1) Hem guanyat les eleccions! 2) Hem d'escoltar Sant Feliu.

Ahir, Sant Feliu ens va fer guanyadors de les eleccions municipals. Centenars de persones ho vam celebrar ahir a la nostra seu, al carrer Torras i Bages, el carrer del Torrent. Vam fer una gran festa: no n'hi ha per menys! Després de vuit anys a l'oposició, en un context de descrèdit calopant de la política, vam aconseguir merèixer la confiança de la majoria de les persones que van anar a votar. Des d'ahir, no parem de rebre felicitacions i enhorabones: crec que ens les mereixem! Les raons són moltes:  en les darreres setmanes, una campanya, un programa i una candidatura excel·lents; en els darrers anys, connexió amb la major part d'associacions i entitats, claredat i contundència en les nostres propostes, proximitat als veïns i als barris, bon funcionament intern de la coalició. Sant Feliu ens ho ha reconegut i ens ho ha valorat. Ara només hem de reconèixer el valor d'aquest vot i agrair-lo intensament: GRÀCIES, SANT FELIU!!!!

Hem de reconèixer, però, que hi ha elements per a la preocupació i que ens han d'obligar a una profunda reflexió. Però de debò, molt més enllà del bla bla bla de cada quatre anys. He volgut fer un gràfic amb la totalitat dels electors i electores de la nostra ciutat: el 47,6% no va anar a votar. Més de 15.000 persones. I de les que ho van fer, 1.318 ho van fer en blanc o nul, amb una presència molt important de paperetes vinculades al moviment del 15 de Maig. Vam ser la llista més votada, és clar, però amb 4.423 vots sobre el total dels vots vàlids (26,9%) o sobre el total de 32.151 electors i electores (només el 13,8% del cens). Una participació del 52,45% del cens és un molt mal símptoma democràtic i ens obliga, com deia, o a imaginar radicalment un altre sistema (i explicar com construir-lo) o a millorar radicalment el sistema que tenim. Jo m'apunto, de manera indiscutible, a aquesta segona opció.

Primers reptes, doncs, per a un nou govern de la ciutat. Com vaig expressar ahir a una entrevista d'urgència a Fet a Sant Feliu, hem de fixar-nos un objectiu democràtic molt clar: a les properes municipals, hem d'aspirar i hem de treballar per fer possible una participació de com a mínim el 60% de l'electorat. I haurem d'acordar (i dur a la pràctica!!!) com fer-ho: a partir del primer ple ordinari, caldrà incrementar exponencialment la informació i la transparència de tots els afers públics que es debatin a la sala de plens, que ha d'esdevenir el principal motor de construcció de teixit social i de comunitat a la nostra ciutat. Per tant, tots els plens s'hauran de retransmetre per internet, els ordres del dia s'hauran d'informar amb temps suficient i exposant en llenguatge col·loquial el contingut i les implicacions dels punts a decidir, els grans temes estratègics o les polítiques globals s'hauran de debatre amb la participació del conjunt d'entitats i associacions de la ciutat i en debat previ a tots els barris, etc. Una participació àmplia és, per a mi, el reflex d'una implicació àmplia en la vida de la comunitat, en la res publica, i s'ha de treballar amb aquest objectiu ja des del 12 de juny, l'endemà de la constitució del nou ajuntament. Estic convençut que aquesta és una exigència, entre d'altres, del jovent que s'està concentrant aquests dies a la plaça de la Vila i al conjunt de places de tota Espanya.

Primers elements, finalment, per a la constitució del nou govern de la ciutat. Com ja vaig explicar en aquest escrit i vam declarar a la premsa, la nostra primera opció serà parlar amb el Partit Socialista de Catalunya, en tant que segona força política a la nostra ciutat. Crec que és el que l'electorat de Sant Feliu ha exposat novament i tossudament amb una distribució gairebé constant de 2/3 de vots d'esquerres. És el que sempre anomeno com "l'anima social i històrica d'esquerres de la nostra ciutat". El respecte a la voluntat de l'electorat per part del PSC hauria de considerar aquesta opció com a prioritària. És evident que el PSC pot continuar governant amb CiU i PP (ja sigui entrant al govern o donant suport a la investidura i suport extern a PSC i CiU), però el descrèdit que això suposaria per al PSC i l'estafa que això comportaria per a la ciutadania de Sant Feliu fa que aquesta opció, que no és impossible, sigui difícilment viable.

Queden tres setmanes per davant. L'elecció de la primera autoritat local serà el dissabte 11 de juny. D'aquí a llavors, com és natural, parlarem no només amb el PSC, sinó també amb CiU i PP com a dipositàries de milers de vots de conciutadans i de conciutadanes, que es mereixen i seran escoltats i escoltades. ICV-EUiA-ISF abordarà les converses amb generositat i sentit de ciutat: és l'hora d'escoltar atentament Sant Feliu. Estic segur que aquest serà també, pel bé de Sant Feliu, el capteniment de totes les forces polítiques de la nostra ciutat.

Comentaris