598,50€ com diu la comissió ciutadana o 415,80 com diu l'Ajuntament? Quin és el rebut mitjà real d'IBI que paguem a Sant Feliu?

Recentment, en el blog de l'Associació de Veïns Roses de Llobregat, i suposo que en nom de la comissió ciutadana de l'IBI (nota al marge: hauria de tenir el seu propi mitjà de comunicació i no "okupar" el de l'associació de veïns), apareix aquest quadre, sobre l'IBI de l'any 2011:

La intenció d'aquest quadre és clara: demostrar que el nostre IBI és un abús i reforçar així les accions que la comissió ciutadana té previstes. La font, a més, és clara: l'Idescat, i es pot consultar en aquesta pàgina mateix de l'Ajuntament.

La meva intenció també és clara: demostrar que hi ha un error en aquesta xifra. Un error involuntari en el cas de l'Idescat, i un error interessat en el cas de la comissió ciutadana.

Quin és aquest error, sigui involuntari o sigui interessat?


Hi vam presentar aquest quadre, i vam donar l'explicació que apareix a continuació:

Anem a la primera columna, del 2011, que és l'any a què es refereix el quadre que ha fet la comissió ciutadana de l'IBI i/o l'AVV Roses. Coincideixen lògicament el nombre de rebuts que es van girar aquell any (29.421 rebuts) i el valor cadastral mitjà d'aquests vint-i-nou mil habitatges (99.716,9€). Fins aquí, els dos quadres contenen la mateixa informació oficial.

En aquella reunió, tant Manel Carrión com jo, vam recordar la diferència important entre el valor cadastral i la base liquidable, i les raons d'aquesta diferència. Vam explicar que, donat que la revisió cadastral de 2005 havia comportat un creixement elevat dels valors cadastrals, aquest creixement s'havia repartit en deu anys, i el rebut no s'elaborava a partir del valor cadastral mitjà (quarta fila de color verd) sinó a partir de la base liquidable (cinquena fila de color verd), que coincidirien finalment després de deu anys de la revisió, al 2015. Aquest és l'error: multiplicar pel valor cadastral i no per la base liquidable.

Per tant, el càlcul del rebut mitjà de l'IBI de 2011, que és l'any que estem comparant, no s'havia de fer a partir del 0,533% del valor cadastral mitjà (99.716,9€) sinó a partir del 0,533% de la base liquidable mitjana (78.011,8€). Qualsevol persona que miri el seu rebut de l'IBI ho podrà comprovar: no es multiplica el tipus pel valor cadastral, sinó per la base liquidable. Per tant, el rebut mitjà de Sant Feliu és, sense cap mena de dubte, de 415,80€.

No hi ha cap error de l'Idescat: és un simple tractament estadístic de dades generals.
En el cas de l'Idescat, poso "error" clarament entre cometes: utilitzen dades estadístiques oficials (com és el cas del nombre de rebuts o el valor cadastral vigent), però no incorporen ni tenen per què incorporar la manera com cada ajuntament ha decidit "repartir" o no els increments derivats de les revisions cadastrals a cada municipi. No incorporen, per tant, la important diferència entre valor cadastral i base liquidable que intento explicar en aquest escrit. No es tracta, per tant, d'un error real: és la generalització, sense aterrar en el cas concret de la nostra ciutat, de les dades estadístiques de què disposa.

Hi ha un ús conscient de dades errònies per part del que ha escrit el blog de la comissió.
El que sí hi ha, i vull dir-ho clarament, és un ús interessat de les dades que no toquen, per fer semblar que l'IBI de Sant Feliu és un abús. Des del 8 de juliol passat, la comissió ciutadana té el gràfic que immediatament vaig posar a l'abast de tothom, i sap perfectament com es calcula el rebut de l'IBI, sap perfectament que no es compta a partir dels valors cadastrals sinó de la base liquidable, i sap perfectament que estem en la franja mitjana baixa dels municipis com el nostre: en aquest escrit, vaig penjar el rebut mitjà de l'IBI de tots els municipis del Baix Llobregat i es pot veure clarament, en color groc, que a la nostra ciutat l'IBI no és cap abús. La comissió ciutadana pretén, doncs, generar una confusió interessada, perquè sap perfectament com es calcula l'IBI i quin és el rebut mitjà de l'IBI de la nostra ciutat. 

Per què ho fa? Això ho deixo a la consideració de cadascú. Però, si volen fer-me cas i presentar-se a les properes eleccions amb propostes clares de com rebaixar l'IBI i a quins serveis municipals afectaria, ho haurien de fer amb propostes viables de millora de ciutat, no amb pim pam pum i embolica que fa fort.

