"Riquesa, pobresa i eleccions." Editorial Butlletí 445, octubre 2012.

Vull començar aquest editorial felicitant tota la ciutadania pel desenvolupament de la Festa de Tardor d’enguany. Les festes no són simplement un parèntesi divertit durant tres dies d’octubre. Són molt més. Molt més. Són els moments en què totes i tots ens confabulem per treure al carrer i per compartir el millor de nosaltres mateixos, per sentir-nos propers i veure’ns de manera col·lectiva, de fer comunitat, de fer ciutat. En temps difícils com els que vivim, tenim la sort d’una gran riquesa: les nostres colles, associacions, peñas, clubs i entitats de tota mena que fan possible l’alegria desbordada i l’orgull de ciutat que hem pogut viure recentment amb una intenció clara: festa per a tots els públics i a tots els barris, per construir un mateix orgull i sentiment de pertinença a Sant Feliu.

Amb aquesta riquesa comunitària de la nostra ciutat, contrasten les dades recents sobre la pobresa material en què viuen milers dels nostres conciutadans i conciutadanes. La pobresa es mesura: tenir uns ingressos per sota del 60% dels ingressos mitjans de la zona en què es viu. La publicació el passat mes de setembre de l’Enquesta de condicions de vida a Catalunya l’any 2011, no dóna dades per municipi, però sí per al conjunt de la nostra província. El 21,7% de la població (i el 25,9% de les famílies amb dos fills) viuen per sota del llindar de pobresa. Sant Feliu, malauradament, no n’és una excepció. La dada encara és més escruixidora quan es veu l’enorme paper que les administracions públiques fem per pal·liar la pobresa: si descomptem els ajuts i transferències socials, el risc de pobresa arriba gairebé a la meitat de la població: el 45,8% de la ciutadania. Com a alcalde de Sant Feliu, vull reivindicar el paper de l’Ajuntament en la detecció de les situacions de pobresa i risc d’exclusió social i en el suport i acompanyament a les persones i famílies que s’hi troben. Seré molt bel·ligerant en qualsevol intent, ja sigui del Govern de l’Estat o de la Generalitat, de retallar les competències o els recursos dels ajuntaments en les seves imprescindibles polítiques socials.

Finalment, aviat tindrem eleccions al Parlament de Catalunya. La democràcia comporta que entre totes i tots decidim el nostre futur, i en aquestes eleccions el dret a decidir tindrà una importància cabdal. No només pel que fa a les relacions entre Catalunya i el conjunt de l’Estat, sinó també pel que fa a les decisions que prendrem sobre la protecció dels drets socials de la gent que viu (o hauria de viure) simplement del seu esforç i treball diari. Avui, una elevada participació a les urnes també serà, no me’n cap cap dubte, una bona mostra de la riquesa comunitària i democràtica de Sant Feliu. No oblideu la nostra cita amb el futur el proper 25 de novembre.


Aquí teniu l'enllaç directe a la versió electrònica del número 445 del Butlletí.

Comentaris