I ara... què? (2a assemblea de coalició)

Foto del company Benito Quero.
Després de les eleccions del passat dia 24, ahir vam tenir la segona assemblea de coalició per parlar dels necessaris acords de govern per al futur de la nostra ciutat. En aquest escrit, ja vaig explicar el que vam parlar en la primera assemblea, tot just 2 dies després de les eleccions.

Ahir, la nostra comissió negociadora (Manel Martínez, Lídia Muñoz, Manel Leiva i jo mateix) vam donar compte de les gestions fetes en aquesta setmana, després d'haver tingut ja les tres primeres reunions amb PSC, ERC i CiU.

Atenent els acords de l'assemblea de dimarts passat, els possibles escenaris d'acord eren els següents:
a. Govern d’esquerres (nosaltres + PSC + ERC): 13 regidors/es
b. Nosaltres + PSC + CiU: 12 regidors/es
c. Nosaltres + ERC + CiU: 11 regidors/es
A partir d’aquí, serien governs amb minoria:
d. Nosaltres + PSC: 10 regidors/es
e. Nosaltres + ERC: 9 regidors/es
f. Nosaltres + CiU: 8 regidors/es
g. Nosaltres sols: 6 regidors/es.

Al mateix temps que amb nosaltres, PSC, ERC i CiU s'han reunit també entre ells. D'aquest conjunt de reunions d'aquesta setmana, tant ERC com CiU han manifestat la seva voluntat de no pactar amb PSC i de no pactar en solitari amb ICV-EUiA. Per tant, les úniques opcions viables, atenent al mandat de l'assemblea d'Iniciativa i Esquerra Unida de dimarts passat, són:
a. Nosaltres + ERC + CiU: 11 regidors/es
b. Nosaltres + PSC: 10 regidors/es
c. Nosaltres sols: 6 regidors/es.

A l'assemblea d'ahir, vam explicar els termes en què estem fent les converses:

  1. Sobre programa de govern, a partir dels programes electorals. En tres grans blocs, en aquestes converses inicials: polítiques socials, política fiscal i inversions.
  2. Sobre cartipàs, és a dir, sobre organització de l'Ajuntament, responsabilitats i dedicacions dels regidors i regidores, etc.
  3. Sobre política nacional, donada la proximitat i la importància de les eleccions del 27 de setembre.
Pel que fa al programa de govern, nosaltres vam posar damunt la taula la voluntat d'acordar amb qui hi hagi una coincidència major amb el nostre programa electoral. En aquest sentit, els tres partits amb què hem parlat han coincidit amb què les nostres propostes sobre drets socials en el nostre programa electoral ha de ser el punt de sortida d'un treball posterior més concret. Pel que fa a política fiscal, ERC i CiU han coincidit amb la nostra proposta d'IBI ajustat al cost de la vida, ampliació de la tarifació social, etc. PSC, en canvi, manté que hi va haver un ingrés de 9% d'IBI que s'ha de retornar, cosa amb què vam manifestar (com al llarg de la campanya) el nostre desacord, ja que el ple de l'Ajuntament no ha aprovat cap acord il·legal en relació a l'IBI. Pel que fa a inversions, cadascú ha plantejat les seves pròpies, i n'hem de continuar parlant en les segones reunions. 

En tot cas, tant pel que fa a programa com a cartipàs, vaig explicar a l'assemblea que hi haurà una segona reunió de negociacions amb els tres partits, d'aquí a dimarts que ve, data de la propera assemblea. Aquestes reunions seran ja amb propostes detallades i concretes en cadascun dels àmbits que he esmentat. Finalment, pel que fa a política nacional, es va ratificar la nostra voluntat de facilitar un govern municipal plenament a favor del dret a decidir, que també plasmarem per escrit en les reunions que he esmentat.

El torn de paraules va ser llarg, i interessant, molt interessant. 24 companys i companyes hi van intervenir, en un debat de més de dues hores de durada. En totes les intervencions (que per raons evidents ni transcric ni comento) vaig constatar l'elevat nivell de coneixement de la ciutat i de debat polític que caracteritza una organització de què (i ara parlo per Iniciativa) cada dia em sento més orgullós de pertànyer!

Comentaris

Anònim ha dit…
M'agradaria saber si el PSC encara és un partit d'esquerres. En cas de ser-ho disimulen molt bé. Sobretot el PSOE. Des del meu punt de vista és un Partit walking dead.

Anònim ha dit…
Tant d'esquerres com CiU
Anònim ha dit…
PATITOCRACIA i mes PARTITOCRACIA no teniu ulls, ni sesibilitat i la cidadania que?