Julia Latorre, nova Síndica de Greuges de Sant Feliu.

Galeria de fotos de Marc Rius al Fet a Sant Feliu.

Avui ha tingut lloc la presentació de Julia Latorre com a nova Síndica de Greuges de la nostra ciutat. Pren el relleu de Magí Boronat, que va ser el primer síndic de Sant Feliu, i que ho ha estat entre gener de 2007 i abril de 2017. El seu nomenament es va aprovar en el  ple del mes de juny i, després d'un període de transició, va prendre possessió del seu càrrec el passat 1 de setembre. Donats els va-i-vens de la situació política, vam acordar ajornar la presentació pública, fins aquest 28 de novembre.


L'acte va començar amb una breu intervenció meva, presentant a la Julia i remarcant la importància de la figura del Sindic en una perspectiva de bon govern, que precisament va recollir Magí Boronat en el seu informe global 2007-2016 a partir d'una coneguda pintura (l'Al·legoria del Bon Govern) del gótic italià.

Tal com vaig dir, la proposta de Julia Latorre com a Síndica va ser plantejada, a primers d'any, pel PSC de Sant Feliu. De seguida vam valorar-la positivament per la brillantor del seu currículum: va arribar com a advocada a Sant Feliu el 1972, va ser la primera dona fiscal d'Espanya, degana del Col·legi d'Advocats de Sant Feliu, primera dona degana dels Col·legis d'Advocats d'Espanya, membre del Consell d'Advocats de Catalunya i del Consell General de l'Advocacia. En un altre àmbit, ha estat presidenta del Casino Santfeliuenc.

Després de remarcar la validesa de la persona, vaig reiterar la importància de la Sindicatura. Vaig recordar que no és una figura obligada per cap llei o normativa, sinó que respon clarament a una voluntat política àmpliament compartida pels diversos grups municipals dels consistoris recents. Es va preveure en el primer Reglament de Participació Ciutadana de 1998 i es preveu també en el nou Reglament que s'està elaborant i que el substituirà, des d'una perspectiva de garantia de drets de la ciutadania quan considera que l'Ajuntament no els ha reconegut o, directament, els ha vulnerat. És una figura que respon a la voluntat d'un alt nivell de transparència, de qualitat de prestació de serveis i de qualitat democràtica. Per garantir justament el funcionament transparent i democràtic de la Sindicatura, vaig remarcar la importància de la seva independència respecte als diversos grups polítics del consistori i la necessitat que la seva actuació no estigui en cap moment condicionada pel govern municipal, i estigui només condicionada per la voluntat de servei a la ciutadania.

Tot seguit, va prendre la paraula la nova Síndica. Després de fer una reflexió sobre l'actual situació política en la seva doble condició de síndica i d'advocada en el sentit que els polítics presos no haurien hagut de ser mai empresonats, la Julia va recordar els seus inicis a la nostra ciutat. Inicis marcats per la voluntat, ja llavors, de treball conjunt amb el primer consistori democràtic, que va recordar amb els viatges a Madrid amb el llavors alcalde Cesc Baltasar i les converses amb qui després seria jutgessa del Tribunal Suprem i actual diputada socialista Margarita Robles, per aconseguir més jutjats i més dotació a la nostra ciutat. Sempre, com va dir, amb la voluntat de treballar amb harmonia amb persones de pensament polític diferent per a l'interès general de la ciutat.

Julia Latorre, que va manifestar la seva sorpresa al rebre la proposta, però que va veure clar de seguida que hi diria que sí, va resumir la seva actitud al capdavant de la Sindicatura, en plena sintonia amb la persona de qui pren el relleu:
  • voluntat de diàleg i de mediació entre Ajuntament i ciutadania,
  • voluntat de millora del govern de la ciutat i de la pròpia ciutat
  • amb plena disponibilitat, no només a rebre persones i entitats al seu despatx, sinó a incrementar el coneixement i la presència de la Sindicatura als diferents barris i sectors de la ciutat.
La sala era plena de persones que coneixen i estimen la Julia, de síndics i síndiques d'altres municipis, entre els quals Joan Barrera, president del Fòrum de Síndics de Catalunya, i de representants d'entitats locals. Després d'un gran aplaudiment, ens vam fer diverses fotos de família i, finalment, una copa de cava.

Estic convençut que el treball de la nova Sindica serà positiu en un marc de diàleg amb l'Ajutament i que Julia Latorre podrà veure acomplerts els dos grans objectius que va plantejar en l'acte públic de presentació a la seva ciutat. Enhorabona i ànims, Síndica!!!

El consistori amb Julia Latorre, acompanyada de Magí Boronat i Joan Barrera.

Comentaris