111 dies d'alcalde de Sant Feliu

Divendres passat vaig fer 111 dies com a alcalde de Sant Feliu. Era l'endemà del ple de setembre, el tercer del mandat que compartim ICV-EUiA-ISF amb CiU. Una mica més enllà dels 100 dies habitualment concedits de cortesia, un moment com un altre per fer un primer balanç.
Acte conjunt de l'Ajuntament i l'AVV Roses-Castellbell al Centre Cívic. 03/10/11. Foto de Marta Saurina.

 Balanç en els sis àmbits que considero que he de liderar des de la meva responsabilitat, 5 des de l'Ajuntament i un sisè des del partit en què milito:
1) l'acció de govern
2) l'equip de govern
3) la relació amb la ciutadania
4) la relació amb altres institucions
5) l'organització de l'ajuntament
6) ICV-EUiA-ISF

1. L'acció de govern.
En primer lloc i clarament, l'acció de govern: els resultats que la ciutadania espera de nosaltres i confiant en els quals ens va donar la majoria. Des de l'acord de govern subscrit el 7 de juny, en aquests 111 dies hem pres acords que mostren la sensibilitat i la decisió del govern en relació als temes plantejats des de fa temps per la ciutadania o per necessitats ciutadanes que necessitaven una atenció urgent. No vull fer una llista exhaustiva, però sí indicar algunes fites rellevants: la solució global i a fons en relació al complex de piscines, l'aparcament provisional a l'antic camp de futbol, la planificació d'actuacions immediates i a curt i mig termini al mercat, la multitud de petites inversions a barris i equipaments, la posada en funcionament dels regidors de barri o del consell assessor d'urbanisme, la resposta ràpida a instàncies, preguntes o actes públics oberts a la ciutadania, etc. Hi ha hagut continuïtat en les tramitacions administratives i canvi en les formes i en les decisions del nou govern: en faig un balanç altament positiu.

2. L'equip de govern.
Som un equip d'11 persones, de les quals només tres tenim experiència prèvia de govern: la Rosa Maria Martí i en Jaume Mañosas (CiU) i jo mateix per la meva coalició (ICV-EUiA-ISF). Vuit persones noves, amb molta trajectòria per endavant, amb molta il·lusió. Persones amb les quals construir treball en equip, complicitats personals i col·lectives, coneixement i capacitat en els àmbits de la seva responsabilitat, un estil de govern dialogant i proper a la ciutadania. Hem superat ja els primers obstacles (alguns d'ells incomprensibles i que freguen, en paraules que no són meves, el ridícul) i ens estem cohesionant bé i més ràpid del que em pensava. Vull agrair a CiU la facilitat i la lleialtat amb què estem treballant de manera conjunta al front del govern de la nostra ciutat. Crec també que ho estem fent raonablement bé.

3. La relació amb la ciutadania.
Representar persones implica necessàriament ser molt a prop i voler comptar sempre amb les persones. En aquests 111 dies, hem assistit absolutament a tots els actes a què ens han convidat les entitats de Sant Feliu, hem participat en totes les activitats ciutadanes (des de les esportives fins a les comercials, com el darrer Fora Stocks de la Rambla), hem estat a les festes de Can Calders o Falguera, hem intensificat el diàleg que ens permetrà millorar les Festes de Tardor... Respondre instàncies, atendre visites, afavorir reunions i trobades amb qui ho sol·liciti, són línies fonamentals de la manera amb què jo concebo el govern de la ciutat. De manera participativa: per a tothom, però comptant sempre amb tothom.

4. La relació amb altres institucions.
He enfocat aquest tema en una doble perspectiva. D'una banda, que l'Ajuntament de Sant Feliu formi part de la direcció de les institucions més rellevants de la representació municipal, ja sigui en les institucions o en les entitats municipalistes. D'altra banda, cercant la màxima cooperació institucional amb les altres administracions (Consell Comarcal, Diputació, Generalitat i Estat), i fins i tot amb altres àmbits, com ara el Bisbat.
En relació a la nostra presència institucional, formo part, com a alcalde de Sant Feliu, del comitè executiu de la nova Àrea Metropolitana de Barcelona i sóc vice-president de l'Institut Metropolità del Sòl (Impsòl), instrument clau de les polítiques públiques d'habitatge. Estic també a l'executiva de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), en la qual presidiré una comissió a partir que es constitueixin properament. Formo part del consell federal de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), un organisme fonamental per a les negociacions amb el Govern de l'Estat pel que fa al finançament local. A l'equip de govern, creiem que és bo per a Sant Feliu formar part de les direccions d'aquests organismes i plantejar-hi les necessitats i les expectatives de la nostra ciutat i de la comarca de què som capital.

5. L'organització de l'ajuntament.
Amb un equip de govern tan nou, vaig optar perquè la continuïtat no fos en les polítiques, però sí en les capacitats professionals i directives, per tal que l'entrada dels nous regidors i regidores en les seves responsabilitats estigués tècnicament ben acompanyada. Per això, he decidit confiar en persones directives que vénen de l'anterior govern i amb reconeixement professional, sense mirar cap mena de carnet. No he volgut, com es van afanyar a fer altres partits en altres moments, prescindir de ningú per la seva lliure adscripció partidària. He corregut un risc i estic a l'expectativa, ho reconec.

6. ICV-EUiA-ISF.
Les majories electorals requereixen prèviament que hi hagi una majoria social que en comparteixi i difongui les idees, els valors i les conviccions. Guanyar aquestes eleccions no hauria estat possible sense una coalició clara en el seu discurs, arrelada als vuit barris de la ciutat, amb presència al teixit social de Sant Feliu, amb la col·laboració de desenes i desenes de persones. He volgut mantenir un alt nivell d’activitat a la coalició, tant a nivell intern (comissió política, assemblees,...) com a nivell extern, com hem pogut veure en els darrers quatre actes públics oberts a la ciutadania que hem fet aquest passat mes de setembre. I ho continuaré vetllant: per a la millora de la nostra democràcia, no ens cal menys política, sinó tot el contrari. Ens cal més i millor política, i els partits els necessitem creïbles i forts: aquest és, sens dubte, un dels meus grans objectius.

Bé, deixo aquí el meu balanç personal. Ara convido a tothom a fer les seves aportacions: per abordar millor els sis àmbits que he analitzat, m’interessa molt conèixer les visions dels ciutadans i les ciutadanes a què aspiro a representar... amb el cap i amb el cor.



Comentaris