Vull dir, finalment, que aquest és molt probablement el darrer escrit en aquest blog sobre l'IBI. A ICV-EUiA-ISF estem molt tranquils en aquest tema: el nostre IBI no és cap abús, estem en la franja mitjana baixa, ajudem a les famílies amb dificultats per pagar el rebut, complim el programa electoral, estem garantint tots els serveis públics municipals, etc etc etc. Em sembla que ja començo a cansar amb aquest tema i, francament, que acabin cansant uns altres.

Tanco amb un quadre que em sembla que resumeix i explica tot el que he volgut expressar:

Comentaris

Anònim ha dit…

silvestre gilaberte.26 de marzo de 2014, 0:37
Jordi San José primero, y ahora ICV, están sintiendo la presión ciudadana sobre mala gestión sobre el IBI y se ven obligados a intentar justificar lo injustificable."explicamos y cumplimos".
La explicación es su versión interesada no desde la realidad de los hechos sino de los intereses partidistas fundamentalmente de sus socios de gobierno, CiU, que sin el menor esfuerzo está consiguiendo sus objetivos.
Si los cumplimientos son: el IBI era un abuso cuando estaban en la oposición, ahora no lo es. El Movimiento Social en la etapa del equipo de gobierno anterior estaba plenamente justificado, ahora está haciendo demagogia, es derechista. La gestión municipal era muy deficiente, este equipo de gobierno ha cambiado la política del gobierno anterior...¿en qué?...
Cuando la justificación ha de hacerse criticando a los otros, de muy pocas razones y argumentos se dispone.
Francesc ha dit…
Si be es veritat que al any 2011 el rebut de l'IBI es va pagar sobre els valors que surten al quadre i que l'IDECAE no la tingut en comte, també es veritat que el 2015 tindrem la paritat del valor cadastral amb la base liquidable i a les hores tindrem el diferencial que apareix al quadre de la comissió i si no fem res pot ser que se agreugi doncs tal com he entès encara que s'assoleixi la rebaixa del 15% del valor cadastral s'apujaria el tipus aplicat per que la recaptació no varies així doncs no ens beneficiarem de cap rebaixa. Si realment es volen fer polítiques socials ara es l'hora
No acabo d'entendre cap dels dos comentaris. El del Silvestre, menys encara. Diu que els homes i dones d'ICV, d'EUiA i d'Independents per Sant Feliu volem "justificar l'injustificable". S'equivoca de cap a peus: només hem volgut explicar no una versió interessada , sinó la mera realitat, com jo mateix vaig explicar a la comissió fa vuit mesos: el rebut mig de l'ibi de Sant Feliu és de 416€ i no de 598, com ell insisteix i insisteix. Sap que 598€ és un error (per no dir el que realment penso que és), sap que les dades oficials de qui gestiona l'ibi (Diputació i Ministeri d'Hisenda) afirmen taxativament que el rebut mig és de 416 i no de 598. Ell, i les persones que van assistir a una llarga reunió el passat 8 de juliol, ho saben tots. Enganxen pels carrers un quadre que diu 598€, amb dades de l'Idescat a partir dels valors cadastrals quan saben (cosa que Idescat no té per què saber i, a petició municipal, rectificarà), quan fa anys que saben que el rebut de l'ibi no es calcula amb el valor cadastral, sinó amb la part del VC que configura la base liquidable, com explico al meu article... i els he explicat una vegada i una altra. Silvestre Gilaberte i Consuelo Martínez, portaveus de la comissió, utilitzen des de fa mesos dades que són plenament conscients que no són certes, amb l'argument que "lo dice el Idescat". Espero que rectifiquin quan Idescat corregeixi les dades. I, quan rectifiquin, hauran de fer una cosa a què no estan gens acostumats: donar explicacions i assumir responsabilitats. Explicacions de per què han "informat malament" amb el rebut de l'ibi i responsabilitats de per què convoquen a la gent faltant a la realitat. Sé que si convoquessin dient que tenim un dels ibis més baixos de la comarca, ni tindrien el protagonisme ni la capacitat de convocatòria que creuen tenir... però la seva credibilitat no estaria en qüestió. Ara, per a mi, no tenen cap credibilitat. Això sense tenir en compte, a més, que el Silvestre i la Consuelo coneixien i van aprovar el programa que estem aprovant i que, més encara, la mateixa Consuelo era suplent en la candidatura que jo mateix encapçalava. Cap dels dos pot al·legar ignorància: ni del programa electoral que estem aplicant, ni de les dades reals de l'ibi de Sant Feliu, ni de res.
Pel que fa al comentari d'en Francesc, efectivament, després de la rebaixa dels VC, coincidiran els valors amb la base liquidable, però amb un rebut mig de 416 i,en cap cas, amb aquest diferencial respecte al rebut mig de la comarca i de Catalunya que diu la comissió.