Quan queden poc més de 15 mesos per a les properes eleccions municipals...

Ja han passat més de dues terceres parts del mandat i, ja a febrer de 2014, queden només quinze mesos per a les eleccions municipals de maig de 2015. Algunes reflexions personals meves sobre aquest tema, mentre preparava el primer ple de l'any, el corresponent al mes de gener.

En primer lloc, és previsible que sigui el consistori amb més grups des que es va recuperar la democràcia. S'hi presentaran i crec que obtindran regidors Ciutadans i Esquerra Republicana. I estan per confirmar tres possibles candidatures: la que impulsin les persones que s'han despenjat d'Independents per Sant Feliu (al voltant de Silvestre Gilaberte, per dir-ho clar), les Candidatures d'Unitat Popular i Plataforma per Catalunya. Per tant, ho podem veure com un ajuntament més plural, i ho podem veure també com un ajuntament més fragmentat: els 21 regidors i regidores que ara es reparteixen en quatre grups, s'hauran de repartir entre sis o més grups. Fins ara, el nostre consistori havia tingut representants de cinc grups: els quatre actuals més ERC en algunes legislatures.

En segon lloc, l'evolució al 2014 de la consulta i la política catalana marcaran més que mai les eleccions municipals del 2015. Es faci o no la consulta, hi hagi consulta o eleccions anticipades, el que crec és que la polarització política entorn la consulta i les seves implicacions generals en els partits (reforç d'ERC i C's, desgast de CiU i PP i fractura interna del PSC) tindrà inevitablement el seu reflex en el que passi a Sant Feliu a maig de 2015. Al marge del coneixement i valoració dels candidats que presenti cada força política, la manera com cada força s'hagi posicionat entorn el tema de la consulta i el que pugui passar d'aquí al 9 de novembre, tindrà (aquí i a tot arreu) un pes molt i molt important.

En tercer lloc, tenint en compte això, caldrà insistir més que mai en un programa en clau local i en clau social. El context general pesarà més que mai, però el que es votarà a maig de 2015 seran les candidatures i les propostes per al govern de Sant Feliu. Ni més ni menys. I caldrà centrar-les, des d'una perspectiva local, en les mesures que apaivaguin a Sant Feliu els efectes de la crisi: el que cal fer per mantenir la cohesió social, per evitar la fractura en persones, famílies o barris de primera i de segona, per reactivar l'activitat econòmica i l'ocupació, per afavorir la justícia social des de l'Ajuntament i el que jo anomeno el dret a les cinc garanties (alimentació, habitatge, educació, salut i serveis socials) des de les competències i les capacitats de l'Ajuntament. Hi haurà un gran efecte del context nacional, però caldrà fer un gran esforç per centrar el debat en clau local i en clau social. I, honestament, crec que en aquest aspecte avui difícilment es pot plantejar una alternativa consistent a ICV-EUiA-ISF.

En quart lloc, serà molt difícil que ningú tregui majoria absoluta. Al marge de l'opinió que es pugui tenir sobre si són convenients o no, i atenent al que acabo de dir en el punt anterior, repartir els mateixos 21 seients entre tantes candidatures i amb tants condicionants exteriors farà molt difícil que cap candidatura creixi fins obtenir els 11 regidors i regidores que donen la majoria absoluta. Ni nosaltres passarem dels actuals set regidors a onze, ni el PSC farà el salt de sis regidors a onze. No cal dir que ICV-EUiA-ISF farem el possible per guanyar el màxim nombre possible de regidors i regidores, però objectivament serà molt difícil que recuperem la majoria absoluta amb què vam governar en temps d'en Cesc Baltasar.

En cinquè lloc, poden ser difícils fins i tot governs a dos. Si entren ERC i C's, com crec que passarà, és molt probable que ho facin a costa de CiU d'un costat, i del PSC i del PP de l'altre. Crec sincerament que, com ja va passar al 2011, un govern a dos que exclogui a ICV-EUiA-ISF serà realment difícil. Qualsevol opció de govern a dos tornarà a passar, també com al 2011, per ICV-EUiA-ISF. I, segons quin sigui el resultat final de maig de 2015, fins i tot així podria ser realment difícil. És per això que, com és lògic, treballarem per obtenir el millor resultat possible.

En sisè i darrer lloc, el PSC ha de definir clarament i ràpidament la seva estratègia. A l'inici d'aquests quinze mesos, ja gairebé des d'ara, el PSC ha d'optar per una de dues vies que són incompatibles: a) o bé treballa constructivament per facilitar la possibilitat de formar part d'un futur govern a dos amb nosaltres o, bastant més improbable, amb CiU, o b) o bé treballa destructivament per desacreditar i desprestigiar qualsevol acció de govern (estratègia del no a tot o del "cuanto peor, mejor") per aspirar a governar en solitari a partir de maig de 2015. Les seves darreres actuacions (com ara el ple de gener o el darrer escrit de la seva portaveu en el seu blog) fan pensar que, almenys fins ara, els guanya aquesta ànima reticent a qualsevol possibilitat d'entesa en el futur.

Bé, aquestes són algunes de les meves impressions a l'inici d'un període apassionant: entre el maig de 2014 i la tardor de 2015 tindrem, com a mínim, tres eleccions (europees, municipals i generals) i una consulta. És un gran honor per a mi ser al capdavant del govern de la meva ciutat en aquests moments, i tornar a aspirar a ser-ho a partir de maig de 2015.

Comentaris