Independents per Sant Feliu: el que una minoria ha provocat que sigui (2/2).

Nota prèvia: com he explicat també a l'escrit anterior, havia dubtat de si respondre personalment a la carta oberta que, fent un ús inadequat del blog d'una associació de veïns, m'ha adreçat un grup de persones. Com es diu en castellà, "para revolver las aguas de un río, a ganancia de no sé (todavía) qué pescadores". Sóc conscient que aquest tipus de situacions cansa i descoratja a la major part de la gent que segueix l'actualitat política local: estava temptat de deixar-ho córrer. A més, han fet aclariments tant els independents de la candidatura com la direcció local de la nostra coalició. Però també sóc conscient que podria semblar que eludeixo una resposta a un escrit que s'adreça explíticament a mi. Per això he decidit contestar, d'una manera que espero que sigui clara i respectuosa. Són dues parts. En la primera, he explicat els orígens i els objectius inicials d'Independents per Sant Feliu, que encara considero vigents. En aquesta, constato a partir de la carta oberta que una part m'ha adreçat, que aquells plantejaments han quedat (definitivament?) enrera.
25/06/13: per primer cop, debat ciutadà sobre el govern de la ciutat a meitat del mandat. Foto del Fet a Sant Feliu.

Aquest escrit és continuïtat de l'anterior sobre l’origen i els primers mesos d’Independents per Sant Feliu, i reflecteix les meves consideracions personals respecte a la “Carta abierta al Sr. Alcalde”, aparegut al blog de l'AVV Roses de Llobregat. Crec que és un ús inadequat d'una AVV: no els costaria gens i crec que seria el més transparent, donar la cara i fer el seu propi blog o mitjà de comunicació.

En tot cas, el seu escrit té tres parts expositives, molt llargues:
1. l’organigrama municipal,
2. les auditories de gestió,
3. el balanç del primer any de l’equip de govern.

I acaba amb tres breus i dures conclusions:
4. he traït el programa electoral
5. enganyo a tothom i sempre
6. hi ha una crisi interna de govern que avança inexorablement.

1. L’organigrama municipal.
Tots els quadres que s’adjunten a la carta me’ls van presentar en una de les primeres reunions de treball amb ISF, el 15 de novembre de 2011. En reunions posteriors, vaig plantejar dues coses: 1) la més important, els nombrosos errors que contenen els quadres: en situar com a càrrecs polítics a funcionaris, en el nom i nombre dels departaments, en les nòmines, en les atribucions a sigles polítiques d’una estructura professional, en les seves valoracions, etc. Cap de les meves correccions s’ha incorporat en els quadres: ells sabran les raons. Es poden consultar els organigrames i les retribucions de tot l'Ajuntament en el web municipal (Seu electrònica: organització). 2) l’acceptació que hi ha algunes situacions millorables, però per abordar-les es necessita un cert temps i cal respectar la legislació i els acords que condicionen l’estructura. Hi ha un marge de millora que s’haurà de fer des de la responsabilitat que li correspon al govern, però no des de la difusió de dades conscientment falses que posen injustament en qüestió la globalitat del funcionament de l’ajuntament.

2. Les auditories de gestió.
“La promesa de auditar la situación económica fue incumplida por JSJ”, acusen les persones que han escrit la carta. Ni en les reunions que he explicat en el meu escrit anterior ni en el programa electoral vaig comprometre’m a encarregar una auditoria externa només iniciar el mandat. Confiava i confio en els serveis econòmics municipals, que tenen la responsabilitat de donar compte de la gestió econòmica de l’Ajuntament tant a la ciutadania com a la Sindicatura de Comptes, i que han posat de manifest (com ja havien fet amb l’anterior mandat) que calia rectificar alguns criteris de gestió, cosa que ha portat a la detecció i posterior correcció d’un dèficit acumulat d’1,66 milions d’euros. Una altra cosa és que, per convicció en la transparència de la gestió, el propi equip de govern hagi decidir encarregar, al final del nostre mandat, una auditoria externa a febrer de 2015, per mostrar a la ciutadania i al proper equip de govern tota la transparència i rigor de la nostra gestió entre juny de 2011 i maig de 2015.
I no em puc estar de fer un comentari sobre un tema que em sembla gravíssim: “(a los concejales) no se les ha pedido unos conocimientos previos ni una experiencia demostrada o ninguna prueba para comprobar su idoneidad”. Això és antipolítica pura, i és d’una demagògia elitista insuperable: no havíem quedat que en democràcia qualsevol persona major de 18 anys té dret a escollir els seus representants i a ser escollida com a representant? Aquest sol comentari desqualifica al qui el signa.

