Signeu la petició d'alliberament de Gerry McGeough, irlandès de socarrel i santfeliuenc d'adopció.


Corrien els anys noranta. Hi havia una jove de Sant Feliu, la María José Retuerta. Hi havia un jove irlandès, Gerry McGeough. Diuen que la vida dóna moltes voltes. Fent aquesta dita realitat, les voltes de la vida van portar l'una als braços de l'altre, l'altre als braços de l'una.

En temps anteriors, com tants altres joves d'Irlanda del Nord, en Gerry havia format part de l'IRA. Va prendre part en accions armades, però no va cometre cap delicte de sang. Amb Tony Blair, hi va haver una oportunitat per a la pau a Irlanda, que tothom va saber aprofitar. Al 1998, totes les parts van signar l'Acord de Divendres Sant, que posava fi al conflicte d'Irlanda del Nord. Després de l'acord, amb la seguretat del seu compliment, en Gerry i la Maria José es van casar, van tornar al petit poble de l'Ulster on ell havia nascut, i van tenir els seus quatre fills.

Ja a l'Ulster, en Gerry va discrepar públicament de la línia política del Sinn Féin. Des de les seves posicions crítiques, va presentar, a la primavera de 2010, la seva candidatura com a independent al Parlament de l'Ulster. I allà va començar el seu malson.

El mateix dia de les eleccions, al seu col·legi electoral, la policia britànica el va detenir. L'acusen de fets que, amb tota seguretat, van quedar amnistiats per l'Acord de Divendres Sant. És l’únic pres polític a l’Ulster per fets anteriors a 1998. El Sinn Féin, malauradament, no ha fet la pressió suficient davant les autoritats britàniques per reclamar el seu alliberament. Com si diguéssim, no el consideren ja "dels seus" i sembla que l'hagin abandonat a la seva sort. Fa setmanes que jo, com a alcalde de Sant Feliu, he demanat al Sinn Féinn pressió davant el govern britànic, i al Govern britànic he demanat l'alliberament de Gerry McGeough.

Continuaré fent, en tots dos fronts, tota la pressió i les negociacions que puguin ajudar a aquesta ciutadana de Sant Feliu i a la seva família.

La Maria José i diversos col·lectius d'irlandesos, anglesos i catalans han impulsat aquesta campanya per a l'alliberament de Gerry McGeough. L'he signada plenament convençut. L'he signada per dues raons. Perquè la considero justa i perquè afecta molt directament a una ciutadana de Sant Feliu, la Maria Jose McGeough, carregada d'amor, de raó, de força i d'esperança.

Per ser de manera eficient al costat d'aquesta catalana i santfeliuenca, us demano dues coses:
  • 1) que la signeu i
  • 2) que la difongueu especialment entre llistes de distribució, contactes de correu, grups d'amistats de facebook o similars que poden resultar especialment importants: amistats britàniques (es tracta de fer pressió al govern del Regne Unit) i amistats amb alguna vinculació a institucions europees, que puguin influir al seu torn sobre persones properes o vinculades al govern britànic.
Us ho demano especialment en un dia com avui, Sant Jordi, important per als catalans i per als irlandesos. Serà com si enviéssiu flors a casa de la Maria José, a la presó on hi ha en Gerry.

Tot ha d'ajudar perquè la Maria José i els seus quatre infants, de sang catalana i irlandesa, puguin tenir el seu marit i pare a casa com més aviat millor!

Comentaris

M. Luz Retuerta ha dit…
Que un Alcalde, com el de Sant Feliu de Llobregat, sigui sensible al patiment personal dels santfeliuencs i santfeliuenques aniria, en teoria, més enllà de les seves funcions. Unes funcions que, a priori, semblarien estar només vinculades a les necessitats col·lectives del seu poble.
Lògicament, les persones que es dediquen a la política no poden garantir que els ciutadans i les ciutadanes de la seva ciutat siguin feliços, perquè, a banda del benestar col·lectiu, la felicitat passa per camins personals. Per això té especial significat que el màxim representant de la nostra ciutat s’ofereixi de manera incondicional davant el patiment d’una antiga ciutadana de Sant Feliu de Llobregat. Un patiment derivat d'una situació injusta, produïda a Irlanda del Nord, molt lluny de Sant Feliu i de Catalunya.
Jordi ha donat un gran suport a María José. Darrere d’aquest ajut hi ha tota una filosofia basada en la idea que el benestar del poble de Sant Feliu és el benestar de les seves dones i dels seus homes.
Moltes gràcies Jordi, ens has demostrat que treballar per un futur millor per als santfeliuencs i les sanfeliuenques passa també per vetllar per les dones i els homes en singular. La vida de les de les ciutats és la suma de la vida de les persones que les habiten o de les que, des de lluny, les enyoren. La meva germana María José no hi és ara entre nosaltres, però se sent molt orgullosa de la seva ciutat, Sant Feliu, i especialment del seu Alcalde, Jordi San José.
M. Luz Retuerta
Joaquín Campos ha dit…
Yo ya he firmado, os animo a firmar a todos los que leais esto
Maria José ha dit…
Moltes gràcies Jordi,
Helen (la cap de la campanya als Estat Units) m’ha dit que el suport dels catalans és molt important.
Acabo d’entrar a la pàgina de signatures a favor de l’alliberament de Gerry i he vist que hi ha moltes signatures de persones de Sant Feliu i d’altres pobles de la comarca.
Us demano que difongueu aquesta campanya entre els vostres amics.
Visca Sant Feliu!!!!