La llibertat de culte no és qüestió de religió: és qüestió de democràcia.


"La libertad religiosa o libertad de culto es un derecho fundamental del ser humano consistente en la capacidad de elegir libremente su religión, de no elegir ninguna (irreligión), o de no creer o validar la existencia de un Dios (ateísmo y agnosticismo) y ejercer dicha creencia públicamente, sin ser víctima de opresión, discriminación o intento de cambiarla.
Este derecho aparece reflejado en la Declaración Universal de los Derechos Humanos, en el artículo 18. indica: Toda persona tiene derecho a la libertad de pensamiento, de conciencia y de religión; este derecho incluye la libertad de cambiar de religión o de creencia, así como la libertad de manifestar su religión o su creencia, individual y colectivamente, tanto en público como en privado, por la enseñanza, la práctica, el culto y la observancia."

Buscava a Google una imatge per al concepte "llibertat de culte" i he trobat també aquest petit text, al blog "Temas de ética".

No he volgut començar amb dues imatges que, més que entristir-me, em refermen en la importància del combat ideològic que cal mantenir i guanyar:

Sí que començo amb dos consells, o amb una reiteració de dues afirmacions que ja he dit de manera prou reiterada:
  • Primer, adreçat als feixistes de "democràcia nacional": no gasteu temps ni cola, perquè la vostra merda serà arrencada immediatament de totes les parets. No volem feixistes ni a Can Calders, ni a Sant Feliu ni enlloc. No volem que els feixistes diguin impunement les seves mentides, generin impunement problemes on no n'hi ha hagut, destrueixin impunement la democràcia que ja van destruir banyant Espanya de sang els seus referents franquistes.
  • Segon, als veïns i veïnes que hagin signat o puguin signar aquest full: sense saber-ho, esteu fent el joc a un partit feixista que es diu "democràcia nacional" i, per tant, serà una signatura que no tindrà la finalitat que persegueix aquest partit. És un partit que hauria de ser absolutament il·legal. Fan servir mentides i el rebuig al terrorisme que pren el nom de Déu (Allah en català) en va per enfrontar santfeliuencs contra santfeliuencs, pobres contra miserables. Clar que respondré a les persones que signeu, però la meva resposta serà clara i sempre la mateixa: a Sant Feliu vivim 44.000 persones iguals en drets, deures i oportunitats, no permetrem cap "regateig" sobre els drets humans a Sant Feliu, la ciutadania santfeliuenca de fe musulmana no ha generat cap problema a la nostra ciutat i ningú a Sant Feliu tindrà menys drets (inclosos de reunió, expressió i culte) per la seva fe, el seu origen, la seva llengua o qualsevol altra mostra de la pluralitat de la nostra ciutat. I ho diem absolutament i unàniment els 13 regidors i les 8 regidores de l'Ajuntament: d'ICV, d'EUiA, del PSC, d'ERC, de Ciutadans, del PDECat, de Veïns, del PP i no adscrit.
Sé que hi ha gent que pot estar neguitosa i pot tenir dubtes o temors, causats alguns per desconeixement, altres per desinformació. Començant per la paraula "mesquita" i la pròpia imatge de la foto: no hi haurà cap construcció així i, com que no té ni condicions ni dimensions de mesquita, el nom que fem servir és el correcte: centre de culte o oratori.

No vull, ni de lluny, jutjar negativament a qui té els sentiments que ara esmentava, però sí que vull intentar tranquil·litzar, aportar informació, resoldre dubtes. Sé que hi ha una minoria de "persones" amb qui és impossible raonar (per exemple, els qui enyoren el franquisme o segueixen a "democracia nacional"), però també que sé que hi ha una majoria de persones que simplement necessita bona informació i una certa seguretat. M'adreço a aquesta majoria, i intento explicar, punt per punt, els dubtes que he sentit al carrer i que tots hem pogut veure a diversos murs de facebook, amb un debat molt encès al meu propi mur.


Afirmacions falses sobre islamisme i terrorisme:
  • Algú diu a FB: respecte al Imam de Sant Feliu, he trobat diverses pàgines que diuen que abans estava al Vendrell i que parla de la radicalització extremista dels seus discursos... Rotundament fals. Pel meu càrrec, tinc tota la informació de Mossos i del conjunt de cossos de seguretat sobre els factors de risc que hi ha a Sant Feliu. Els informes oficials de què disposo desmenteixen els rumors sobre la "radicalització" dels discursos de l'imam, que no constitueixen cap perill per a la convivència a la nostra ciutat.
  • Algú diu a FB: Que fácil es hablar desde la distancia...Cojeremos a los señores que se suben a un camion y nos atropellan... Rotundament fals. És innegable que hi ha terroristes que maten justificant-se en l'Islam, quan tot assassinat és injustificable. També era injustificable el terror d'ETA, però a ningú se li passava pel cap sospitar que tots els bascos eren terroristes, repetir una vegada i una altra que tot "lo basc" era digne de sospita. A més de fals, aquest rumor és absolutament injust, ja que els països més castigats pel terrorisme "islamoïde" són justament països musulmans.