3. Balanç del primer any.
Qualsevol persona amb una mica de rigor esperaria que el balanç es fa en relació al compliment d’un programa. Amb dos anys passats (la carta és del setembre de 2013) hi ha temps més que suficient per valorar no només el primer any, sinó gairebé les 2/3 parts del mandat. Però no ho fan: no fan cap referència al poc o molt compliment del programa, i es limiten (en un apartat molt més reduït que els dos anteriors) a tornar a insistir en què no he sabut organitzar bé l’Ajuntament i a reproduir un correu meu en què explico, als companys i companyes d’ICV-EUiA-ISF, les meves dificultats per parlar de les coses que realment importen: equipaments, revisió concessions, política fiscal, polítiques socials, soterrament,...

4. ¿Qué razones llevan a JSJ a traicionar el programa que él había asumido?
Adjunto aquí el programa complet que vam presentar a les eleccions del 2011. Adjunto aquí també les 30 prioritats que el resumien. Una denúncia honesta i constructiva per part seva hauria estat explicar en quins punts diuen que he traït el programa. D'aquesta manera, l'equip de govern o jo mateix podríem donar l’explicació pública o la resposta a què té dret la ciutadania, amb més raó encara si el va votar. Evidentment, rebutjo l’acusació genèrica de trair el programa electoral, una acusació basada exclusivament en les consideracions subjectives de qui s’ho inventa.

5. “Engañar a todos y todo el tiempo es imposible” (A. Graussi)
M’agradaria saber en què i a qui he enganyat. Com a coalició, podem haver comès errors, i jo mateix com a persona també. No haver-me sabut explicar prou i a temps pot ser-ne un, però crec que referir-se personalment i constantment a mi com un mentider compulsiu és, com diu la nota que hem tret des d’ICV-EUiA-ISF, una afirmació que frega la injúria. I em sap especialment greu que una petita part dels independents m’acusin de dir una cosa i després fer-ne una altra en un tema sensible com l’IBI quan el programa electoral a què van donar suport diu, textualment: “No augmentar els impostos locals per sobre de l’IPC” (pàgina 8). Però si hi estaven d’acord...! Si abans els preguntava en què he traït el programa, ara els pregunto en què enganyo a tothom i sempre.

6. La crisis interna de Jordi San José avanza inexorablemente a la luz pública.
Presentar situacions catastrofistes i generar un clima “d’embolica que fa fort” es desmenteix per si sol. Alguns independents en minoria, que no s’identifiquen amb el seu nom i cognom, ho han convertit en la seva pràctica: no treballar per Sant Feliu, sinó actuar contra Jordi San José. La major part d’independents, amb el seu nom i cognom, han continuat i continuen fidels al compromís que van assumir al maig de 2011: el treball -assumint que tots cometem errors i sovint anem més lents del que voldríem-, per un Sant Feliu més ben planificat, més ben gestionat, més dialogant, viu i equitatiu, amb un govern especialment sensible al dia a dia i dialogant amb tothom. La seva carta gairebé unànime mostra que de crisi interna, ni n’hi ha ni se l’espera.

A manera de conclusió.
Insisteixo: amb errors, amb dubtes, algunes vegades amb lentitud, estem complint el programa amb què ens vam presentar, i que és la base de l'acord a què posteriorment vam arribar amb CiU. És evident que no som perfectes,  però estic absolutament convençut que som el millor equip de  govern que avui pot tenir Sant Feliu. I acabo amb una darrera reflexió, que ja és una petició de moltes de les persones que els donen suport: que deixin de treballar contra mi i que comencin a treballar per Sant Feliu, que facin un pas endavant per la ciutat a les properes eleccions municipals del 2015. Que elaborin un programa, que  facin una candidatura, que proposin un/a cap de llista, que s'hi presentin: tenen encara un any i mig per fer-ho.

Comentaris

peludo38 ha dit…
No soy un experto en política, soy de izquierdas, pero en ningún momento creo, que el Jordi San José miente, no se cuál es el motivode estos ataques, pero como bién acaba en su carta diciendo, el que crea que lo hará mejor que se presente en las próximas elecciones.
Hola! Yo tampoco entiendo el objetivo de esos ataques, aunque confío en irlo viendo. Recientemente, por fin, han dado dos pasos.
Primero: escribían en el blog de una asociación de vecinos y no en un blog propio. Supongo que algunos miembros de la asociación se lo habrán recriminado y ahora escriben en su propio blog. También positivamente, por fin los artículos aparecen firmados.
Segundo; recientemente han informado de su intención de presentarse a las próximas elecciones de mayo de 2015. Creo que también es positivo que pasen de la descalificación genérica (todo lo hace mal, engaña siempre, etc etc etc) a las propuestas concretas en todos los ámbitos y para todos los barrios, a la presentación de candidatos y candidatas que lo defiendan (y que supongo que seleccionarán previamente de acuerdo con los criterios que han expuesto en esa carta abierta) y a la próxima presentación de un candidato o candidata a la alcaldía. Ahora que más o menos todos están presentándose en sociedad, supongo que no tardarán mucho.
Gracias por su participación, pero no tema entrar por aquí con su nombre y apellido: personalmente, lo valoro mucho.