Gràcies, Creu Roja, Càritas i Voluntariat de Sant Feliu!

Primer escrit de l'any 2012. Hauríem de fer possible que no sigui un any tan dolent com ens els pinten. I això no es fa amb els braços creuats, simplement esperant que les coses passin soles. Plantar cara a l'adversitat amb una actitud alhora combativa i positiva és avui absolutament necessari. I això ho saben prou els voluntaris i les voluntàries de Càritas, Creu Roja, Voluntariat i altres entitats a Sant Feliu. Homes i dones amb una doble actitud i perspectiva: la denúncia de les causes de l'exclusió i la pobresa, i l'atenció quotidiana a les persones que les pateixen. 

Recollida de joguines a la plaça de la Vila (28/12/2011). Foto de Pedro Gómez.
Vaig tenir la satisfacció de ser al sopar anual de la Creu Roja de Sant Feliu ara fa justament un mes. Hi havia desenes de voluntaris i voluntàries i la direcció local i nacional de Creu Roja, i la Rosa Maria Martí i jo. Vaig tenir l'oportunitat de conèixer de prop la seva feina a la nostra ciutat, i vull compartir-la amb totes les persones que llegiu aquest bloc. Feina que molt sovint es fa amb Càritas i amb un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament, a través dels nostres serveis socials. Feina amb seny: Creu Roja no té un servei propi de lliurament dels seus kits alimentaris, sinó que el canalitza a través dels dos bancs d'aliments de Càritas a les dues parròquies de Sant Feliu (les parròquies de Sant Llorenç i de Sant Joan Baptista). Així garanteix l'alimentació a prop de 250 persones de la nostra ciutat, en cooperació amb Càritas i l'Ajuntament. A més, també amb l'Ajuntament, durant l'any 2011 ha repartit més de 2.000 kg d'aliments a persones més grans de 65 anys o famílies que han identificat de manera conjunta. Durant l'any que hem començat, tenen previst repartir-ne més de 3.000.

Però la tasca de Creu Roja va molt més enllà del lliurament regular de kits alimentaris d'urgència. Protegeix, mitjançant el control del sistema d'alarmes, a gairebé vint dones de la nostra ciutat amb ordres d'allunyament dels seus ex-companys per risc de violència masclista. També amb coordinació amb Mossos i Policia local. Dóna seguretat, també mitjançant telealarmes, a prop de vuitanta persones grans que viuen soles a la nostra ciutat, en coordinació amb els nostres serveis socials. Mitjançant el seu programa d'ajut als refugiats polítics, dóna acolliment i facilita la integració a una mitjana de quinze o divuit persones que fugen de situacions de perill de mort als seus països d'origen. Creu Roja és una peça clau de protecció civil a Sant Feliu i garanteix la seguretat i l'atenció sanitària en tots els esdeveniments públics de la nostra ciutat, des de la Cavalcada que viurem demà fins a la seguretat en les Festes de Tardor, per posar només dos exemples.

M'agradaria que coneguessis millor Creu Roja i la feina dels seus voluntaris i voluntàries. Aquesta és la pàgina web de Creu Roja Catalunya i aquí pots accedir al bloc de Creu Roja Sant Feliu.

Càritas Diocesana és l'altre protagonista de l'assistència quotidiana a les persones i famílies de Sant Feliu en risc d'exclusió o que viuen en la pobresa. Com he dit, en un treball conjunt amb Creu Roja i amb els serveis socials de l'Ajuntament. Càritas té dos grans àmbits d'actuació: els bancs d'aliments i el rober. Els bancs d'aliments garanteixen l'alimentació de més de 700 persones de Sant Feliu, i es nodreix dels productes que facilita Creu Roja, dels que compra Càritas amb les aportacions de l'Ajuntament i dels que aporten moltes persones de la nostra ciutat en les campanyes permanents o puntuals que es duen a terme. Poca broma: centenars de persones mengen a Sant Feliu gràcies a Càritas, en un treball coordinat -insisteixo- amb Creu Roja i Ajuntament. El rober, inaugurat no fa gaires mesos al barri de Can Calders, garanteix roba i calçat a més de 150 famílies de Sant Feliu, i també té un espai infantil. Homes i dones que mai no haurien pensat en haver de recórrer a la caritat, són atesos avui pels voluntaris i les voluntàries de Càritas. Càritas també té un servei de reforç escolar. L'Església Evangèlica de Sant Feliu també té banc d'aliments i rober, però encara no en conec les dades. Solidaritat tangible i quotidiana a Sant Feliu.

