Soterrament: ens cal informació veraç i responsable.

Divendres passat hi va haver una nova mort al pas a nivell. Era una dona de 62 anys. Tot i que els Mossos encara estan fent la seva investigació, tot fa pensar, segons testimonis, que va ser una decisió voluntària. El que em motiva a escriure avui no és el fet (sembla que no es tracta d'un accident evitable, com a l'agost passat), sinó la notícia que va aparèixer a La Vanguardia dissabte passat i que podeu llegir aquí.

Com podeu veure, en un destacat al costat de la fotografia, es llegeix textualment, citant paraules de l'alcalde: "Antes de fin de año comenzarán las obras de soterramiento del paso a nivel".

Però el cert és que aquest calendari ja sabem que és totalment impossible. Quan el BOP va anunciar el 18 de febrer l'estudi informatiu del soterrament i un grup dels seus responsables va venir a explicar-ho a un acte a la Sala Ibèria només vuit dies després, ja es va dir que el calendari seria el següent:

1) aprovació de l'estudi d'impacte ambiental i aprovació definitiva del projecte d'obres: previsiblement abans d'acabar l'any 2oo9.

2) aprovació del plec de clàusules i licitació (és a dir, anunci públic perquè s'hi presentin les empreses constructories que vulguin): previsiblement, dins el primer quadrimestre de 2010.

3) adjudicació (és a dir, decisió i encàrrec a la millor oferta d'entre les empreses que s'hagin presentat per fer el soterrament): previsiblement poc abans de l'estiu de 2010.

4) inici d'obres: previsiblement a inicis de la tardor de 2010.

Això, en el millor dels casos. I sense tenir en compte l'altre calendari que cal considerar: el de l'operació urbanística que vol impulsar l'equip de govern per finançar la seva part del pagament de l'obra, i que ni tan sols ha iniciat la seva tramitació pública (en el ple municipal i en el debat ciutadà). Una operació, a més, que serà inevitablement molt polèmica.

No s'entén, doncs, la informació que recollia La Vanguardia. O el periodista Raúl Montilla no va transcriure bé la informació que li va donar l'alcalde o bé l'alcalde no li va donar una informació correcta al periodista.

En tot cas, el soterrament és matèria sensible i no són aconsellables més falses expectatives. La política informativa municipal ja està, a més, qüestionada per molts altres motius. Crec que, en aquests moments decisius i en aquest tema tan vital, és exigible un plus de rigor i de veracitat, tant als periodistes com al mateix ajuntament.

En aquest sentit, crec que seria aconsellable una informació i una clarificació, a l'opinió pública santfeliuenca i general, sobre l'estat actual dels treballs en relació al soterrament i del seu desenvolupament en els propers mesos, tant a Madrid, com a Barcelona i a Sant Feliu. La redacció deficient de la informació que estic comentant pot ser una molt bona oportunitat per fer-ho.

Comentaris