13.700 pulmons als carrers de Sant Feliu!

Exactament 13.677: aquests són els arbres que ens donen vida als nostres parcs i a les nostres places i carrers. Aquests dies veureu arbres que, com els d'aquestes fotos, tenen un o dos tutors amb un extrem fluorescent: són els 176 arbres nous que s'estan plantant en els escocells buits que hi havia a Sant Feliu. I és que no volem escocells buits als nostres carrers: volem que els forats que deixen els arbres morts, malalts o víctimes d'accidents o de vandalisme tornin a estar plens de la vida generosa i ufana que ens donen. 

S'ha escrit molt sobre la utilitat dels arbres a la ciutat, molt més enllà de la forma amb què l'embelleixen, especialment ara que floreixen en primavera. Els arbres als nostres carrers tenen dues funcions bàsiques: la purificació de l'aire i la regulació tèrmica. En el primer aspecte, no només absorbeixen diòxid de carboni per convertir-lo en l'oxigen que respirem, sinó que filtren pols i petites partícules que podrien arribar als nostres pulmons. En el segon aspecte, a més de donar ombra ara que ve el bon temps, disminueixen entre 2 i 5 graus les temperatures càlides del nostre clima mediterrani.


Encara tenim carrers importants sense arbres: per posar-ne només dos, els carrers de Sant Llorenç i del Marquès de Monistrol. La planificació de les seves respectives reformes a mig termini ha de corregir aquestes anomalies. I ens cal també una altra mena de planificació: la que ens ha de permetre corregir progressivament els dos inconvenients més grans dels arbres urbans: les al·lèrgies a molts ciutadans i ciutadanes, i l'impacte de les arrels en les voreres i les xarxes de serveis.


Per això, el Servei de Manteniment de la Ciutat està elaborant el Pla Director de l'Arbrat, que orientarà amb claredat les reposicions d'arbrat allà on calgui, i el tipus d'arbrat més ajustat a les característiques de cada plaça o carrer, tenint en compte la seva orientaciò en relació al sol, la distància a les façanes, les xarxes del subsól, els factors al·lergògens, l'adaptació al nostre clima, etc. Un Pla que el ple municipal aprovarà abans d'acabar l'any i que orientarà amb claredat la programació de la concessió de la jardineria municipal a partir de la seva aprovació. En continuarem parlant!

Comentaris

Unknown ha dit…
Una ciudad verde, con un importante número de árboles y de plantas diversas, además de ser una herramienta para compartir la contaminación, permite en verano reducir la temperatura de la ciudad, actuando de aire acondicionado natural.

Los árboles y plantas, también tienen un impacto muy positivo, proporcionando alimento y cobijo a algunas aves, que siempre han formado parte del paisaje de las ciudades, especialmente los gorriones, que han experimentado un retroceso muy importante, que si no se le pone remedio, en un futuro próximo peligrará su supervivencia.

Pero además, la conquista de lo verde sobre el cemento y el asfalto, tambien entre los espacios entre edificios y en los aparcamientos de vehículos, contribuye a aumentar el bienestar visual y psicológico de las personas. El verde, disminuye el estrés, ayuda a relajarse y humaniza el paisaje urbano.

Los árboles, las plantas...y la generación de vías verdes en la ciudad, son una de las mejores inversiones que se pueden hacer, porque sus beneficios son multiplicadores.


Diego ha dit…
Si us plau Jordi, cal fer un pensament pel que fa als arbres del carrer Dels Tallers (Pol. Ind. Masor). Hi ha dues espècies alternades: "almencinos" que es diuen en castellà, i una altra que va ser plantada amb anterioritat per exemple al carrer Daoíz y Velarde entre d'altres llocs. Doncs bé, els "almencinos" han adquirit una altura i dimensions desproporcionades amb el pas del temps des que es va inaugurar el carrer. Com a conseqüència, en molts punts han aixecat les voreres de manera considerable i les han literalment rebentat (corba enfront aparcament cementiri), i d'igual manera molt possiblement també han fet malbé el clavegueram, amb el consegüent perjudici econòmic per part de tots. Però no només això, sino que degut a la seva alçada no deixen que el nou enllumenat LED que vau instal·lar als fanals del polígon acabi de lluir i d'enllumenar com hauria de ser el cas. D'altra banda, pel que fa a l'altra espècie d'arbrat, aquesta va haver de ser erradicada del carrer Daoíz y Velarde perquè veritablement també va fer a miques ambdues voreres d'aquest carrer senceres. De moment sembla que els voltants del carrer dels Tallers a on estan plantats aquest tipus d'arbres aguanten com poden perquè aquestes voreres tenen una construcció molt més sòlida. No obstant això, són clarament apreciables signes d'aixecament i de trencament que poden donar lloc a ensopegades i filtracions d'aigua a les naus contigües, deixant de banda la imatge paupèrrima que donen. Des d'aquí m'agradaria aprofitar l'avinentesa per instar-te a que uns operaris de l'ajuntament o si fos possible tu en persona donessis un cop d'ull a l'arbrat i a les voreres per avaluar la situació i poder encetar obres de substitució i arranjament. Molt agraït per la teva tasca i gràcies pel teu temps.
JOSE LERMA GOMEZ (PePe) ha dit…
Señor Diego entiendo que no está enterado de las 1500 distancias presentadas por VEINS PER SAN FELIU,de las cuales se ha llegado a un acuerdo con el equipo de gobierno y está tarde a las 19:30 h se expondrá en el PLENO que se celebra en la sala IBERIA.

Bona tarda!
1) Hola, Andrés, coincido plenamente con lo que has expuesto!
2) Hola, Diego: estem fent una revisió de l'arbrat existent a diferents carrers de Sant Feliu, com he explicat a l'article. Tant per al·lèrgies com per voreres, però comprendràs que s'ha d'anar fent de manera progressiva. N'informo, però, al Servei de Manteniment de la Ciutat.
3) Hola, Pepe: gracias por vuestro trabajo para ir mejorando la ciudad.
jsj