IBI: comprensible la polèmica amb la comissió ciutadana, inacceptables les lliçons de Grisó, Borrell i Alegre.

Des de finals de juny, he tingut tres moments públics de debat de l'IBI: el debat de mig mandat del 25 de juny, el ple del 27 de juny i la reunió amb la comissió ciutadana del 8 de juliol.

És un debat ciutadà obert, en què considero que m'estic explicant de forma clara i completa. Evidentment, s'hi pot estar en desacord i això és absolutament comprensible. Però el que em sobta enormement és que hi hagi persones que, parlant des del coneixement de la gestió municipal i des de la seva pròpia experiència com a anteriors regidors de govern, ara em vulguin donar lliçons sobre què hem de fer amb els impostos i amb el pressupost.

Em va passar el debat del 25 de juny: em va sorprendre que Xavier Alegre, futur alcaldable de Ciutadans i anterior regidor socialista d'Urbanisme en el govern de Sant Feliu des de juliol de 2004 a juny de 2011, ens "aprovés" en polítiques socials, però encara em va sorprendre més que ens "suspengués" en política fiscal, dient que era inacceptable el que estem decidint en l'IBI. Em va passar en el ple del 27 de juny, quan la senyora Borrell, regidora d'Hisenda entre juny de 2007 i de 2011, va voler fer el mateix. I finalment, i aquesta va ser la gota que em va fer vessar el got de la paciència, quan el senyor Grisó, regidor d'Esports entre juny de 2007 i de 2011, va intervenir en la reunió de la comissió ciutadana del 8 de juliol, també volent-nos donar lliçons al regidor d'Hisenda i a mi. No tinc per costum parlar d'altres: vull explicar a bastament el sentit i els objectius de la meva acció política, tant a la plaça de la Vila (Ajuntament) com al carrer Torras i Bages (Iniciativa), però sense analitzar als altres partits de Sant Feliu. Però quan em volen donar lliçons persones que crec que no estan capacitades per donar-me-les, no em puc estar de posar dues coses al seu lloc.

En primer lloc, ens poden donar lliçons sobre l'IBI els que han gestionat així?:


Per entendre bé aquest quadre, cal comparar-lo amb el quadre exactament igual que mostra l'evolució entre 2011 i 2015. Cal comparar la fila en vermell, que és l'import mitjà per rebut. En el període en què Grisó, Borrell i Alegre estaven al govern, l'IBI mitjà va pujar un 33,79%, mentre que el cost de la vida va pujar el 10,10%: més del triple. Home, lliçons dels "del triple" als qui estem compromesos en ajustar l'evolució de l'IBI a la de l'IPC no sembla que siguin de rebut, no?

En segon lloc, ens poden donar lliçons sobre el pressupost els que han gestionat així?:

Cada cop que comparo la capacitat d'inversió del segon govern Vázquez amb la de l'actual equip de govern, em faig creus que ens demanin la més mínima explicació sobre les inversions. Per exemple, sobre el Mercat municipal. En el període en què Grisó, Borrell i Alegre estaven al govern, van disposar de 45 milions d'euros per a inversions, mentre que nosaltres en tindrem amb prou feines 20. I pel que fa a les despeses ordinàries, gastem menys que al 2008, amb un increment aproximat de l'IBI del 15% en aquests cinc anys. Home, lliçons dels de "la casa és gran" als que volem gestionar en temps de retallades sense tocar cap política social i volent incrementar l'equitat en l'accés a tots els equipaments, tampoc no sembla de rebut, oi?

Sóc conscient de dues coses: de la dificultat de la gestió municipal (és molt diferent veure els toros des de la barrera que sortir a la plaça, per utilitzar termes de l'ambient de San Fermín d'aquests dies) i de la necessitat que ens entenguem les forces polítiques que aspirem a governar l'Ajuntament, molt més enllà d'anar-nos assenyalant la palla en l'ull de l'altre. Jo vull mantenir aquest capteniment responsable, però estaria bé que altres, especialment els socialistes, tinguessin també aquest capteniment. I, posats a demanar, que Ciutadans no caigués en la demagògia tan... alegrement.

