9 d'agost: avui que falten 3 mesos, què van dir 800 ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu sobre la consulta del 9 de novembre?

Avui és 9 d'agost, el dia abans de la Festa Major de Sant Llorenç, l'antiga gran festa de la nostra ciutat. Però escric sobre una altra qüestió: avui que falten tres mesos per a la data anunciada per a la consulta, què en va dir la ciutadania de Sant Feliu en l'enquesta de ciutat que es va fer a primers de juny? 800 persones estadísticament representatives permeten treure molta informació i moltes conclusions. Qui se les vulgui descarregar (són cinc fulls limitats a la consulta), ho pot fer aquí.

Quatre conclusions directes de l'enquesta i una petita valoració final de la meva collita, totes elles presents als cinc fulls anteriors:

  1. El 66,4% de les persones enquestades està a favor de ser consultades. És a dir, les 2/3 parts de la ciutadania de Sant Feliu està a favor de la consulta. 
  2. A la primera pregunta (Vol que Catalunya sigui un Estat?), el 38,3% diria que sí, el 32,9% diria que no, i el 29,8% diu que votaria altres coses, o que no votaria o que encara no ho sap.
  3. De les 306 persones que votarien SÍ a la primera pregunta, el 84,3% votaria a favor d'un estat independent, i el 15,7% hi votaria en contra, en blanc o nul.
  4. El suport a la independència, si recollim la valoració conjunta que proposa Gesop, es reparteix aproximadament a terços a la nostra ciutat: un 32,3% estaria a favor d'una Catalunya independent, un 36,1% hi estaria en contra, i un 31,6% encara no es posiciona.
I la valoració final, que, com deia, és de la meva collita, i a partir del quadre següent:

A la primera fila, els resultats que comentava al 4t punt anterior. Després, la distribució d'aquestes tres grans tendències (sí/no/indefinició) per sexe (curiosa la diferència entre homes i dones) i per edats (molt homogènia). Posteriorment, per nivell d'estudis i estatus (que sembla indicar que no és tan cert allò que diuen alguns que la independència és "transversal" en tots els sectors de la població catalana). I després, el que m'interessa: quin reflex té cadascuna de les tres opcions segons el record de vot de l'electorat santfeliuenc dels diferents partits? L'electorat que més s'acosta a la mitjana de Sant Feliu és justament l'electorat d'ICV-EUiA, seguit de l'electorat que recorda haver-se abstingut a les darreres municipals. 

Dins mateix de la coalició, a Sant Feliu, hi ha companys i companyes que votarien Sí+Sí, altres que votarien Sí+No, altres que se senten aliens (o directament incòmodes, com va palesar Jiménez Villarejo) a la consulta, altres que estan a l'espera de veure com van els esdeveniments, etc. Considero molt encertat el corrent majoritari d'ICV i d'EUiA que diuen que, atenent de manera realista al nostre electorat plural, el que cal és que la coalició recomani:
  1. Evidentment, lluitar perquè la consulta sigui una realitat. El govern del PP va generar un conflicte d'enorme magnitud amb el seu recurs contra l'Estatut de 2006, i aquest conflicte s'ha de resoldre de manera democràtica a les urnes.
  2. Per aprofundir en l'autogovern de Catalunya, cal que diguem SÍ a la primera pregunta. Cal que tinguem tota la capacitat d'un Estat per poder resoldre des de Catalunya els tres problemes que està generant el govern de l'Estat: 1) el respecte total a l'oficialitat del català, especialment a les nostres escoles i instituts; 2) la plena capacitat de la Generalitat per a la gestió dels ingressos que es generen a Catalunya; i 3) l'imprescindible respecte institucional a la Generalitat, tallant de soca-rel la interferència continuada en les seves decisions de govern i la voluntat descarada del PP de recentralitzar el poder de l'Estat. Si el govern del PP continua jugant amb foc despreciant la voluntat d'autogovern que històricament ha mostrat el poble de Catalunya i volent construir una Espanya de mentalitat centralista i neofranquista, farà un enorme salt enrera en drets individuals i socials que acabarà essent absolutament insuportable fins i tot per als propis ciutadans i ciutadanes de la Castella històrica.
  3. Perquè el nostre electorat i la nostra ciutadania és plural en identitats i en opcions, cal que explicitem la nostra opció de llibertat de vot a la segona pregunta. Estic convençut que això recolliria la pluralitat de la nostra coalició i, el que és molt més important, la pluralitat dels homes i dones de Sant Feliu i, més enllà, de Catalunya. Crec que els resultats de la nostra enquesta mostren clarament que aquesta ha de ser l'opció que defensi ICV-EUiA i que jo, personalment, defensaré a la direcció d'ICV, de la qual formo part.
I quina serà la meva opció personal d'aquí a tres mesos? Tothom que ve a la seu d'ICV a Sant Feliu, veu aquestes tres banderes que li donen la benvinguda: 
Aquestes tres banderes recullen clarament les meves opcions: les d'avui i les de sempre. Si m'hagués volgut apuntar a un partit independentista, crec que he tingut temps per haver-ho fet en algun altre moment de la meva vida. El 9 de novembre, aniré a votar, i ho faré en consciència (ja fa anys que em sembla que ningú va a votar per consigna...) de la manera que jo consideri més favorable al meu horitzó personal i polític, el que fa que em senti hereu del PSUC i germà dels demòcrates i republicans de totes les terres d'Espanya: la República Federal d'Espanya, i la seva aportació decisiva a una Europa cada cop amb més capacitat de control de l'economia, molt més justa i també federal. Ni més ni menys que el que he cregut i el que he escrit sempre.

