Quina política informativa hauria de tenir l'Ajuntament de Sant Feliu?

Aquests dies sento una certa polèmica a Sant Feliu sobre el darrer butlletí municipal. Jo també trobo que és un escàndol sense precedents a la nostra ciutat: que de les 24 pàgines del butlletí, n'hi hagi 8 dedicades al 100% a la nova alcaldessa i que hi hagi més fotos d'ella que pàgines té el butlletí indica tan sols la necessitat i la urgència de donar a conèixer la nova alcaldessa, fins i tot corrent el risc de saturació o excés en què crec que s'ha caigut. Fins i tot la pretesa nota d'humor s'ha posat al servei de la difusió del seu coneixement.

Però hi ha un fet que jo personalment encara trobo més greu. Com estic insistint en informar, Sant Feliu té en procés d'exposició pública i de presentació d'al·legacions el tràmit urbanístic més important que tindrem en dècades i dècades: la decisió sobre com serà el Sant Feliu que sorgirà sobre les vies del tren un cop estiguin soterrades. N'he parlat a bastament en altres escrits i no em vull centrar en aquest tema. Només vull assenyalar que en aquest Butlletí no se li dedica ni una sola línia a l'aprovació inicial de la futura nova ordenació urbanística de Sant Feliu i no s'informa enlloc del termini i el procediment que té la ciutadania per formular la seva opinió sobre el tema. Cap informació al Butlletí, però tampoc cap acte públic informatiu sobre l'abast i les implicacions de la proposta urbanística aprovada, que està cobrint el seu període d'exposició pública amb més pena que glòria i lluny de la vitalitat i la importància que hauria de tenir el debat ciutadà sobre el futur de la nostra ciutat. Estic detectant molt poca voluntat informativa de l'equip de govern en relació a aquest fet tan transcendental per Sant Feliu. Ni una sola línia, ni un sol acte informatiu. I això no és gens bo, no fa una ciutat més viva, activa i dialogant, sinó tot el contrari.

Afegim-hi més coses. La pàgina web de l'Ajuntament, amb el seu color roig corporatiu, recorda massa (i no crec que involuntàriament) al color corporatiu del Partit Socialista. Els fulls informatius municipals també, fins al punt que, hi ha gent que confon els fulls informatius municipals amb els del partit de l'alcaldessa (ha passat a la meva pròpia família!).

Encara més coses. A la 160a Fira de la Candelera, vaig tenir l'oportunitat de parlar amb la responsable de premsa de l'Ajuntament de Molins de Rei. Em va dir, indignada, que des de l'ajuntament de Sant Feliu van demanar, per a Ràdio Sant Feliu, declaracions sobre la Fira de la Candelera al regidor de Promoció Econòmica de Molins de Rei. Com a responsable de premsa de l'Ajuntament de Molins, va dir que l'entrevista havia de ser amb l'alcalde Ivan Arcas, la primera autoritat del municipi. Tot plegat molt lògic. Però l'entrevista de Ràdio Sant Feliu amb l'Ivan Arcas no es va produir: algú la va fer impossible, i no justament els periodistes de la nostra Ràdio. Ahir mateix, a la roda de premsa amb diversos companys d'ICV-EUiA, comentant-ho amb l'Ivan i amb en Jaume Bosch, en Jaume em deia que, en set anys, només l'han entrevistat una sola vegada a Ràdio Sant Feliu. Suposo que alguna mena de comissari polític deu haver donat instruccions molt precises en aquest sentit...

Davant tot això, pren sentit i rellevància la pregunta que plantejo al títol d'aquest escrit: quina política informativa hauria de tenir l'Ajuntament de Sant Feliu?

Per a mi, la resposta és molt clara: la política informativa que es determini en el Consell Municipal de Comunicació que, en teoria, està creat a la nostra ciutat, però que PSC i CiU no han volgut posar mai en funcionament. Un Consell que funcioni regularment i de forma democràtica, amb la participació de tots els grups municipals i de representants dels mitjans i de les entitats i que asseguri la informació completa dels temes rellevants de la gestió municipal, sense cobrir espais informatius que han de cobrir altres mitjans independents de la nostra ciutat.

Aquest Consell funcionarà immediatament si guanyem les eleccions del 22 de maig. I parlarem des de les qüestions de fons: periodicitat del butlletí, funcions de consell de redacció, criteris d'imatge i participació dels representants dels diversos grups municipals en els diversos mitjans (butlletí, web, Ràdio, etc), fins a les qüestions de forma i fins i tot de color. Perquè, només per posar un exemple... on s'ha debatut i decidit que el color corporatiu de l'Ajuntament de Sant Feliu hagi de ser el roig del partit majoritari a l'equip de govern?

Comentaris