Comentaris

Anònim ha dit…
Sr. Sanjose a mi no me gusta que me suvan los impuestos, supongo que a nadie. Si suven lo que los precios tampoco me gusta, pero peor a sido lo del iva. pero porque antes no habia comision ciudadana y ahora si? aqui alguien calla algo
Buenas tardes,
No sé si hay algo que callar. Pero sí que creo que hay algo que me extraña: ¿por qué se crea una comisión ciudadana y se hace una campaña de recogida de instancias siendo yo alcalde y cuando me he comprometido a ajustar el IBI al coste de la vida.... y no se hizo con el alcalde anterior, cuando el aumento del IBI más que triplicó el incremento del coste de la vida?
A mí, personalmente me extraña. Pero como ninguno de los promotores ha dado ninguna explicación al respecto, supongo que debo ser el único a quien extraña.
Salud!
Pedro Galeano Godoy ha dit…
El señor Alegre Ha sido uno de los mayores amiguistas de sant feliu si eras su amigo tenia las leyes para ellos , pero si no lo eras, lo tenias crudo.
13 juliol a les 09:07
Sant Feliu Comerç ha dit…
Es un tema de ciutadania mes que una llluita pólitica que els ciutadans no volem entrar..
12 juliol a les 21:52
Lluís Ventura Prats ha dit…
estic fart de politics posats a dit, que no son de Sant Feliu i que la seva tasca es partit, partit i partit, Jordi fes la teva feina que la saps fer i ajuda al poble i la gent que o necesita.
13 juliol a les 10:09
Joan González ha dit…
ui que, em sembla que estem entrant en el debat entre polítics del "i tu més"
13 juliol a les 11:38
Ina Peña ha dit…
Cuando alguien se interesa por hacer las cosas lo mejor posible, da la cara y está presente, hay poco que reprochar. Seguro que las cosas se pueden hacer mejor y seguro que no siempre todo el mundo está de acuerdo con todo, pero lo dicho, nada que reprochar cuando se ve un esfuerzo por hacer las cosas bien.
13 juliol a les 11:46
Sant Feliu Comerç ha dit…
hay que escuchar al pueblo y 4000 instancias pidiendo la congelación del IBI representan como mínimo a 4000 familias que en personas a una media de 3 son 12000 personas. Cuantas veces ha habido en nuestra ciudad tan querida por todos una demanda que nos afecta a todos,todos,todos...es una lucha ganada con el tiempo y si no ya lo veréis cuando se aproximen la elecciones...
13 juliol a les 14:30
Miguel Repiso Ruiz ha dit…
yo voy a otro tema , me parece bien que el ayuntamiento gane dinero poniendo zonas azules , pero en mi opinión se han pasado dos pueblos quitando dos paradas de autobús en las francesas y la residencia del carme veo que aquí abajo no vive nadie ni trabajadores ni minusválidos ni personas mayores , les felicito han pensado mucho en esta gente que tienen accesos buenos a sus hogares
13 juliol a les 16:35
Manel Martínez ha dit…
El que s'està fent és escoltar i a més dialogar, amb múltiples reunions amb veïns. I finalment, el que es fa és explicar, com ho fa el Jordi en aquest article, en el que s'exposa com el govern anterior va incrementar el cost de l'IBI un 23,69% per sobre de l'IPC, entre 2007 i 2011. En aquells moments vam reclamar que l'increment s'ajustés a l'IPC i això és el que es farà en aquest mandat.
14 juliol a les 11:08
Continuo les converses: aquesta és una de les bones possibilitats que ofereixen les xarxe socials. 1) Kiko. Dues preguntes. Primera, quan escrius amb el nom d'una associació decomerciants, qui parla: l'associació o tu? Segona, no era un tema de ciutadania quan l'IBI pujava el triple del cost de la vida? Per què no vas (o no vau, no ho sé) promoure cap comissió ciutadana o campanya de presentació d'instàncies? 2) Pedro, Lluís, totalment d'acord amb els vostres comentaris. 3) joan, no és una qüestió de "i tu més", sinó de mer rigor informatiu i de la conveniència de poder contrastar el que un partit (PSC) diu ara i el que deia fa només tres anys. 4) moltes gràcies, Ina, pel teu comentari. Reconforta veure que algú valora la meva voluntat de voler explicar-ho tot, no eludir cap polèmica i ser present allà on qualsevol entitat de Sant Feliu em convida. I 5) Miguel: el canvi de les parades va ser un error, que molta gent em va assenyalar, i que ja s'ha rectificat: la parada de les Franceses es manté on estava, i la de les Vetladores es trasllada a la crïlla d'Armenteres amb Ansem Clavé, a uns 100 metres de la seva ubicació de sempre. 6) manel, gràcies per complementar la informació del quefem des de l'Ajuntament. I gràcies a tothom per fervdel meu mur uns dels més visitats i actius de Sant Feliu!
