Novembre: arrenquen les obres de Francesc Macià i de Lluís Companys.

No concebo un espai públic de qualitat a tots els barris sense que cadascun dels barris tingui les seves places, aquests espais oberts de relació social i de vida col·lectiva que tan valoro. Vam començar el mandat inaugurant la plaça Catalunya, a primers d'any vam inaugurar la plaça Rafael Alberti, estan molt avançades les obres de la plaça de la Salut i estan a punt a punt de començar les altres dues grans remodelacions que falten: Francesc Macià i Lluís Companys.

Mitjans de novembre: comencen les obres de la plaça Francesc Macià.
Foto del web informatiu de contractació pública Ajuntament Impulsa

Com és ben sabut pel veïnat de la plaça, hi ha hagut una tramitació llarga. Només en aquest mandat, un debat molt intens al ple de març de 2016, reunions del veïnat amb l'encarregat de redactar el projecte, l'arquitecte Frank Fernández a partir d'aleshores i reunions paral·leles amb els grups municipals i l'equip de govern per abordar la problemàtica de les obres, que van acabar en la redacció d'un projecte consensuat d'obres. Un projecte que va arribar a conveniar-se per escrit amb cada comunitat de propietaris de la plaça, tant dels edificis com de l'aparcament subterrani. Aquest projecte es va aprovar en el ple de febrer de 2017, amb 19 vots a favor i dos vots en contra. Posteriorment, es va aprovar tot el procés per poder fer el concurs públic necessari per a l'adjudicació i la contractació de les obres. Finalment, les obres es van adjudicar el 20 d'octubre passat a l'empresa Artífex Infraestructuras SL, que iniciarà les obres el dimecres 8 de novembre.

Aquestes obres duraran aproximadament 8 mesos, de manera que estaran acabades a l'estiu de 2018. Com també es va explicar al veïnat, s'arreglarà el tram del carrer Doctor Brugarolas que dóna a la plaça, amb la mateixa configuració del tram que es va remodelar fa uns anys. També s'actuarà en la cruïlla entre el carrer Josep Ricart i el carrer Roses per facilitar el gir de l'autobús.


Finals de novembre: comencen les obres de la plaça Lluís Companys.
Foto d'aquest escrit del meu blog.

En aquest cas, es tracta d'una obra d'iniciativa privada, que ha necessitat, però, l'acord i l'autorització del consistori, ja que té afectacions òbvies en l'espai públic. Aquesta autorització ha tingut un tràmit també molt llarg, començat al 2002, i que vaig explicar en aquest escrit. Finalment, el projecte d'urbanització de la plaça es va aprovar en el ple de juny de 2017, també amb 19 vots a favor i 2 vots en contra de Ciutadans. Com que és una obra privada, paral·lela a la construcció d'un edifici de 18 habitatges, la contractació ha estat directa per part del promotor. Un cop acabin els tràmits administratius i registrals dels promotors, les obres començaran a finals de mes. Seran unes obres que duraran fins a finals del 2018.

L'ampliació de la plaça serà una millora molt important del centre de la ciutat, en què jo personalment m'he implicat de manera molt directa, i que em fa moltíssima il·lusió. Quan s'acabin les obres de la plaça, treballarem en dos temes que acabaran de configurar un espai amb vocació de ser fonamental per la cultura i el comerç a la nostra ciutat. Un primer tema molt concret, però que reblarà el clau de la plaça: la seva connexió directa al carrer Pi i Margall, davant del Centre Parroquial: espero parlar-ne properament. Us imagineu aquest gran espai central configurat per dues places (de la Vila i Lluís Companys) accessibles per tots costats? Un segon tema, fonamental, de llarg recorregut: la peatonalització del centre, un nou pla director d'obres i mobilitat que avançava en aquest escrit. Una visió de futur de ciutat que, com explicava en aquest altre escrit, voldria sotmetre a debat ciutadà, públic i obert, al setembre de 2018.

Comentaris