IBI: complirem el que dèiem al programa electoral. La nostra informació als 8 actes de barri de la coalició.

Algunes preguntes que han anat sortint als actes d'ICV-EUiA-ISF:
Un dels 8 actes del mes de novembre. Al Centre Cívic Roses, el passat dia 7.

1) Què deia el programa electoral d'ICV-EUiA-ISF sobre l'IBI i els valors cadastrals?
A la pàgina 8 del nostre programa electoral hi havia dues propostes concretes, que literalment diuen:
  1. No augmentar els impostos locals per sobre de l’IPC. Qualsevol revisió d’aquest criteri estarà condicionat a nous serveis i a acord amb el moviment veïnal.
  2. Revisar els valors cadastrals dels immobles, aprovats el 2006 quan el preu de l’habitatge estava a l’alça, i adaptar-los a l’actual situació del mercat.
Resumint: ens vam comprometre a no augmentar l'IBI per sobre de l'IPC en el conjunt dels 4 anys del mandat (2012 a 2015, ambdós inclosos). L'IBI per sota de l'IPC: aquest era, i és,  el nostre compromís.


    2) Complireu el que dèieu sobre l'IBI?
    Rotundament, sí. En els vuit actes, vam repartir aquest full informatiu, en el que surt aquest quadre:

    En els quatre anys del mandat, està previst que el rebut de l’IBI pugi un 8,81%, mentre que el cost de la vida està previst que pugi un 9,30%. En vermell, la xifra clau: estarem un 0,49 per sota de l’increment del cost de la vida. Clar que complirem el que vam comprometre amb la ciutadania!


    És cert que, al 2013, el rebut de l’IBI ha pujat una mitja del 5,98%, per poder complir amb la normativa pressupostària de l’Estat, i som conscients que això ha comportat la campanya que ha impulsat la comissió ciutadana i ha recollit 4.000 signatures. Però un cop assegurat el compliment de la normativa pressupostària de l'Estat, i amb la voluntat clara de complir el nostre programa, l’increment de l’IBI serà el més baix dels últims vuit anys:  augment mig del 0,18% al 2014 i disminució mitja del 0,75% al 2015.

    3) I els valors cadastrals: complireu també el que dèieu al programa?
    També amb tota rotunditat, sí. Al mes de febrer de 2013, vam demanar al Ministeri d’Hisenda la rebaixa dels valors cadastrals, acollint-nos a una possibilitat legal d’una rebaixa general sense haver de fer una nova revisió individual de cada habitatge, és a dir, sense fer una nova revisió cadastral. El Ministeri d’Hisenda ha establert, en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2014, que la rebaixa, en el cas dels municipis que van fer revisió cadastral al 2006, com Sant Feliu, sigui del 15%. Aquesta rebaixa del 15% dels valors cadastrals s’aplicarà al 2014.

    4) La rebaixa dels valors cadastrals en un 15% vol dir que el rebut de l'IBI es rebaixarà en un 15%?
    Hem de ser molt clars en aquest punt: NO. Com hem dit abans, en el nostre programa electoral ens vam comprometre a què el rebut de l’IBI s’ajusti al cost de la vida, i està clar que el cost de la vida no es rebaixarà un 15% entre 2012 i 2015. Un cop es rebaixin els valors cadastrals, el tipus d'IBI (no el rebut!!!) s'incrementarà fins que el resultat final, és a dir, el rebut, s'ajusti a l'increment mitjà del 0,18% que he explicat abans.
    D'altra banda, vaig explicar també les conseqüències d'una rebaixa del 15% dels ingressos per IBI, uns dos milions d'euros per any. La discussió sobre "els càrrecs de confiança" i els sous dels regidors té un límit, com es pot veure en aquesta explicació del pressupost. Encara que suprimíssim els salaris de tots els regidors (demagògia pura i dura: només poden ser càrrecs públics els que viuen de renda??? On queda el dret de cada ciutadà i ciutadana a representar els seus conciutadans i conciutadanes??? quin concepte té de democràcia qui defensi aquests "principis"???), no es podria "compensar" aquesta disminució d'ingressos. I l'altra via, com vaig exposar als vuit actes, és retallant serveis. Com que molts actes es van fer amb el referent de la vaga d'escombraries de Madrid, em vaig fer la pregunta que, qui defensa una retallada del 15% en l'IBI, pensa també en retallades similars... mitjançant acomiadaments o retallades inadmissibles dels salaris dels treballadors públics i, en conseqüència, o dels drets socials de la ciutadania, o de la qualitat del seu espai públic.


