que engeguéssim la tele perquè hi havia hagut un atemptat brutal d'ETA: va ser el dia dels crims d'Hipercor.

Vaig treballar al CNL Roses fins a l'estiu de 1991. Poques setmanes abans, vaig ser escollit per primer cop com a regidor en una candidatura d'Iniciativa per Catalunya (l'Àngel Merino em va fitxar per segona vegada...) Entre 1991 i 1993 vaig treballar als serveis centrals del Consorci per a la Normalització Lingüística. Havent aprovat oposicions a Secundària, vaig tornar a l'ensenyament els cursos 1993-94 i 1994-95, al llavors Institut de Formació Professional Esteve Terrades, a Cornellà, fent classes de Física i Química i de Matemàtiques. A l'estiu de 1995, Francesc Baltasar em va proposar dedicar-me plenament a l'Ajuntament. I així va ser fins a les eleccions de 2003. Vaig tornar a l'institut on tenia plaça definitiva, a l'IES Ferrer i Guàrdia, el curs 2003-04, en què vaig fer Ciències Naturals de 1r d'ESO i Física de Batxillerat. Des de 2004 i fins al juny de 2011, he estat en comissió de serveis a l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona

A la Universitat i a la fàbrica vaig començar a fer política. Vaig col·laborar amb el PSUC, però em vaig afiliar al PSC-Congrés a 1976: em va convèncer el seu funcionament intern més democràtic. Vaig representar el PSC-C a l'Assemblea Democràtica de Sant Feliu, als primers anys de la transició. Després de la fusió amb el PSOE (1978) vaig deixar el partit i vaig militar uns mesos a Nacionalistes d'Esquerra. Vaig ser pare molt jove i vaig posar un llarg parèntesi a la meva vida política. Fins a les municipals de 1991.

Des de llavors, sóc regidor d’Iniciativa per Catalunya Verds a l’Ajuntament de Sant Feliu. Primer com a independent i, des de 1995, com a militant d'ICV. Entre 1991 i 2003, vaig ser regidor d’Educació, Urbanisme, Promoció Econòmica, Interior i Hisenda, en equips liderats per Cesc Baltasar i Angel Merino. Des de 2003, quan Juan Antonio Vázquez va ser nomenat alcalde, vaig ser regidor a l’oposició. Des de desembre de 2007 fins a les municipals de 2011, he estat el portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA.

Al juny de 2009, en un procés d'eleccions primàries, vaig ser escollit com a candidat de la coalició d'ICV i EUiA per a l'alcaldia de Sant Feliu. El 30 d'octubre de 2009, vaig fer el meu primer discurs com a candidat, amb un Casal de la Gent Gran ple a vessar, en una mostra de confiança i afecte per part de molta gent de Sant Feliu que agraeixo sincerament.

A les eleccions del 22 de maig de 2011, em vaig presentar com a cap de llista de la coalició ICV-EUiA-Independents per Sant Feliu. Vam guanyar aquelles municipals, tot i que sense majoria suficient per governar en solitari. El dia 6 de juny, una assembla multitudinària va aprovar un acord de govern amb CiU. El vam presentar públicament al Palau Falguera un dia després. I l'11 de juny, vaig ser nomenat alcalde de la ciutat on vaig néixer, en un acte intens i molt emotiu.

En el meu primer discurs com a candidat (30/10/09) i en el meu primer com a alcalde (11/06/11), vaig  presentar les grans idees del Sant Feliu que vull, que m'imagino, que sé que podem construir entre totes i tots: una ciutat ben planificada, bonica, dialogant, viva i equitativa.

Et convido, si tens temps i ganes, a  visitar el meu bloc, que mantinc de manera regular des de finals de 2006. Espero que, amb els meus escrits, et puguis fer una idea de com sóc i què penso. Espero també que el que llegeixis t'interessi i t'impulsi a participar i a viure més intensament la ciutat que compartim i que m'apassiona: Sant Feliu de Llobregat.

Benvingut, benvinguda al meu bloc!


2/2: 2019, el professor jubilat. 

Em dic Jordi San José i Buenaventura. Vaig néixer a Sant Feliu el 10 de juliol de 1957, a l'habitació dels meus pares, a casa, a l'actual carrer Pi i Margall. Vaig començar a treballar a la Matacàs el setembre de 1974 i m'he jubilat, en la meva condició de professor de Secundària, el juny de 2019. 45 anys de treball ininterromput amb dues grans passions: l'ensenyament i la política.

He representat democràticament a la meva conciutadania des de 1991 fins a 2019. 28 anys en què he intentat aportar el millor de mi per fer el Sant Feliu que portava al cap i al cor, i en què he volgut ajudar a construir un projecte polític roig, verd i violeta per millorar clarament les condicions de vida i el poder polític de la classe treballadora. Amb aquesta mateixa intenció, vaig treballar 12 cursos a l'antiga EGB, 2 a l'antiga FP i un a l'actual Secundària: l'ensenyament públic és un instrument imprescindible per a la igualtat d'oportunitats i la cohesió social. Els serveis públics són, com deia sempre el meu company Joan Herrera, el principal patrimoni de la classe treballadora. Els serveis públics són una avançada, un tast, de socialisme. Per això, he volgut tornar a l'ensenyament com a voluntari, a la primera escola de Sant Feliu on vaig treballar, l'Escola Gaudí. I per això també he volgut reforçar les matemàtiques o el castellà dels adolescents valents que, sense família i jugant-s'ho tot, busquen una vida millor a aquesta banda del Mediterrani i s'estan al Centre Mirabolà, a Sant Feliu. Sempre Sant Feliu. Sant Feliu a cada batec del meu cor...

Als darrers anys d'alcalde, ja amb la vista posada en el meu relleu, i després de néixer les nostres nétes, amb la meva dona vam decidir acollir infants que no havien tingut sort ni al néixer. Al novembre de 2017 va arribar a casa la nostra primera fillola d'acollida. Al desembre de 2019, a casa acollim el nostre cinquè tresoret. Sempre he volgut i continuo volent identificar i combatre les causes de la desigualtat i la pobresa: a més, ens hem compromès fins al moll de l'os en atendre'n les conseqüències.

Cristià en la reflexió i l'emoció i comunista en el compromís i l'acció. Malgrat l'abisme entre el que es diu i es fa, en massa àmbits, en nom d'aquestes dues immenses i precioses paraules. Agraint que les dues han estat els dos grans motors d'utopies que han canviat la història. Per ser germans o iguals, per la dignitat de cada persona i per societats basades en la llibertat, la igualtat i la fraternitat, per combatre la pobresa amb determinació  i per atendre'n les conseqüències amb tendresa. Ser feliç intentant aportar felicitat. Estimar amb molta generositat i sense aspirar a cap reconeixement. Aplicar les sàvies reflexions del meu pare: "saber estar al davant estant sempre al costat", "el qui mana ha de ser un exemple per al qui obeeix",... Enamorat de la meva família, apassionat de la recerca de la història, de les històries, de la meva família...

Aquest, així, sóc jo.

Comentaris