Quins pactes a Sant Feliu després del 22 de maig?


Aquesta va ser una de les preguntes que el diari Público em va fer en l’entrevista que es va publicar dissabte passat, 7 de maig. Aquesta serà, sens dubte, una pregunta central del debat que hi haurà el dia 18 al Palau Falguera. I és un dels temes que totes les persones que exerciran el seu dret de vot diumenge que ve tenen dret a conèixer. Al bell mig de la campanya electoral, vull exposar la meva visió sobre aquest tema.
El nostre objectiu i l’escenari més probable: Victòria d’ICV-EUiA-ISF i impossibilitat de majoria absoluta de PSC + CiU

Aquest és, evidentment, l’escenari per al qual treballem intensament des de fa anys, i que és més possible que mai, després dels excel•lents resultats assolits al 2007 per la candidatura que va encapçalar l’Àngel Merino. És l’escenari que es descrivia com a més probable en l’enquesta que va encarregar el mateix ajuntament el maig de 2010.

En aquest escenari, tot dependrà del nombre de regidors que finalment obtinguem a la nostra coalició. En el cas que no arribem als 11 que suposen la majoria absoluta, ICV-EUiA-ISF estendrem la mà a la candidatura que quedi 2a (previsiblement el PSC) per parlar d'un acord de govern entorn del nostre programa, com a candidatura vencedora que serem. Si el PSC llegeix bé els resultats a Sant Feliu i té voluntat d’acord, tindrem una base política sòlida que respondrà, com ve essent des de 1979, al que nosaltres repetidament anomenem “l’ànima històrica i social d’esquerres de Sant Feliu”. Si el PSC no té voluntat d’acord entorn del nostre programa, estendrem la mà a qui quedi 3r (previsiblement CiU), per valorar un acord entorn del programa vencedor, el nostre. En tot cas, estendríem la voluntat d’acord a ERC i no plantejaríem cap pacte local amb el PP.

Resumint i per entendre’ns: ICV-EUiA-ISF parlarà en primer lloc amb el PSC (com a segona força per voluntat de l’electorat) i en cap cas li tancarà la porta. Molt al contrari del PSC, que ja ha dit que la seva primera opció és reeditar l’acord amb CiU (com va afirmar el mateix dissabte passat l’alcaldessa al diari Público)

Més clar encara per a qui dubti entre votar Jordi San José o Lourdes Borrell: jo voldré parlar primer amb el PSC, ella voldrà parlar primer amb CiU. ICV-EUiA-ISF no tancarà la porta al PSC, el PSC si pot (com 2003 i 2007) tancarà la porta a ICV-EUiA-ISF.

No descarto del tot una tercera possibilitat, que Lourdes Borrell i Rosa Mari Martí hauran de deixar clara en el debat de dimecres que ve: si PSC més CiU no sumen 11, farien un acord de govern amb el PP? Un acord que s’ha donat en altres municipis, ja sigui de forma explícita (com a Sant Vicenç dels Horts, Montornès del Vallès, etc) o implícita (com a Sabadell, per posar un exemple).



Escenari 2, menys probable, i que cal evitar clarament: Victòria d’ICV-EUiA-ISF, però amb possibilitat de majoria absoluta de PSC + CiU

Aquest és l’escenari de 2003. Si la nostra llista és la més votada després de vuit anys a l’oposició, PSC i CiU tornarien a fer oïdes sordes a la gent de Sant Feliu i obririen les portes al tercer govern sociovergent a la nostra ciutat? Tornarien a negar el seu suport a la llista més votada?

Com ja he dit, és la seva primera opció: jo no tinc cap dubte que tornarien a formar el govern de Sant Feliu, tot i que la relació entre Borrell i Martí no és ni de lluny com la que hi havia entre Vázquez i Burgui.

I Sant Feliu obriria les portes definitivament a la requalificació de zones verdes al Mas Lluí, al pagament de 25M€ per a l’obra ferroviària del soterrament, a improvisar en la planificació d’equipaments, a controlar i/o neutralitzar les entitats i les AAVV, etc etc etc

És, en conseqüència, un escenari que tenim l’obligació de fer inviable! Insisteixo: encara que guanyem les eleccions, Borrell no trucarà a la nostra porta, sinó a la porta de CiU. Curiós: PSC aliat amb ICV-EUiA en la defensa dels drets socials al Parlament... i aliat per tercer cop a Sant Feliu amb la mateixa CiU que els retalla... Pot ser una qüestió interessant a debatre el proper 18 de març: donaran suport a la llista més votada? Intentaran tornar a fer govern si no guanyen les eleccions?



Escenari 3, poc probable segons l’enquesta del mateix ajuntament: victòria del PSC.

