Salut i Can Calders: 40 anys de la nostra història.

Documental Històries dels Barris from Fem Barri on Vimeo.

M'agrada sentir la història de la pròpia veu de les persones que l'han protagonitzada. M'ha agradat veure el vídeo i la gent -tanta gent coneguda!- que hi ha participat: la seva naturalitat, les seves anècdotes. Tècnicament, el vídeo també m'ha semblat molt bo. Enhorabona a la gent que l'ha fet possible, des del primer tècnic fins a la Rosa Mari, la regidora comissionada de la llei de barris. Enhorabona i gràcies a tothom!!! Vaig ser a l'acte de presentació, al Cinebaix, el mateix dia que en Cesc feia una xerrada a Sant Feliu. No em vaig poder quedar al final i em vaig perdre el col·loqui. Sí que vaig ser al principi, quan la Rosa Mari va dir que hi hauria altres videos sobre el mateix tema, i que, per tant, hi hauria cabuda per a altres veus. Llavors segur que hi haurà persones que ara trobem a faltar. De tota mena. Per exemple, s'hauria de fer esment de mossèn Vila i la primera capella de Sant Joan Baptist, del primer esplai del barri... S'hauria de fer esment de les primeres associacions de veïns, de l'Adela Barquín, autèntica ànima del primer moviment veïnal al barri de la Salut, del Ramón Fernández Jurado, el mateix a Can Calders, del mateix Àngel Merino i els seus companys de llavors la OIC, peça clau en la mobilització que va aturar la gasolinera... S'hauria de fer esment no només de les escoles Gaudí i Monmany, sinó també de les escoles Carrero Blanco (sí, no és el túnel del temps!) i Jaume Balmes, que també farien 35 anys com vaig dir en un altre escrit, i de les potents i actives associacions de pares que tant van ajudar els inicis d'aquelles escoles. Justament a l'APA del Gaudí vaig conèixer Manuel Guerra l'any 1977, i sé de la vàlua de la seva tasca incansable des de llavors... Hi falta alguna anècdota, com ara que al PSUC del 1970 hi havia molt pocs militants de la Salut que parlessin en català i per això a les reunions de l'Assemblea de Catalunya (sí, la Salut hi era present!) hi anava un jove veí del barri, de nom Alejandro Huerga, que seria detingut el 1973 amb els famosos 113 de Santa Maria Mitjancera... Es podrà completar alguna imatge que crec important, com els actes del Congrés de Cultura Catalana al barri, el 1976 o la famosa pancarta en què es reclamava "Volem l'ambulatori ara!", amb un Cesc Baltasar que acabava de ser nomenat alcalde i és incomprensiblement absent en el video (estic convençut que es corregirà en un nou document), amb un Juan Sánchez, primer i gran regidor amb responsabilitats de govern del barri de la Salut, durant més de vint anys i que també he trobat a faltar al vídeo...

I és que, en aquells anys, la gent que treballava més per la Salut i Can Calders no era genèricament d'esquerres, com diu el Gómez en el vídeo. Ell no hi va veure ningú de dretes, òbviament, però, fins gairebé després de la mort de Franco, tampoc ningú que es digués socialista o de cap altra formació que no fos, amb totes les lletres, comunista. I sense l'aportació comunista, per més que algú vulgués diluir-la, la història recent de la nostra ciutat, de la Salut i de Can Calders especialment, no es pot interpretar de forma adequada i completa. Haurem d'esperar a un segon vídeo per completar les molt bones aportacions del primer amb les veus que no hi han pogut cabre. S'admeten suggeriments!!!

Comentaris

Anònim ha dit…
Jordi, estic completament d'acord amb la teva reflexió i anàlisi del vídeo.... Els que hem viscut al barri de la Salut, com és el meu cas, sabem que a aquest vídeo hi ha una mancança, intencionada????, d'informació, i no està bé fer això per part d'una administració. Tanta por tenen, que prefereixen omitir actuacions, treball, lluita de la gent d'un barri i d'una administració (perquè tot va ser fruit d'una feina conjunta, amb els seus pros i contres)?