dimarts a les 16:41
Ina Peña ha dit…
de res Jordi, simplemente me parece un poco injusto y fuera de lugar pedir dimisión, cuando todos sabemos que las cosas no se arreglan con un chasquido de dedos, si no con voluntad y paso a paso... aunque yo tampoco esté de acuerdo con todo lo que se haga.
dimarts a les 19:08
Sant Feliu Comerç ha dit…
Jordi Sr. Alcalde, responen al que pregunta, quan vos escriviu al blog o al facebook ho feu com Jordi ciutadà o com a Jordi Alcalde? Jo ara amb aquest instant ho faig com a Kiko President de Sant Feliu Comerç, en altres ho faig com a Kiko ciutadà i es pot veure clarament. Des de el primer moment d’aquest any, quan es va crear la comissió ciutadana per la Congelació del IBI, la junta de Sant Feliu Comerç va recolzar la demanda per que ho creia mes que raonable, per que teníem el convenciment, que un equip de govern de IC amb Jordi San Jose com Alcalde, coneixen la seva trajectòria de persona a prop del ciutadà atendria la demanda dels seus conciutadans i que si es via desviat una mica, s’adonaria que amb aquest tema tan popular (que ens afecta a tots) ho reconduiria atenen la demanda de les 4000 instancies sense arribar a mes.
Responen al la pregunta de per que “no vaig o varem promoure cap comissió quan pujava el triple el IBI amb els mandats anteriors des de el 2005” . Els governants de mica en mica, ens la van clavant al poble, i arriba un moment que el ciutadà diu “prou”. I la tocat als que governen ara... No es recorda de la demanda del Parking del Camp de futbol de la Rambla que li va costar la majoria de vots al anterior govern... en favor de un altre? Sr. Alcalde però no era vostè quan estava la oposició, el que demanava el que ara demanem el ciutadans?.
Estem encara a temps de reconduir la demanda de bon rotllo, no estic disposat com a Kiko (president) a renunciar al bon enteniment i lluitaré per fer-lo possible, però no puc deixar que toregin als que represento...
dimarts a les 20:12
Marcial Martin Caballero ha dit…
Quiero resaltar el echo que acontinuación explico, porque existe maldad en la intención y la verdad sea dicha no se puede intentar desviar la atención con señuelos malvados, que lo que hace es confundir a la gente que no esta ducha en materia, esto no va por ti KiKO.
Esta claro que si en anteriores años, a sea desde el 2005, no se había reivindicado y formada una Comisión, es por una sencilla razón, las viviendas subían porcentualmente en su valor anual, mas que el porcentaje aplicado al Recibo del IBI, así de sencillo.Asunto aclarado.
Dimecres a les 14:0
Anònim ha dit…
Pues miren ustedes, si les parecen bien subidas del IBI del 24% sobre el IPC cuando se estaba inflando una burbuja inmobiliaria (subía artificialmente el valor de mercado de las viviendas), entiendo perfectamente porque ahora están cabreados y antes no; se les ha jodido el momio de la especulación, ergo deben tener varias viviendas en propiedad.
Es decir, ahora les da igual que suba el IBI como el IPC o menos, aunque sea la situación más justa en años.
Ustedes ya no pueden especular, quieren que se les baje el IBI, para ganar el máximo en la inversión, o perder lo mínimo. Es decir, que la ciudad pague en recortes de servicios su bajada de beneficios esperados.
Lo mismito que han hecho con los banqueros, rescate a cambio de recortes sociales para pagar la deuda que genera el rescate.
Más claro, agua.