En aquest cas, ICV-EUiA-ISF, com a segona força, hauríem de fer un exercici d’humilitat i admetre que el model de ciutat i la forma de fer del PSC obté més suport ciutadà que el nostre. En la nostra condició de segona força, hauríem de veure en quins termes s’adreça a nosaltres el PSC abans de la votació de l’alcalde, que tindrà lloc el dia 11 de juny. I llavors tindríem dues opcions:

1) o bé donar suport al PSC com a primera força política,

2) o bé mantenir-nos en l’oposició per defensar les nostres pròpies propostes.


En tot cas, volem manifestar des d’ara la nostra decisió que no intentarem formar govern a Sant Feliu si no som la força més votada a les urnes.

(No cal ni dir que aquest tercer escenari no forma part ni de lluny dels nostres esquemes de treball, tot i que en una previsió completa dels resultats electorals cal considerar-la)

Aquests són els tres escenaris que es poden obrir a partir del dia 22 de maig a la nostra ciutat. Vist això, què és el que jo crec que passarà? Jo estic convençut que Sant Feliu reclama un canvi i que el farà possible amb un vot massiu a la nostra coalició el dia 22 de maig! Jo vull que en Jordi Barroso Rodríguez (candidat número 11) sigui el proper regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Feliu!!!



Comentaris

Anònim ha dit…
Un lapsus interessat? El 2003 el PSC es va adreçar a vosaltres primer, amb un resultat de 7 regidors cadascú va demanar compartir al 50 per cent les responsabilitats de goven, inclosa l'alcaldia, vau dir que no dues vegades amb comentais despectius....Suposo que heu aprés des de llavors, però el que no fa possible, ni creible, un pacte PSC -IC ha estat la vostra actitud durant aquests 8 anys, que van començar amb intents d'agressió i van continuar amb insults, denúncies injustificades, acusacions de corrupció, ... Mai heu assumit que vau perdre l'alcaldia democràticament el 2003 i les eleccions el 2007.
Hola!
Diumenge que ve, com saps, cada ciutadà i cada ciutadana de Sant Feliu es pronunciarà sobre el futur de la nostra ciutat: això és el que PSC i ICV-EUiA-ISF haurem de saber llegir i analitzar, i no les implicacions del passat per a uns i per a uns altres.
I aquest article va simplement d'això: si guanyeu, nosaltres ho haurem de saber llegir, respectant la llista més votada. I la pregunta és si vosaltres fareu el mateix o si fins i tot intentareu formar govern amb el PP abans que amb nosaltres.
Gent al PSC i gent a ICV-EUiA mira massa al passat, però la ciutadania ens exigirà, mirant sempre endavant, un govern fort de la ciutat que respongui a la majoria electoral i social de Sant Feliu. Jo no penso governar Sant Feliu ni adreçar-me als partits i a la ciutadania mirant el retrovisor: a qui li interessa això? Cada persona votarà diumenge havent fet un conjunt de valoracions i els partits haurem de llegir els resultats amb generositat i pensant molt més en el que Sant Feliu necessita que en les afinitats personals entre els components de les candidatures. No no veus així?
I repeteixo la pregunta: en cas que el PSC quedi segon, respectarà la llista més votada o intentarà fer un govern amb el suport del PP?
Crec que ho hauríeu d'aclarir, perquè sobretot el vostre electorat té tot el dret a saber-ho.
Bona nit i mirem endavant! Com dic sovint als meus companys i companyes:
Salut i pa'lante!!!
Jsj
Pedro Gómez ha dit…
Hay muchas visiones de Sant Feliu, que yo resumiría en dos y que estan muy bien expuestas en vuestros comentarios:
Una, que mira al pasado, que vive enquistada en él, que no da la cara y que de manera anónima, en la sombra, repite y repite que mal lo hicieron los otros.
Y otra visión de Sant Feliu que da la cara, con ilusión, dialogo y confianza, mirando al futuro sin olvidar el pasado y aprendiendo de los errores cometidos, de una manera humilde y sencilla.
Así somos las mujeres y los hombres que formamos esta candidatura, así son nuestras propuestas para hacer revivir nuestra ciudad y así es nuestro candidato, Jordi San José. El 22 de Mayo Sant Feliu Revivirá y lo hará siguiendo estos valores.
Josue ha dit…
Salut i p'alante, però va ser molt lleig i diu del vostre tarannà de pijoesquerres superb.

Esperem que no torni a passar.

Salut,
Josue, si no expliques el per què de les teves afirmacions, eliminaré el teu comentari. Obro les portes del meu blog perquè parli tothom sense cap limitació, però les impertinències hi sobren.
Jsj