    5) És cert, com diuen alguns, que l'IBI de Sant Feliu és molt més car que als pobles dels voltants?
    Aquest és un tema recurrent: comparar el que paguen pisos de Sant Feliu amb altres pisos dels voltants, segons la informació de què cadascú disposa. Comparar aïlladament sempre és difícil: en el preu del rebut compta molt el valor del sòl, l'antiguitat de l'edifici, els elements comuns de què disposi i fins i tot l'orientació. La manera de comparar sempre és amb rebuts mitjans, com en els quadres que incorporo en aquest escrit: el total d'import de l'IBI urbà dividit pel total de rebuts d'IBI. Sóc conscient que aquest criteri té també dificultats: hi ha municipis amb més indústries, hi ha municipis amb més segones residències, etc. però no hi ha cap paràmetre objectiu més adequat. Fent servir les dades del Ministeri d'Hisenda, la comparativa amb els altres municipis de la comarca desmenteix als qui diuen que l'IBI de Sant Feliu és dels més alts de la comarca i és un abús. 
    Crec que aquest quadre ho diu amb claredat:

    6) Tenen raó la senyora Borrell (PSC) o el senyor Alegre (Ciutadans) quan critiquen l'increment de l'IBI?
    Cal dir amb tota claredat que no tenen ni raó ni memòria. L’evolució de l’IBI en els anys que ells eren al govern va ser la següent:


    Entre 2008 i 2011, el cost de la vida va pujar un 10,10%, però l’IBI va pujar un 33,79%. És a dir, quan la sra. Lourdes Borrell era regidora d’Hisenda i el sr. Xavier Alegre era tinent d’alcalde van decidir pujar l’IBI més del triple del cost de la vida. Nosaltres ho vam denunciar, i nosaltres hem actuat amb coherència: ens hem ajustat al cost de la vida. Com dèiem, no tenen ni raó ni memòria. Si tenen o no tenen credibilitat, és una valoració que, com deia als actes, depèn ja de cadascú.

    7) Té raó el senyor Silvestre Gilaberte quan acusa a ICV-EUiA-ISF d'incomplir el programa electoral?
    El sr. Gilaberte acusa a ICV-EUiA-ISF de dir una cosa en l’oposició i fer la contrària en el govern. Res més lluny de la veritat. Quan estàvem en l’oposició, denunciàvem els increments de l’IBI de la sra. Borrell i el sr. Alegre, i dèiem que s’haurien d’ajustar al cost de la vida. Justament el que vam defensar en el programa electoral de 2007 (pàgina 27). I quan encara estàvem a l’oposició, en el programa electoral de 2011, ens vam comprometre a ajustar l’IBI al cost de la vida, com hem explicat al primer punt. I ara, que estem al govern, estem fent exactament el mateix que vam dir que faríem: mai hem parlat ni de rebaixa ni de congelació, sinó d’increment ajustat al cost de la vida. 
    I ell, que formava part inicialment d’ISF, ho coneixia perfectament i així ho va aprovar. Com la senyora Consuelo Martínez, que formava part, a més, de la candidatura que defensava el programa. Tant el senyor Gilaberte com la senyora Martínez van aprovar el mateix programa que està aplicant ICV-EUiA-ISF. Les raons del seu canvi d’opinió i de la seva actitud d'oposició actual,  són ells qui les hauran d’explicar.
    Una altra cosa és, a més, si el sr. Gilaberte i la sra. Martínez poden parlar en nom d'ISF, quan aquest nom està registrat en el marc d'una candidatura que està en el govern. Que utilitzin aquest nom i no un altre només fa que generar confusió: ISF està al govern o a l'oposició, em preguntaven en algun acte. Però això haurà de formar part d'un altre escrit.

    Comentaris

    Anònim ha dit…
    Señor alcalde, tengo que decirle de entrada que estoy hecho un completo lío. Lo he preguntado en un blog de Independientes por Sant Feliu y nadie me responde. Usted que dice, ¿los independientes están en el gobierno, fuera del gobierno o contra el gobierno? Espero que usted, por lo menos, me responda.
    Buenos días,
    Yo siempre respondo a todo, y esta vez no va a ser menos.
    Entiendo que esté hecho un lío, ya que un grupo se atribuye un nombre... que está registrado, en la junta electoral, como parte de la candidatura que ganó las elecciones de mayo de 2011. Por tanto, Independents per Sant Feliu están en el gobierno y continúan en la candidatura ICV-EUiA-ISF. Esto es clarito clarito.
    Por otra parte, un grupo de personas entorno a Silvestre Gilaberte se reúne legítimamente, sólo faltaría, para -según parece- formar una candidatura y un programa propio para las elecciones de mayo de 2015. Pero deberían hacerlo con otro nombre, ya que éste "está ocupado", por decirlo de alguna manera.
    En cuanto tenga un poco de tiempo, escribiré más ampliamente sobre este tema en mi blog.
    Gracias por su interès: espero que el sr. Gilaberte le responda en algún momento.