Comentaris

Paco El hombre ha dit…
Ni en vacaciones descansas....?
jordi ha dit…
ens varen trucar a la meva família, però no ens varen preguntar si preferiem que l' enquesta que valia 16.000 euros es pagués en diners publics... o que pagués l'enquesta qui l'encarregava.....!!!!
Hola, Paco.
Hacer vacaciones en casa es lo que tiene...
Hola, Jordi,
Estic plenament convençut que fer una enquesta cada quatre anys per saber l'opinió de la ciutadania sobre el funcionament i les expectatives de la seva ciutat i el seu ajuntament i posar tota la informació a l'abast de tothom no és, en absolut, fer un mal ús de recursos públics. Una altra cosa és l'acord o desacord amb algunes de les qüestions plantejades, però fer una enquesta periòdica de ciutat és, a Sant Feliu i a molts altres municipis, un recurs imprescindible per passar de l'opinió subjectiva í limitada als entorns de cadascú, a un coneixement estadísticament rellevant sobre la realitat de la ciutat. Això i, a més, posar-ho tot a l'abast de tothom, invalida que sigui el que vostè sembla voler indicar amb el seu comentari.
Anònim ha dit…
Republica Federal d'Espanya?
Ah! sí que el PP ho porta en el seu programa no? esclar els catalans som tontets i portem 300 anys creien en utopies com l'indepèndencia pero es mes fàcil "La España Federal" com que els carrers d'espanya s'omplen de gent per demanar-la no creu sr Sanjose que Ara es l'hora de començar un nou país,per per poder aplicar politiques de justícia social com les que el seu partit demana? sigui valent i demani que la gent voti Sí-Sí sr alcalde no creu que es lo mes asenyat?
Bones i merescudes vacances sr alcalde.
Un Santfeliuenc independentista no nacionalista.
Hola, santfeliuenc!
Vejam: del que es tracta és de què puguem votar, oi? Doncs en això totalment d'acord: el 9 de novembre hem de poder votar sobre les diferents opcions democràtiques de futur per al nostre poble.
Ara bé: ja som prou grandets per saber el que hem de votar, oi? Jo no demanaré a la gent que voti Sí-Sí perquè no li demanaré un vot que jo no faré. Jo respecto totalment als qui volen votar Sí-Sí com als qui volen votar No d'entrada. Sigui quin sigui el resultat de la consulta, el futur el construirem amb tothom, votin el que votin, i no faré cap comentari de desqualificació de cap de les opcions democràtiques. Això sí, arribat el moment, jo explicitaré la meva opció, i explicitaré el meu respecte a totes les altres opcions democràtiques possibles. Com, per exemple, la República Federal d'Espanya. Tampoc no veig a gaire gent amb banderes roges als balcons, i és l'única bandera que, per exemple, tinc damunt la taula del meu despatx.
A gaudir de les vacances tu també!