A un mes del 27-S, un repàs a les sis darreres eleccions a Sant Feliu... i una porta oberta al debat.



Avui som a 27 d'agost. Just d'aquí a un mes, hi ha eleccions al Parlament de Catalunya. A 30 dies d'unes eleccions evidentment important, he volgut resumir i recollir els resultats de les sis darreres eleccions a la nostra ciutat, les que hi ha hagut després de la manifestació del 10 de juliol de 2010 que es considera com a inici del gir sobiranista de CDC i el que es coneix com "el procés".

He compartit el full de càlcul per al qui se'ñ vulgui descarregar i treballar-hi. Les dades estan agrupades per tot Sant Feliu, però en aquest arxiu es poden descarregar les dades de les sis eleccions per districtes (actualitzats als districtes avui vigents, que vam canviar a primers d'any per fer-los coincidir amb els barris de la ciutat).

Per qui vulgui el resum ràpid i no vulgui descarregar l'arxiu i treballar amb les dades, aquest n'és el resum:

En el quadre principal, els tres colors indiquen, de més fort a més clar, els partits que van quedar en 1r, 2n i 3r lloc en cada elecció. Però el que per a mi és molt significatiu és el resum del final, en què he marcat en gris les dues eleccions al Parlament de 2010 i de 2012. He resumit el resultat d'aquestes eleccions en tres blocs: a) CiU+ERC+CUP+SI, favorables a la independència, b) PP+C's, amb un discurs "anti els anteriors", per entendre'ns, i c) l'esquerra no independentista (PSC, nosaltres i Podemos), tot i els matisos que tenim en relació a la necessitat d'una consulta (molt clara en el nostre cas, no tant en el del PSC). I crec que es veu molt clarament que el vot del primer grup ja està molt mobilitzat des de 2010 (creix molt poc entre 2010 i 2012 malgrat que la participació va pujar un 20%), però que quanta més participació hi hagi, més alt serà el nombre de votants del 2n i del 3r grup.

Que la batalla per la participació serà fonamental en aquestes eleccions estava bastant clar, però en el cas de Sant Feliu es veu amb una claretat indiscutible. Jo almenys ho veig així. I vosaltres?

Comentaris

Ah! I una dada final que també té molta rellevància: els resultats de la consulta del 9-N de l'any passat. Prop de 12.000 persones a les urnes, i 8.391 vots favorables al Sí-Sí.
Isidre ha dit…
Hola Jordi, gràcies per compartir el resum, es molt il·lustratiu. Si més no, trobo que hi ha algunes coses que no has tingut en compte:

1: el que queda del PSC no està en el tercer grup (CSQP) sinó en el segón (antisobiranistes)al igual que una part de Podemos.
2: una part de la gent que varen votar ICV i al mateix PSC, gent mobilitzada, aquest cop és molt probable que votin JxS/CUP, per tant el tercer grup probablement encara minvarà més.
3: ja se que a SF te poca incidència, però està per veure quin mal pot fer a CDC la marxa d'Unió (que estarien en el segon grup).
4: cal veure si es mantén a SF el bon moment que ERC i Cs van manifestar les passades municipals, prenen vots a dreta i esquerra.

Tot dependrà de quina visió predomini més, eleccions autonòmiques vs plebiscitàries o l'eix dreta/esquerra vs sobiranisme/unionisme.

El que si comparteixo és que tot sembla indicar, i no sols a SF, que una major participació anirà en detriment del JxS i tb de CSQP afavorint les marques "tradicionals" PSC, PP.

Sembla que la campanya serà interessant! (i aquest cop espero que no guanyis)