Reviu Sant Feliu? (1/6) Parlem de diàleg i transparència.



Ara fa quatre anys, en campanya, vam proposar això:
"A Sant Feliu, l’Ajuntament és molt important. Però que siguem una ciutat viva i activa està, sobre tot, en les mans de les entitats, de les associacions, de la gent que treballa a Sant Feliu. De gent com tu.

Cal que a l’Ajuntament hi hagi un equip de govern dialogant i que cregui en la participació, que la impulsi. Cal un alcalde que no faci callar a ningú. Per això estic molt content de formar part d’una candidatura que sap i vol escoltar i enraonar amb tothom."


I quin balanç podem fer d'aquestes propostes, després de gairebé 4 anys de mandat?
  • Suport a entitats i associacions. En aquest camp, dues coses importants. D'una banda, hem volgut ajustar l'import dels convenis a les necessitats de creixement de les activitats o de prestació de serveis de les entitats, i en cap cas hem reduït cap import. De l'altra, hem apostat amb claredat per a la gestió d'equipaments municipals per part d'entitats: hem estat en tot moment al costat del Club Natació per superar la crisi en què es trobava a 2010, hem fet que els nous centres cívics de Mas Lluí i de les Tovalloles estiguin gestionats per dues entitats (el Centre d'Estudis Comarcals i l'entitat que surti del procés públic obert, respectivament).
  • Govern dialogant. Hem volgut comptar amb tothom per a tot. En les grans negociacions, per exemple, hem anat a Madrid o a Barcelona amb representants de tots els grups polítics que han estat a l'Ajuntament. En la representació institucional, hi ha hagut sempre regidors del govern i de l'oposició. Hem pres les grans decisions (com ara els plans estratègics d'educació, cultura i esports) en el marc dels respectius consells municipals, cosa que ha fet possible que després s'aprovin per unanimitat. 
  • No fer callar a ningú: en els plens municipals. Hem donat la paraula a tothom que hi ha volgut intervenir. I no és cap mèrit: només és pura convicció democràtica, però ho destaco perquè no era la tònica en governs anteriors. Hem atès totes i cadascuna de les peticions de reunió ("l'alcalde rep a tothom" ha estat un criteri bàsic d'un alcalde que sap que només és un ciutadà que representa els seus conciutadans) i hem assistit a tots els actes a què hem estat convocats: és el mínim que es pot fer per reconèixer la gran tasca de les nostres entitats en tots els àmbits en què treballen.
  • Transparència. Hem obtingut diferents mencions i reconeixements en aquest camp. Cal destacar el reconeixement Infoparticipa de la Universitat Autònoma de Bellaterra pel que fa als mitjans de comunicació locals i el de l'organització Transparència Internacional pel que fa a la presentació i accessibilitat de tota la informació bàsica de la gestió municipal (retribucions de càrrecs i de plantilla, contractació, concessions, etc)
  • Mitjans de comunicació locals. Hem acordat la seva millora en el marc del Consell Municipal de Comunicació, tant pel que fa als mitjans impresos (sobretot el Butlletí) com als digitals o la pròpia Ràdio.
Algunes coses més a destacar:
  • Urbanisme participatiu. Hem acordat amb els veïns i veïnes totes les remodelacions d'espai públic en aquest mandat. Destaca, per la durada i complexitat del tema, ja que hi intervenien espais públics i privats, la remodelació de la plaça Rafael Alberti. Altres remodelacions de places (Laujar de Andarax i Dicià) s'han fet sota el mateix criteri, i s'han elaborat els projectes de remodelació de dues places tan importants com la de la Salut i Francesc Macià amb el mateix punt de partida.
  • Regidories de barri. Als vuit barris de la ciutat, un cop al mes, els regidors i regidores de barri han atès directament a les persones o entitats que volien tenir informació o plantejar queixes o propostes al govern de la ciutat. Moltes de les millores en l'espai públic o en les activitats dels barris les hem enraonat i acordat a les regidories de barri.
  • Informació pressupostària completa i clara. Per primer cop, hem volgut explicar la gestió municipal anual de manera clara i completa. Hem fet presentacions públiques dels pressupostos, tant de la part numèrica com de la part d'explicació d'objectius, i tant abans de cada any, com després, fent balanç públic anual de la gestió del govern i presentant-la en roda de premsa.
I què continuarem plantejant de cara a les eleccions del 24 de maig?
Ens vam presentar a les eleccions de 2011 amb la idea de fer una ciutat ben planificada, ben gestionada, dialogant, viva i equitativa. Estem convençuts que seguim aquest camí, i també que és el camí que ha de marcar els propers 4 anys del govern de la nostra ciutat. Aquesta continuarà sent una prioritat de govern, com ja vaig explicar en aquest escrit, del mateix dia de la meva presentació com a candidat el 2009. I en volem parlar, amb tothom que hi tingui interès. Per això estem fent un seguit de reunions i converses amb persones i entitats que tinguin ganes de fer aportacions al programa. Si és el teu cas, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. També estem preparant una primera trobada sobre el programa cap a meitat de febrer, que anunciarem públicament i estarà oberta a tothom.

I no puc deixar de parlar d'un tema molt personal.
I un tema personal per acabar: la meva imputació per la causa oberta a partir de les investigacions a l'anterior president de la Federació de Municipis de Catalunya. A part de les declaracions judicials, he donat totes les explicacions públiques a què he estat requerit, incloent una llarga compareixença davant una assemblea ciutadana del Cercle de Podemos de Sant Feliu. Vaig posar el meu càrrec a disposició del meu partit, tant a les assemblees local i comarcal com a la direcció nacional, havent coincidit tothom en què no hi ha hagut corrupció. La raó és molt clara: no hi ha hagut voluntat d'enriquiment (vaig donar els poc més de tres mil euros al partit en compliment del nostres codis interns i, un cop obert el cas, estan dipositats en un compte corrent de la mateixa Federació i sota control judicial) ni d'ocultació, ja que els vaig declarar íntegrament a Hisenda en les meves declaracions de 2011 i de 2012. Em torno a presentar, per tant, amb plena tranquil·litat personal i amb tot el suport de la meva organització. I, n'estic segur, de la major part de la ciutadania de Sant Feliu.

Comentaris