25/07/2016: entrevista a El Punt Avui.

“Les partides per al rescat social estan obertes”

  • San José defensa que el govern amb el PSC, històric rival, posa l'accent en les polítiques socials i en la tarifació segons les necessitats
  • L'Ajuntament treballa per garantir l'accés a l'alimentació, l'educació, l'habitatge i l'atenció domiciliària
  • Les actuacions urbanístiques es fan a petita escala per reformar algunes places i equipaments
Accés directe a l'edició digital d'El Punt Avui.

Vocació de mestre.
Jordi San José és professor de secundària en excedència però no deixa mai de fer pedagogia. Usa com pocs les xarxes socials i el seu blog per explicar la tasca de govern i no acostuma a defugir el debat amb la ciutadania a través d'internet. Es declara feliçment casat, participa de la col·lectivitat dels castellers, furga en la història dels avantpassats i tracta de viure“en cristià i socialista”.

ROSA M. BRAVO - SANT FELIU DE LLOBREGAT
L'ecosocialista Jordi San José fa balanç del primer any del seu segon mandat analitzant la marxa d'un govern compartit amb el PSC.

El pacte de govern ha estat una novetat, vista la lluita que havien mantingut ICV-EUiAi el PSC. Com el valora?
La rivalitat ha estat històrica i sempre havia beneficiat CiU, que va fer acord de govern amb el PSC del 2003 al 2011 i amb nosaltres del 2011 al 2015, per raons bàsicament programàtiques. Això s'havia d'acabar, el PSC havia de reconèixer que hi ha una hegemonia social que opta per ICV-EUiA i per tal de facilitar govern amb prioritat d'esquerres han assumit que havien d'acompanyar-nos.

El pacte ha estat només per donar resposta a aquesta majoria social d'esquerres? Amb CiU us vau entendre bé.
En temes de ciutat el pacte amb CiU va anar com una seda, però els resultats van ser molt diferents als del 2011. CiU va passar de quatre regidors a dos i nosaltres, de set a sis. La suma no sortia, el govern havia de ser de tres incorporant ERC o bé un govern amb el PSC. Això va ser objecte de debat intern però l'electorat va ser molt clar. Vam optar per un acord que reflectís el vot de la ciutadania.

En quines accions s'ha reflectit aquest pacte d'esquerres a l'Ajuntament?
S'ha posat més l'accent en les polítiques socials, els increments dels pressupostos han anat a les partides del rescat social, i hem introduït alguns elements de participació i la decisió de part de les inversions amb projectes participatius.

La qüestió a la qual no renunciava ICV-EUiA i que el 2011 va fer encallar el pacte amb el PSC va ser la tarifació social. Quin efecte hi ha tingut el pacte?
Continua en els mateixos termes en què s'estava aplicant i per a les properes ordenances hem obert una comissió que revisarà tota la tarifació social i el conjunt de les ordenances. Les partides pressupostàries per al rescat social són les úniques que estan obertes.

Com plantegeu aquest rescat social?
Les persones que difícilment tornaran a tenir feina i les famílies en risc de cronificació de la pobresa han de ser la prioritat. L'Ajuntament ha de garantir, i en això estem, el dret a l'habitatge, l'educació i l'alimentació, i també l'atenció domiciliària.

Això com ho feu?
Hem de tenir molts mecanismes de detecció de la persona gran que viu sola i està infraalimentada a través dels ambulatoris, Càritas i Creu Roja. I de la família que pot tenir infants en vulnerabilitat social a través de les escoles. Un cop detectat activem els mecanismes d'actuació. En el cas dels infants assumim les demandes dels centres que la Generalitat no cobreix. La gent gran l'alimentem al menjador social o a casa seva a través de Creu Roja. Comparem les dades d'antiguitat dels serveis d'ocupació amb els serveis socials per establir un ordre de prioritats de les persones receptores dels plans d'ocupació. I pel que fa a l'habitatge, amb la mediació que fem amb bancs.

Com apliqueu l'urbanisme de la quotidianitat que defenseu?
Remodelarem a fons les places Rafael Alberti, de la Salut, Francesc Macià i Lluís Companys , que han quedat obsoletes o amb problemes de barreres arquitectòniques. I rehabilitarem equipaments com el Casal de Joves, la biblioteca Montserrat Roig, el centre cívic Roses i i el parc esportiu de les Grases.

Comentaris