Per conèixer també Càritas, aquesta és l'adreça de la seva pàgina web.

He insistit al llarg de l'escrit en la meritòria tasca de Creu Roja i Càritas en coordinació amb els serveis socials municipals. Aquesta tercera pota de l'atenció a les situacions de vulnerabilitat social a Sant Feliu és sovint poc coneguda i reconeguda: vull donar també, en aquest primer escrit de 2012, el meu agraïment a les treballadores socials del nostre ajuntament, sense les quals l'atenció no seria global i orientada amb tota claredat a la inclusió i a la promoció social de les persones i les famílies que atenen.

Vull agrair també la tasca que fa l'associació Voluntariat de Sant Feliu de Llobregat, sempre presents en les activitats públiques a la nostra ciutat, garantint ja sigui la informació o el muntatge, donant suport a les entitats organitzadores, acompanyant gent gran o persones amb mobilitat reduïda,... O muntant, com fa brillantment cada any, el festival "Cap nen sense joguina", que va tenir lloc a la Sala Ibèria el 18 de desembre passat. Aquí teniu accés al facebook del Voluntariat de Sant Feliu.

I també, com no, la tasca de moltes altres persones voluntàries en moltes altres entitats de la nostra ciutat: de suport a malalts, a persones amb discapacitat (quina gran associació Asprodis!), a la difusió cultural (què me'n dieu dels Voluntaris per la Llengua, per exemple?), a l'acollida i solidaritat internacional (AFAP més de 25 anys de feina més que positiva!) etc. He volgut, però, resumir en aquestes tres l'enorme tasca de suport social que es duu a terme a la nostra ciutat. Valgui aquest escrit per agrair també el seu esforç i la dedicació del seu temps a totes les persones que col·laboren voluntàriament en tasques al servei de la comunitat, al servei d'un Sant Feliu millor, que treballen dia a dia perquè ningú quedi exclòs, ningú quedi enrere.

Sé que algú dirà que pal·liar els efectes de la crisi mitjançant les accions que acabo d'exposar no fa sinó dilatar en el temps la construcció d'una alternativa política que solucioni les seves causes. Com més es deteriori la situació -hi ha qui ho diu-, més veurem l'autèntic rostre del capitalisme salvatge en què vivim. Jo ho entenc, però no ho comparteixo. Hem de saber explicar efectivament que la crisi, la pobresa i l'exclusió social tenen la seva causa en el capitalisme desbocat que vivim, en un sistema que, com dic sovint, es basa en l'afany incessant d'un lucre incessant per a una ínfima minoria, i no en la solució de les necessitats vitals de totes les persones que compartim el planeta. Però també cal atendre l'ara i aquí, el dia a dia, dels nostres veïns i veïnes que no poden esperar un canvi de sistema econòmic per continuar, simplement, portant un plat a taula cada dia a casa seva.

A tothom que fa possible aquesta immensa tasca, als voluntaris i voluntàries de Creu Roja, a Càritas, del Voluntariat de Sant Feliu, en qualsevol altra entitat, i als treballadors i treballadores del mateix ajuntament, de tot cor, sincerament: GRÀCIES, GRÀCIES, GRÀCIES!

Comentaris

Anònim ha dit…
Felicitats per aquest escrit.

Gràcies a tu! Segueix així! Seràs un bon alcalde!
Anònim ha dit…
cal mes justicia social i menys caritat.