En defensa dels governs locals, presentació de recurs d'inconstitucionalitat contra la "contrareforma" municipal del PP.

El 12 del 12 del 12 hi va haver una mobilització a molts ajuntaments de tot l'Estat contra el llavors avantprojecte de llei de "racionalització i sostenibilitat" de l'Administració local (ARSAL) i que el 30 de desembre es va convertir en llei (LRSAL) amb els únics vots favorables del PP. Malgrat l'aprovació de la llei i l'obligació per imperatiu legal de complir-la, tots els ajuntaments debatran i allà on el PP no tingui majoria absoluta aprovaran un acord en ple per presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta llei inadmissible.

Avui, a Madrid, al Congrés dels Diputats, amb la presència d'alcaldes i diputats del PSOE, PSC, CiU, IU, ICV-EUiA, CHA, Coalición Canaria, Compromís i UPyD, hem presentat públicament els fonaments jurídics del recurs d'inconsitucionaliat, el text de la moció que aprovaran gairebé 4.000 ajuntaments de tota Espanya en aquest mes de febrer i el tràmit que se seguirà davant el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i el Consell d'Estat per forçar el debat en el Tribunal Constitucional del recurs dels ajuntaments contra una llei que ens talla totes les ales i ens deixa reduïts a la mínima expressió.

Aquesta setmana mateix, a Catalunya, donarem la màxima rellevància política al rebuig a aquesta llei. Dimarts, a la Federació de Municipis de Catalunya i dijous, plenari del Consell de Governs Locals de Catalunya, organismes dels quals l'Ajuntament de Sant Feliu forma part. Acordarem la manera i el moment de manifestar el rebuig de tos els partits polítics catalans (excepte el PP i no sé què dirà Ciutadans) a aquest intent d'involució democràtica i social que vol imposar el PP. Confio que per poc temps: com passarà amb la llei Wert, avui hem fet públic també el compromís de derogar aquesta llei quan el PP perdi la seva majoria absoluta... espero que a les eleccions generals de l'any que ve.

Serà la primera vegada que els ajuntaments plantegem un conflicte conjunt i unitari contra una llei de l'Estat: això sol ja dóna una idea de la mportància del pols que volem mantenir (i guanyar!) amb el PP. Els ajuntaments a una contra una llei que ens vol domesticar i sotmetre.

El recurs es basa en el que considerem atacs de la LRSAL al principi d'autonomia local explicitat en l'article 137 de la Constitució Espanyola. I es fonamenta en tres grans línies argumentals:

  • la supressió injustificable de competències dels ajuntaments (especialment greus en els municipis de menys de 20.000 habitants i mortals de necessitat per als ajuntaments de menys de 5.000), 
  • la imposició també injustificable de mecanismes de control econòmic i de gestió en mans de tècnics sense cap representació democràtica (especialment secretaris i interventors, com durant el franquisme) 
  • i el també injustificable atac a la representació democràtica de tota la ciutadania i la possibilitat de reduir al mínim el paper de control i debat que ha de fer l'oposició, ja que la LRSAL permetria, per exemple, que el pressupost dels ajuntaments no es debati en els plens, amb la presència i la participació de l'oposició i de la ciutadania, sinó en les reunions de les Juntes de govern local, a porta tancada i només amb l'alcalde i l'equip de govern.
Una autèntica contrareforma que, en l'any que celebrarem els 35 anys d'ajuntaments democràtics, ens vol fer retrocedir als ajuntaments anteriors a 1979. Una contrareforma que es justifica barroerament en l'endeutament financer dels ajuntaments (mentida: tots els ajuntaments espanyols tenen conjuntament el 4% del conjunt del deute públic), però que evidencia les opcions ideològiques del PP: disminuir el sector i els serveis públics, i qüestionar autonomies i ajuntaments per recentralitzar els poders de l'Estat. Absolutament dramàtic. Els qui avui hem comparegut a Madrid està clar que no coincidim en la necessitat o no d'independitzar-nos d'Espanya... però el que és evident és que necessitem com l'aire que respirem independitzar-nos del PP!