Afirmacions que no vénen a cuento sobre "els seus" països:
  • Home, hi ha països musulmans on els drets humans deixen MOLT que desitjar, És cert i cal denunciar-ho, però el que està en debat a Sant Feliu no són els drets humans a no sé quin país d'Àfrica o d'Àsia, sinó a la nostra pròpia ciutat. Perquè els santfeliuencs i les santfeliuenques de religió musulmana són de Sant Feliu, el seu país és Catalunya/Espanya i el seu cor està repartit (com en tants altres immigrants!) entre aquí i la terra on van néixer ells o els seus pares. Estem parlant de drets humans a Sant Feliu per a ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu: aquest és el debat, i la democràcia ara i aquí ha de ser l'única resposta possible.
  • Yo pregunto ellos nos permiten hacer iglesias o lugares de oración, que no sea de su religión en su país?? Més gent que mira a fora per qüestionar la convivència a dintre. "Su país" és Catalunya/Espanya per a centenars d'ells que ja han nascut aquí!!! Algú pot pretendre que nois i noies de quinze o vint anys nascuts aquí s'han de considerar forasters al seu propi país??? A més que fàcilment es poden trobar esglésies cristianes a països musulmans (simple consulta a Google), aquest no és el debat. Si ells prohibeixen nosaltres prohibim més encara??? La llei del Talió o del més fort és irracional i inhumana, a part d'inútil. On diu "ojo por ojo, diente por diente" hauria de dir i hauríem de tenir present: "ojo por ojo... y al final todos ciegos".

Confusions sobre el que s'ha de consultar i el que no en democràcia:
  • Democracia, derechos, libertad... Pero... ni con 50.000 firmas escucharían, en referència a les meves declaracions al Fet a Sant Feliu. En democràcia, els drets humans són inqüestionables i no es poden posar a consulta, com si fos plantejable que uns drets sí i altres no, com si fos plantejable que per a uns ciutadans sí i per a altres no.  Els drets humans estan recollits en declaracions de l'ONU, en la nostra Constitució Espanyola i en el nostre Estatut d'Autonomia de Catalunya. És difícil d'entendre que una ciutadania democràtica reculli signatures per retallar drets democràtics, però és absolutament impensable que un ajuntament democràtic admeti la retallada de drets per més que hi hagi desenes, centenars o milers de signatures. No és una qüestió de quantes signatures hi ha en contra, ni farem cap campanya per veure quantes signatures hi ha a favor, per així fer-li "la sopa boba" als feixistes de "democracia nacional" dividint a la ciutadania de Sant Feliu. Ni canviaré vots per drets, ni sóc marxista en els termes de Groucho: "si no le gustan estos principios, tengo otros". Doncs no, jo no en tinc d'altres: a Sant Feliu, ningú és més que ningú i ningú és menys que ningú.

Expressions inacceptables de superioritat:
  • El centro ya lo tienen y si no caben todos a la vez que hagan grupos. Efectivament, tenen un centre de culte des de 2004, i no han causat cap problema. I si no caben tots a la vegada... tenen tot el dret del món a buscar un local més ampli i més còmode. Discutir aquest dret a altres ciutadans és creure's superior a ells, i això és intolerable en la democràcia que volem garantir a la nostra ciutat, a la nostra societat.

Mentides sobre el paper de l'Ajuntament:
  • Han solicitado una subvención económica al ayuntamiento de Sant Feliu de Llobregat y la cual ha sido aprobada. Més fals que un bitllet del Monopoly. En cap cas han demanat subvenció a l'Ajuntament, sinó que simplement han presentat la documentació necessària per al trasllat i ampliació del seu local. En conseqüència, no hem destinat ni un euro dels contribuents a aquest trasllat. Correspon exclusivament a la comunitat musulmana tot el que fa referència a aquest trasllat, per al qual han de complir amb les obligacions legals i econòmiques que els pertoca i que, evidentment, coneixen i compliran.
  • Ves tu a l'ajuntament a demanar i veuràs que no et faran ni p... cas.Aquesta és una afirmació absolutament verinosa i racista. Els serveis socials de l'Ajuntament atenen a tothom, i valoren la situació econòmica i social de cada persona i família amb criteris d'absoluta objectivitat. Com explicava aquí, la població de nacionalitat estrangera a Sant Feliu és de l'11% i rep el 14% de les prestacions dels serveis socials municipals; ni hi ha abús per part seva, ni hi ha cap mena de desatenció a ningú, hagi nascut on hagi nascut.
Acabo aquí, de moment. Si surten més rumors o mentides, ho desmentiré. Si surten dubtes o peticions d'informació, ho aclariré. Però sempre en la línia que he exposat en aquest i en altres articles: garantir els drets humans no és qüestió de religió, és qüestió de democràcia. Una línia que no canviaré... ni que es recollissin 50.000 signatures.

Comentaris

Unknown ha dit…
Más alto si más claro no a ver si nos enteramos de una vez que todos somos iguales